30 октомври, 2008

Черен ПъРъ

Ще пиша още веднъж днес за президентската кампания в САЩ (така или иначе остава по-малко от седмица до края й), но винаги се стремя да представям неща, които биха могли да се съпоставят или да служат за пример и за нас в България.

От няколко месеца кампанията на Макейн се е съсредоточила върху това да "изобличи" връзките на Барак Обама в Бил Ейърс - радикал от 60-те, участвал в терористична група, която е провела няколко атентата срещу американски институции включително Пентагона, а сега преподавател в Университета на Илинойс (колега на Обама).

Разбира се голяма част от сериозните американски медии отрекоха връзката, но предизборният щаб на Макейн продължи да пуска реклами и да говори за това, че Обама е "терорист" (без никаква достоверна аргументация).

Бен Смит от блоговете на Политико си поставя въпроса дали кампанията на републиканеца е сработила. На пръв поглед може би да - както писах по-рано днес Макейн се е придвижил с около процент напред в националните проучвания през последната седмица.

Но от друга страна, ако погледнем т.нар. "Favorability ratings" - това е проучване на одобрение/неодобрение на всеки от кандидатите, в момента Обама има най-доброто нетно одобрение (това е % одобрителни минус % неодобрителни оценки) от началото на кампанията - +20,7 срещу +10.0 за Макейн.

Тоест, когато един политик е искрен и има какво да предложи като решения за проблемите на съгражданите си, няма защо да се притеснява от "очернящите" кампании на опонентите си. Може би българските политици биха могли да си извадят някоя и друга поука от това, вместо да се оправдават при всяка добра възможност...

2 коментара:

  1. Кампанията на Обама се справя изключително добре с всякакви такива опити за очерняне. Много е интересно, защото го правят без те самите да прибягват до аналогични подвеждащи акции. Негативните клипове на МакКейн атакуват характера на Обама. Критичните клипове на Обама критикуват програмата на МакКейн. Това прави много положително впечатление на избирателите и е една от основните причини, поради които доста (известни иM безизвестни) републиканци няма да гласуват за МакКейн.

    ОтговорИзтриване
  2. Много точно казано. Не знам кои са началниците и съветниците в щаба на Макейн, но като знам колко пари имат/харчат за кампаниите си се учудвам колко зле организирана и планирана беше кампанията на Макейн.

    И колко много грешни решения взеха - Пейлин, атаките срещу "терориста" Обама и пр.

    Дори сега четох коментара на The Economist и точно там бяха отбелязали същото - сенаторът Макейн беше много интересна и популярна личност. Кандидатът Макейн се придвижи толкова надясно, че изгуби голяма част от независимите гласоподаватели. И именно заради това ще загуби изборите.

    ОтговорИзтриване