07 юни, 2008

Прозрачност

Симион Патеев е публикувал в блога си интересна статия от в-к "Сега" за съветниците на премиера Станишев. Размишленията му (както и коментарите под самата статия) са за това, че едни и същи хора контролират държавата, и общо взето всичко е опасано в мрежи от наши хора. Така е.

Но самото фиксиране на факта няма да го промени. Нито ще го промени роптаенето срещу него. Още веднъж всичко опира до въпроса, че държавата ни има нужда от всеобхватна реформа с цел промяна на политическата система.

Напоследък ми прави впечатление, че всичкото голямо пазене на тайна всъщност не помага на държавата, а й пречи. МВР като е много секретно да не би да не изтича информация когато и където трябва? Или мафиотите да не знаят с кого да се свържат, когато трябва да си свършат някоя работа?

Всичко трябва да бъде публично! Щом искаш да си на държавен пост - хората ще ти знаят личната информация. Щом искаш да работиш с държавата, работодателите ти (обществото) ще знае всички детайли за фирмата и сделката. Иначе затъваме до гуша.

Абе въобще страдаме от една мощна липса на прозрачност.

3 коментара:

  1. първата стъпка да се превърнеш в либерал е направена =)

    Очакваме постинг по темата с насърчаване на конкуренцията и борба с монополите, както за идеите ти за обществените поръчки и схемите с "преговори" и "заменки" :)

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не ще предам се на the neoliberal threat! :)

    Но пък не мога да оспоря, че само ние страдаме от тази "тайнственост", която се е изградила...

    ОтговорИзтриване
  3. За който не знае:
    Социалната демокрация възниква върху основите на либералния демократичен модел и в никакъв случай не го отрича.
    Това, което отличава СОЦИАЛНАТА демокрация от ЛИБЕРТАРНАТА е че се стреми чрез публичната политика да осигурява гаранции за равенството в правата и свободите за всички граждани. Което равенство не може да бъде осигурено само чрез саморегулиращите възможности на пазарните процеси.

    ОтговорИзтриване