20 юли, 2008

"Дзифт" на Явор Гърдев

Не е хубаво да се пише за филм преди да е излязъл, но направо вече откачам с този "Дзифт" на Явор Гърдев и не знам как ще издържа до октомври, когато ще е официалната премиера на филма.

Ако още не сте се запознали със стила и творчеството на г-н Гърдев ви препоръчвам да гледате "Старицата от Калкута" в Театър 199 в София - доста вулгарно, но и уникално смешно представление, примесено разбира се с прилична порция философия за живота. Абе истинско съкровище! :) (Въпреки, че някои приятели го намериха скучно последната сряда)

А сега по темата. Ако ме накарат да опиша много накратко "Дзифт" бих го направил така (заемайки малко английски изказ): "Гепи" среща "Син сити" среща "Изпепеляване" (също интересен български филм с Параскева Джукелова, Стефан Вълдобрев и Деян Донков - разказва се за първите години след преврата '44 и налагането на тоталитарната диктатура). В едно от приложените по-долу филмчета казват, че медиите го определяли като "нео-ноар по време на ретро-соц среда". Има нещо такова.

По всичко личи обаче, че филмът няма да подлага на морален катарзис ранния социализъм. Годините на репресии са използвани като фон на една криминална и тъмна история. От "трейлъра" (по-добра дума на български?) поне аз придобивам впечатлението и че лентата ще е много зрелищна. И без през това време Явор Гърдев да се опитва да ни предаде цялостната си философо-идеологически мироглед в рамките на два часа от опасения това да не е последният му филм (както правят доста други български режисьори).

Спирам да хваля да не стане така, че накрая да се разочаровам заради големите си очаквания. Имам добро предчувствие обаче, че филмът ще се окаже дори по-добър отколкото ми се струва. Можете да погледнете следното видео:

Репортаж За Филма "Дзифт", Част 1:



Репортаж За Филма "дзифт", Част 2:



Трейлър на "Дзифт"
:


1 коментар:

  1. Не знам, на мен ми изглежда като поредния опит в българската комплексирана реалност без ценности да се направи имитация на евтин, но касов американски екшън. За да вляза в контекста ще цитирам Спенс: "Един блестящ триумф на външността над същността." Но това е реалността само за тези, които искат да е такава.

    За мен тя е по-скоро близо до:
    * http://www.imdb.com/title/tt0808417/
    * http://www.imdb.com/title/tt0378897/
    * http://www.imdb.com/title/tt0289263/

    ... но все пак това е въпрос на ценностна система ;)

    ОтговорИзтриване