14 януари, 2008

Изберете символите на България

Върви някаква кампания да се изберат природните, културно-историческите и забележете хранителните символи на България.

По данни на организаторите досега са гласували около 70000 души, което поне според мен е прекалено малко за толкова глобална класация. Ако и вие като мен за първи път чувате за подобен конкурс можете да отидете на сайта на кампанията и да дадете и вашия глас.

Аз лично гласувах за кирилицата като най-глобален символ на България и българското. За мен това е символът, който е оставил най-трайна следа в историята на човешката цивилизация, изработен по поръчка на българската държава.

Преди някой да започне да спори с мен ще напомня само, че кирилицата е създадена от Климент Охридски в Охридската писмена школа по поръчка на Княз Борис-Михаил Български, а не от Кирил и Методий както твърди погрешното всенародно поверие (те са създали глаголицата, пък съвсем отделен въпрос е, че те изобщо не са българи, а гърци от Солун и са създали първата славянска азбука по поръчка на Византийския император).

3 коментара:

  1. гръцкият им произход е доста спорен

    ОтговорИзтриване
  2. Така е. Но по-правдоподобната теория е, че са гърци.

    Дори да не е така, глаголицата е изработена в манастира Полихрон по поръчение на Византийския император (и дори не е първата държавна мисия на Кирил и Методий за Империята).

    ОтговорИзтриване
  3. Кирилицата е чудесен избор.Тя ни дава духовна свобода.Ако си заробен физически може да се освободиш.Духовната свобода не могат да ти вземат,освен ако сам не я дадеш.Веднъж изгубена,никога не можеш да си я върнеш.

    ОтговорИзтриване