04 октомври, 2008

Станишев в Харвард

Само нашите медии ли манипулират мненията?

Доста се изписа за лекцията на Станишев в Харвард и реакциите на част от българските студенти. Първото нещо, което прочетох, беше отразяването на лекцията на Станишев в университетския ветник (най-стария в Щатите) Harvard Crimson.

Направиха ми впечатление думите на една студентка, която казала, че ако е толкова добре, защо студентите не искат да се връщат в България. Още тогава това ми се стори глупав аргумент.

Излиза обаче, че дори вестник с такива традиции може да греши (или да драматизира). Защото самата Росица (както се казва тя) пише в блога си, че е обяснила на репортера, че някои от българските студенти реагират толкова крайно поради това, че не виждат възможности и път назад към родината си.

След като цяла седмица четох как прес-агенцията на МС заблуждавала медиите със съобщенията си и изкривявала истината, може би в интерес на самата нея - Св. Истина - не е лошо да обърнем внимание как го прави и другата страна.

Самата Росица пък завършва материала си със заключението, че е хубаво, че се заражда гражданско общество, но че е време да го извадим от форумите и блоговете. До такива прозрения едва ли ще стигнат голяма част от "интернет политолозите", ако ще още сто години да пишат.

Поздравления за Росица за позицията й. В крайна сметка не можем да очакваме министър-председателя да отиде в чужда страна и да оплюе собствената си държава. Г-н Костов и до ден днешен си приказва колко добре е било по негово време пък народа само дето с камъни не го изгони от Дондуков 1, а сега и дума не иска да се чуе да се връща там... :)

За блога на Росица научих от Черната станция на Николай Павлов