23 януари, 2008

Хомосексуално осиновяване?

Днес във френския Светът (Le Monde) четем, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е осъдил Франция по обвинение за дискриминация, тъй като страната е отказала осиновяване на дете на кандидатка, която има еднополова връзка. Емануел Б. искала да осинови дете от Азия, Южна Америка или Мадагаскар и подала документи като неомъжена, тъй като френският закон разрешава осиновяване в такива случаи, но не скрила, че от 8 години живее заедно с приятелката си в еднополова връзка. Главният съвет на Жура (това е нещо като общински съвет за най-малката френска административна единица - департаментът) признава високото образование на личностните качества на жената, но е отказал разрешение на основание, че й липсват достатъчно родителски предпоставки, за да се развива осиновеното дете. Отгоре в решението пише, че не става ясно какво място в живота на детето ще заема приятелката й.

Коментарът на Светът е, че решението на ЕСПЧ дава зелена светлина за хомосексуалните осиновявания в Европа. Вестникът съобщава, че в момента 9 европейски страни разрешават под една или друга форма осиновяването на деца от хомосексуални двойки: Белгия, Германия, Дания, Испания, Исландия, Норвегия, Нидерландите (Холандия), Обединеното кралство и Швеция. Край на информативата част.

Следва коментар на автора. Според Държавната агенция за закрила на детето в България има 9000, настанени в 86 за деца, лишени от родителски грижи (изт. в-к Капитал: брой 50, 14 декември 2007). Това са без да броим децата с различни физически и/или умствени увреждания и заболявания като тези в нашумелия дом "Могилино". От всички институции 2567 деца са били вписани за осиновяване до края на 2007. До края на октомври същата година в страната ни са били осиновени 580 деца, а в чужбина 51 - което показва, че осиновяването на българчета без родители се прави над 10 пъти повече от българи, отколкото от чужденци.

Тогава, поне за мен идва резонният въпрос - не е ли по-добре да либерализираме законодателството си в тази насока, позволявайки на неженени хора да осиновяват деца (извинете невежеството ми, ако греша, но доколкото знам в момента не е позволено)? Освен това не е ли крайно време в страната да се приеме законодателство, обособяващо т.нар. обществен съюз, който да легализира съжителството на неженени двойки без оглед на техния полов състав, като се позволи и на такива хора осиновяват деца?

За мен лично няма нито един конкретен аргумент защо хомосексуалните хора не биха могли да осиновяват деца. Интересно ми е какво биха си отговорили тези, които имат - дали е по-добре децата на България да бъдат унищожавани психически или физически по домове като Могилино или да живеят с двама татковци или майки, които се обичат. Вие как мислите?

Редакция:
Забравих да спомена, че и преди съм писал по темата - в стария си блог. Тогава бях подтикнат от една глупава статия, публикувана в Монитор, която за съжаление вече и в интернет пространството явно я няма.