06 юни, 2008

Топи и лапай...докато можеш

Днес не съм на работа (уча за изпит по френски) и мернах малко от парламентарния контрол по обед. Бях спрял звука, за да не слушам как Масларова с изискан патос ни обяснява достиженията на правителството и в частност на воденото от нея министерство. Като ги слушам направо не разбирам кога сме задминали Дания и Люксембург, взети заедно, по икономическо развитие. Че и по социализъм! Там данъците стигат до 70%, а у нас ни взимат само 10! Социализъм, та мамата си трака. Изпуснал съм го тоя момент.

Обаче като приключи парламентарният контрол ми беше много приятно да видя големият български държавник и първи демократичен премиер Филип Димитров, който тези дни обяви с голяма гордост, че 20 години стигат в политиката и че има намерение да се оттегли. Че даже от всички медии (включ. блогове) демократичните хора на България се надпреварваха да го величаят. Икона на демокрацията, Символ верую, хайде да не продължавам...

Гледах го човекът, ей така от общия план на парламентарната зала, той не предполагаше че го снимат, и му се възхищавах. Стана, поотупа се, мина и събра картите на парламентарната си група от цялата редица. Има-няма 10-ина събра... ех демокрацийо!

Ама то май така по-добре. Защото иначе в залата присъстваха:

  • Камелия Касабова (водеше заседанието)
  • Масларова
  • Стефан Данаилов (появи се накрая - трябваше да отговаря на въпроси, но свърши времето и не му се отвори парашутът)
  • Видях Стела Банкова и Бойко Великов да задават въпроси към Масларова.

И май това бяха! А да, и моят любимец ФИЛ(ип Димитров). Може би е имало още 1-2, най-много до 5, но....10-ина човека общо от 240. Толкова.

Дано поне Филката не забрави да върне картите преди да се оттегли в заслужена пенсия. Че тогава вече може да стане проблем. От друга страна пък може да ги обяви на търг с тайно наддаване. И без това тройната коалиция е малко разклатена, всеки глас (карта) могат да бъдат от ценни по-ценни при гласувания.

Сега се замислям (чудя) - защо в парламента се гласува? Според мен е по-логично да се картува. То гласове няма, има карти и отговорници по карти. Сложил си 10 карти, пускаш 10 гласа.

Дали да не им направим на депутатите електронно гласуване? Държавата ще им купи по един лаптоп и от депутатското барче докато ЛАПат кюфтета и ТОПят лютеница ще гласуват с лаптопа. Но пък за да не става мазало може да им сложат по един найлонов калъф на компютрите. :)

Ей това е нашият парламент - лаптоп с найлонов калъф да го пази от мазнотията.

Радане, Комита, Иване (Бедров), хайде всички! Време е да правим истинска демокрация.