01 октомври, 2008

Обама води в стратегически важни щати

Още нещо за президентската надпревара в САЩ.

(От Политико) Според последното проучване на Университета Кинипак в трите най-големи и най-важни "обръщащи се" щати (тоест тези, които не са твърдо републикански - като Тексас например - или демократически - като Калифорния например) - Флорида, Охайо и Пенсилвания, Барак Обама събира подкрепа от над 51% и в трите.

Нито един кандидат не е печелил избори от 1960г. насам без да спечели поне 2 от трите напомнят от сайта на университета.

Проучването на Кинипак, което се провежда периодично, показва, че Обама печели растяща подкрепа след представянето си в първия национален дебат миналия петък. Така в момента разпредлението е следното:
  • Флорида: 51-43 в полза на Обама след дебата (49-43 преди дебата);
  • Охайо: 50-42 след дебата (49-42 преди);
  • Пенсилвания: 54-39 след дебата (49-43 преди него);
Наистина впечатляващ ръст особено в случая на Пенсилвания. Какво обяснява напредъка на Обама? Политико го открива в добрата реакция на Обама по отношение на финансовата криза на Уолстрийт. За пример можем да използваме нетното отношение към ролята на Обама и на Макейн в справянето с кризата (тоест % на хората, които го удобряват минус % на тези, които не го):
  • Флорида: Обама +33%, Макейн +14%;
  • Охайо: Обама +27%, Макейн +10%;
  • Пенсилвания: Обама +36%, Макейн +4%;
Вече е ясно, че икономиката ще е най-важната тема през тази президентска кампания. Също както по времето, когато Бил Клинтън се бореше с Джордж Буш старши за Белия Дом - и спечели. Много по-голяма част от американците имат доверие на кандидата на демократите да се справи с икономическата и финансовата криза, която застрашава стабилността на най-голямата икономика отколкото на сен. Макейн. Горните цифри са още едно доказателство за това.

Разбира се статистиката и проучването на общественото мнение са опасни доказателства за едно или друго твърдение. От българския опит знаем колко лесно се лъже със статистическите данни. Така че не можем да твърдим, че изследването на Кинипек е 100% меродавно (още повече, че почти всички други източници дават преднина на Макейн във Флорида все още). Освен това има много различни начини да се проучва мнението на гражданите. Както и да е, да не задълбаваме.

Въпросът в случая е, че това проучване дава резултати за ръст на доверието в Обама след дебата в петък. Напомням, че основната тематика беше външна политика и сигурност - поле, в което Макейн би трябвало да води с голяма преднина.