12 юни, 2008

Патекряк!

По-отдавнашните читатели на този блог сигурно знаят, че съм почитател на творчеството на Джордж Оруел и особено на "1984". Особено любим елемент от нея е новговор, измисленият за нуждите на Ангсоц нов език, който вместо да се разширява и обогатява, се свива и намалява с цел ограничаване възможностите на гражданите на режима да мислят свободно.

И тъй както "1984" по много неща ми напомня реалността на ХХІ век, и в новговор има един термин, който изключително много ми напомня за българската политическа среда. Това е терминът патекряк, който в "1984" е белязан от двумисъл - може едновременно да се използва с негативно значение срещу противника или с изпълнен с възхищение поглед към другаря.

Както казва моят приятел Ники Тотев "В България НИЩО-ГОВОРЕНЕТО се е превърнало в еталон за българската политическа и обществена мисъл". Това е нашият патекряк!

Ето например вчера сутринта слушах разговора на Коритаров с Иван Костов в сутрешния блок на Нова телевизия. Г-н Костов отправяше критики към правителството. Повечето обосновани, но и някои (поне според мен) безумни - като например това, че изкуствено се създавала инфлация, за да се събират повече пари в бюджета и да се раздават на обърчите от фирми. (От личен опит знам, че в БСП нямат страх от нищо повече отколкото от прокълнтата дума инфлация. Дотолкова, че ги е страх да вземат каквито и да е социални мерки да не би да бутнат каруцата...) Както и да е, не за това ми е думата.

Та г-н Костов говори много добре през цялото време, но... не каза нищо. Цялата работа си мязаше на един голям патекряк! - много приказки и никакви конкретни алтернативи и предложения. Разбрахме, че ДСБ нямало да влиза в коалиция, разбрахме че ДПС са лоши, разбрахме че правителството е корумпирано, но... тези неща нови ли са? Или само се надъхваме и се преброяваме, защото идат избори???

Аз лично не чух нито дума за реалните проблеми и решения, от които имаме нужда - финансирането на политическите партии, разпределянето на обществените поръчки, контролът върхи медиите, мажоритарното гласуване, но най-вече и най-общо казано - реформата в политическата система.

И недейте да смятате, че съм настроен срещу Иван Костов. Даже честно казано от него най-малко съм очаквал толкова изпразнен от съдържание дебат. В целия спектър от ляво до дясно не се говори по реалните проблеми на обществото ни. Всичко е изместено върху партизанско-шоуменския стил и политиканстването - сини срещу червени, българи срещу турци, русофили и русофоби. Искам да го подчертая много дебело: това са дебати, от които страната ни не печели нищо.

И ако искате да чуете нещо смислено, а не само патекряк!, четете днешното интервю на Първанов за Труд. Но за това ще пиша допълнително.