05 октомври, 2008

Обикновена хомофобия

От блога на Сталик научавам, че проф. Огнян Герджиков, председател на миналото Народно събрание се е изказал остро против предложението в новия Семеен кодекс фактическото съжителство да бъде разпростряно и върху еднополовите двойки.

Ще ви спестя голямата част от глупавите му хомофобски бъртвежи и ще отбележа само едно като доказателство за голямата държавническа мъдрост на бившия председател на най-върховния орган на Републиката ни:
"Замисълът на фактическото съжителство са децата, родени от него, за да имат произход."
Тоест, за проф. Герджиков, всички които нямат деца или нямат намерение да имат деца нямат право на легитимно юридическо признаване от държавата.

Странно, аз мислех, че либерализмът и консерватизмът нямат общо помежду си?

Явно за либералите от НДСВ не всички български граждани имат равни права и защита пред закона, а само онези, които изпълняват някакви национално-угодни задачи - като плодене - и попадат в рамките, създадени от устоите на морала - като здравото разнополово семейство.

Не искам да задълбавам в тоталната некомпетентност на проф. Герджиков, но само за последно ще отбележа този бисер:
„Вярно,” продължава той, „няколко държави в Европа и света са признали гей връзките, но ние сме по-консервативно общество и трудно приемаме дори фактическото съжителство, какво остава за хомосексуалните бракове. Може би след 20-30, дори 50 години това може да стане, но на този етап е прекомерно екзотично.”
Няколкото държави, за които говори видният ни държавник са почти всички западноевропейски държави, в които под някаква форма са уредени еднополовите връзки. За справка вижте приложената карта:

Легенда:
  • Тъмно зелено: еднополовите двойки имат право да сключват граждански брак;
  • Зелено: еднополовите двойки могат да влизат в граждански съюз (фактическо съжителство);
  • Жълто: еднополовите двойки имат право на нерегистрирано съжителство;
  • Лилаво: в момента се води дебат по въпроса;
  • Сиво: не се признават или няма дадени права на еднополовите двойки;
  • Оранжево: има забрана върху еднополовите двойки.
Илиза, че проф. Герджиков е некомпетентен да направи едно сравнение със страните от ЕС, дори по въпрос, за който пряко отговаря.

Ако под "приемане" господинът има предвид даване право на граждански брак на еднополови двойки, наистина само няколко европейски страни са признали това право - това са такива екзотични (за да употребим езика на професора) дестинации като Белгия, Холандия (помежду другото едни от най-развитите, некорумпирани и пр. държави в света изобщо) и Испания (сама по-себе си доста по-консервативна от България католическа страна - заслугата за признаването на хомосексуалните бракове е на социалистическия премиер на страната - Хосе Луис Родригес Сапатеро).

Разбира се има и една цяла плеяда държави, сред които и такива като Германия, Франция, Великобритания, които са създали обществената институция "граждански съюз", който е де факто еквивалентен на предвиденото в новия ни Семеен кодекс "фактическо съжителство". Фактът, че проф. Герджиков говори за признаване на хомосексуални бракове в новия кодекс (нещо, за което никой и дума не казва) и не може да различи брак и фактическо съжителство е показателен за тоталната му некомпетентност по въпроса.

Но може би за проф. Герджиков мнозинството от трезвомислещите държави и общества представляват такива титани на либералната мисъл като Ирландия, Гърция, Италия. Или дори още по-големи флагмани на демокрацията и свободата като Полша и Сърбия.

И разбира се няма да съм справедлив, ако тук не спомена и други апологети на свободата и човешките права като народния представител Мартин Димитров, който гласува против законопроекта за нов Семеен кодекс именно поради предвиденото разнополово фактическо съжителство, защото то вредяло на моралните устои на българското общество.

Позицията му беше в унисон с тези на православната, католическата и протестантските църкви и главното мюфтийство. И макар да уважавам разнообразието от религии в България не смятам, че религията има място в съвременното демократично управление на страната ни. Ето защо не смятам за правилно Народното събрание или който и да е негов член, да се съобразява с тези позиции (били те под формата на някакъв традиционен морал и пр.), когато взема решение как да гласува.

Не мога да знам дали това е бил случаят с г-н Димитров (и/или парламентарната група на ОДС, която гласува против), но самият факт, че поставя някакви въображаеми морални съображения (определени от кого?) пред интересите на много голяма част от българските граждани (същителстващи или родени във фактически непризнати от закона съюзи) е показателен за разбиранията му.

8 коментара:

  1. Интерсно, нещо не се връзва заявката Ви, че сте "социалдемократ" и следния Ваш израз:" И макар да уважавам разнообразието от религии в България не смятам, че религията има място в съвременното демократично управление на страната ни." или "но самият факт, че поставя някакви въображаеми морални съображения (определени от кого?) пред интересите на много голяма част от българските граждани (същителстващи или родени във фактически непризнати от закона съюзи) е показателен за разбиранията му."
    Господине казвате дословно " ...на МНОГО голяма част от БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ..." ???? Та колко % са тези граждани 51%,80% или най-малко 90% ????? Все пак мисля че и в НК има едно членче който забранява афиширането на хомосексулните наклоности!!!! Това че си соц.демократ или някое хомо ... не ме интересува, камо ли да го афиширате!!! Иначе по природните закони..., амче еднополови сте и ... се ла ви чадо.
    Кибик Блаже

    ОтговорИзтриване
  2. На мен ми стана много интересно.

