09 септември, 2008

9 септември

"Народно въстания", "социалистическа революция" или военен преврат - датата остава един от големите вододели на българската история

Варна, 8 септември 1944г.

Дълго се чудех дали си заслужава да пиша за 9 септември. Преди време коментирах датата и получих страхотен отпор. Опитах се да бъда безпристрастен и да кажа какви са съображенията ми да считам 9 септември за дата, почти равна на 10 ноември, но явно не съм успял след като всички коментари, които получих бяха отрицателни.

Моята предишна позиция се крепеше на твърдението, че да обвиняваме 9 септември за всички дивотии, случили се по времето на "авторитарния социализъм" и все едно да виним 10 ноември за мутрите, масовото купуване на гласове на последните избори и престъпното раздържавяване, което се случва и до ден днешен. Чух много контра-аргументи (всъщност странно е, че никой не се опита да защити 10 ноември тогава - може би вече на всички е ясно какво точно представляваше това събитие - т.нар. "дворцов преврат").

За никого не е тайна, че България е разделено общество. Случвало се е преди да заявявам, че не можем да говорим за "сегментация" на обществото по модела на Липсет-Рокан, един от основополагащите принципи в модерната политическа наука (кратко обяснение на сегментацията или cleavage на английски можете да видите тук или цялата разработка на Липсет и Рокан тук - но и двете на английски), но как иначе да обясним факта, че има дати и теми в българската политика, които предизвикват невероятно разделяне и разгорещено защитаване на една или друга позиция и съответното разнищване на противоположната.

Ролята на Русия в българската история, Третото царство, Първата република, 9 септември.

Погледнете снимката горе. На транспаранта в ляво пише "Ние се борим за свободна и ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ". Мисля, че това синтезира добре надеждите и желанията на хората, които са участвали в легалната и нелегалната съпротива в България по това време. Комунисти и други.

Тези хора са се борели срещу един репресивен и диктаторски режим, който е обвързал България с Нацистка Германия, изпрати македонските евреи в лагерите на смъртта и щеше да го направи и с българските, ако не беше решителният отпор на гражданското общество (в това число и комунистите). Сред тях е бил и човек като Петър Семерджиев, който е лежал и по царски лагери, и по "комунистически" - като член на БКП и дори неин лидер по време на събитията от 1944г.

А че тези хора на са били малцинство свидетелстват спомените за масовите стачки и сблъсъци с полицаи преди и около 9 септември 1944г., освобождаването на политически затворници и големият ентусиазъм, с който българите са посрещали "освободителите" от Червената армия (които после са се оказали не точно освободители).

За всичко, което се е случило след това, вина могат да носят Москва, Ялта, Димитров, Коларов, Червенков, Живков, но едва ли и човекът с плаката "Ние се борим за свободна и ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ"... За него 9 септември е бил символ на личната му победа. А кога ще е нашата?

Снимка: bgsocialism.eu


Виж още: