25 септември, 2008

Обама с решителна преднина

Politico.com пише, че за първи път от началото на септември един от двамата кандидат в президентската надпревара изглежда да има сериозна преднина в проучванията на общественото мнение.

За целия материал можете да видите сайта, аз искам да обърна внимание само върху проучванията на т.нар. "бойни полета" - щатите, в които ще се реши надпреварата.

Както писах миналата седмица преднината на Макейн пред Обама и "обръщането на надпреварата" бяха само привидни и само 10-ина дни по-късно това се потвърждава от последните данни.

Последните проучвания на СиЕнЕн/Тайм показват следното разпредление:

Colorado: Obama 51, McCain 45 измежду регистрираните гласоподаватели. В края на Август, McCain водеше, 49 на 44. Измежду вероятните гласоподаватели, Obama води в новото проучване с 51 на 47.

Michigan: Obama 51, McCain 44 измежду регистрираните гласоподаватели. Измежду вероятните гласоподаватели, Obama води 51 на 46.

Pennsylvania: Obama 52, McCain 43 измежду регистрираните гласоподаватели. AИзмежду вероятните гласоподаватели, Obama leads 53 на 44.

Накратко, щабовете на кандидатите имат коненсус, че след конвенциите (конгресите):

Obama печели подкрепа във Florida, Virginia, Michigan, Pennsylvania, Colorado, Indiana и New Mexico.

McCain печели подкрепа в Wisconsin, Minnesota, Alaska и North Dakota.

И двата щаба заявяват напредък в Iowa.

Ohio остава несигурен (toss-up) — вероятно решителната награда, която ще определи победителя. Nevada и New Hampshire са прекалено близки, за да се определят.

За трите щата, споменати горе - преднина между 6 и 9 пункта е достатъчно сериозна - означават 47 вота в Електоралната колегия. Доста сериозна преднина. Освен това наблюдаваме напредък за Обама в основни "бойни полета" - Флорида, Вирджиния, Мичиган, Пенсилвания и дори традиционно червеният Индиана. Досега Real Clear Politics отбелязваше Флорида, Вирджиния и Индиана в червено като твърдо или клонящи към Макейн. Следствие на последните проучвания обаче те вече са в графата на "несигурните" (погледнете картата във връзката), а консервативният Северна Каролина от "твърдо" червен, минава в графата "клонящ" към Макейн - също резултат от усилията на кампанията. Намеренията на щаба на Обама да похарчи близо $40 млн. за кампанията във Флорида поставя сериозно предизвикателство пред Макейн за 27-те електорски гласа в Колегията на този щат.

Същевременно, пренебрегвайки Аляска и Северна Дакота, които общо имат 6 гласа, Макейн напредва само в Уисконсин и Минесота, които освен традиционно сини (демократически) щати, са и съседни на родния щат на сенатор Обама - Илинойс. Вероятно за кандидата на републиканците никак няма да е лесно да задържи напредъка си в тези щати.

При всички положения изборите изобщо не са решени, но както се вижда силата на Обама при набирането на средства за кампанията + кризата на Уолстрийт и некомпетентното поведение на Макейн по този въпрос (например изказването навръх "Черния понеделник", когато борсите се сринаха, че "фундаментите на икономиката ни са силни") отново изведоха кандидата на демократите напред и то със солидна преднина.


Виж още:

1 коментар:

  1. Изразът "решителна преднина" ми звучи, кой знае защо, като буквално взет от реч на Йосиф Сталин :-)

    ОтговорИзтриване