    Анонимни,

    ПЪРВО, защо сте анонимен?
    ВТОРО, кое е това членче?
    ТРЕТО, как дефинирате "афиширане на *** наклонности"?
    ЧЕТВЪРТО, кое прави изискването за недискриминативно отношение афиширане?

    ОтговорИзтриване
  3. Много добра статия. Един роден политик поне мисли трезво и с горната глава.

    ОтговорИзтриване
  4. Сталик, мисля че съм срещал псевдонима Кибик Блаже и другаде - доколкото си спомням той чисто и просто си се числи към голямата армия на интернет/форумните шизофреници, които заливат българското уеб пространство.

    Не знам какъв отговор очакваш на въпросите си при положение, че дори първоначалното изказване е една безумна въртележка от недовършени мисли без никаква логична обвързаност помежду им. :)

    @Киберкракър: Не мисля, че дори става въпрос за "мислене" с която и да е глава. Или може би си прав, ако имаш предвид това, че хората спорят по въпроса за хомосексуалността без да разбират какви измерения точно има този проблем.

    В този смисъл според мен дебатът трябва да се изчисти от всякаква религиозна, морална и друга догматичност и да се сведе до това да бъде разбрано от максимален брой хора, че става въпрос за изключително прости и обикновени неща като правото на обща собственост и др.

    ОтговорИзтриване
  5. Към автора: Ако си педераст - кажи си го направо, без заобикалки; другият вариант е да си се продал някому, щом бълваш подобни педалски хленчения, от които вече ми се повръща като ги срещам ежедневно отвсякъде по медиите. Ти и такива като тебе - една шепа функционери с големи усти - очевидно водите война срещу природните закони, за морала пък - да не говорим... Разберете най-накрая едно: НИКОГА няма да бъдете приети от обществото, това просто не е възможно да се случи. Природата (както и живият организъм в частност) отхвърля всичко, което е противоестествено, чуждо и непригодно за нормално размножаване. Вие сте извратени перверзни нещастници и единственото ви място е в задния двор на обществото, където тихичко да си мърсувате, без да ни занимавате и тормозите неспирно с личните си проблеми. Радвайте се, че тълпата все още не ви е убила с камъни.

    ОтговорИзтриване
  6. "Автора", има една голяма разлика между нас:

    Аз вярвам в това, което говоря и не ме е страх да застана с името и лицето си зад думите си, независимо че някакви дребни, анонимни хора ще се разгневят от тях.

    Щом толкова много ви интересува сексуалната ми ориентация - хетеросексуален съм и винаги съм бил, с приятелката ми сме заедно от над 5 години :)

    А относно другите кретенизми, които сте написал, мога да кажа само едно - ако България беше в "предния двор" на обществата, вече щяхте да сте си понесъл съдебната отговорност.

    ОтговорИзтриване
  7. Млади човече, недей да се опитваш да ме вкарваш в твоето си клише, а именно - че всеки, който ти опонира, е малък и анонимен. Ако нямаш против да погледнеш малко по-внимателно - ще видиш, че за твой ужас аз си имам име и не съм се крил нито при предния, нито при настоящия ми коментар... Аз се гордея с мнението си и съм твърдо убеден, че именно ти си тоя, който трябва да се срамува и крие, а не аз. А относно кой е малък и кой - голям, само за сведение да те информирам, че бих могъл да ти бъда баща, а словоблудства като твоите са се пробвали да ми пробутват доста преди ти въобще да откриеш за какво служи химикалката. Гледай философски на нещата: ти пишеш каквото мислиш - аз правя същото в отговор. Нали не се надяваш истински, че с яростната си и добре режисирана отнякъде медийна кампания, ти и твоите продажни колеги ще успеете напълно да промиете мозъците на всички? И тъй като виждам, че плюеш в паметта и морала на предците ти и се изживяваш като радетел и поборник за разрушаването на обществото, ти пожелавам от все сърце само едно-единствено нещо: ако въобще проимаш деца - нека някой ден да ти доведат вкъщи своите партньори от същия пол...

    ОтговорИзтриване
  8. Като видях че България е твърдо против тия извратени сватби се зарадвах.Това просто е против природата...някъде да сте видели 2 кучета от един и същ пол да се ебът?!?! НЕ!! Да хомофоб съм и какво от това?! Нямам право на мнение?! Щом България е толкова лоша към вас педалите защо не се преселите всички до един в Испания примерно? По добре 6 млн НАРОД от колкото 100 млн изврътеняци.Аз живея в Португалия..тук преди месец г/д разрешиха тия "сватби" и какво?! Мислиш ли че като са семейство ще има някаква разлика?Даже е по-зле защото недай си боже решат да осиновят дете (момче) и го "възпитат" по техния начин..след това др "семейство" и друго и друго..какво ще стане?ПЕДАЛСКИ СВЯТ..ето това ще сложи краят на света а не глобалното затопляне...

    ОтговорИзтриване