14 януари, 2008

Обичате ли риба?

Ако да, може би не е лошо да знаете, че ВИЕ сте най-ненаситният хищник за рибите. Поне така твърди Елизабет Розентал от International Herald Tribune, която в своя статия във вестника разглежда проблема с прекомерния улов на риба по целия свят с цел задоволяване глада най-вече на европейците, които са най-големите консуматори на риба.

"Е какво толкова, нали ЕС налага квоти на улова" ще си кажете най-вероятно? Да, само че ЕС налага квоти на улова в териториалните води на ЕС, докато повече от половината риба, консумирана в ЕС идва от развиващи се нации. Там пък не я ловят местните рибари с продънените си лодки, а големи риболовни флотилии, например китайски, които после доставят рибата до европейските пазари.

Отгоре на всичкото според приятелите ни от Световния фонд за защита на дивата природа (WWF) някъде до половината риба, която се продава в ЕС е НЕЛЕГАЛНО внесена.

Приседна ли ви някоя кост? Дано не.

Все пак голяма част от българите все още предпочитат традиционната риба, която вирее в нашите условия - шаранче на Никулден, някоя и друга пъстървичка и разбира се народната цаца, която всичко живо се избива да яде по морето (а и не само там).

По-изисканите риби за момента са запазена територия за висшата класа, която ги яде по разни измислени ресторанти с още по-измислени цени. Но пък опасността повече от нас да се забравят и да решат да "хапнат рибка, защото е полезна за мозъка" е реална.

Моят грях е, че много обичам риба тон. От онази в консервите - със зехтин. Пък според другарката Розентал, която е написала статията в IHT, тонът вече изобщо не виреел в европейски води... Както и рибата-мец и дори любимата на англичаните треска (чували ли сте за fish&chips, познати още като "мазна риба, завита във вестник и пържени картофи с оцет"?).

Е, вече ще се замислям преди всяка консерва риба тон. От друга страна не съм голям почитател на рибата и рибните, така че съвестта ми е чиста. А твоята?

Няма коментари:

Публикуване на коментар