11 септември, 2008

Един опасен човек

Едва ли някога ще знаем цялата истина за убийството на Георги Марков


Днес се навършват точно 30 години от смъртта на Георги Марков - българският писател и емигрант, жертва на политически мотивирано убийство в Лондон през 1978г., дело на българската Държавна сигурност. Има прекалено много неизяснени факти около това убийство. Едва ли някога ще знаем цялата и обективната истина за него.

За мен лично е трудно да си обясня защо е било необходимо Георги Марков да бъде премахнат. Все пак е живеел и работел във Великобритания, книгите му са били покрити в България, не е имал начин да публикува или да влияе на събитията тук. Това беше така до преди да прочета следните два материала от блога на Пламен Даракчиев:
Излиза, че Георги Марков е имал опасни за властта планове - да създаде нова независима българска медия - потенциален емигрантски политически кръг, който да се яви алтернатива на настоящата власт в България.

Изобщо не можех да повярвам на всички онези приказки, че Марков е убит заради критики към Живков и премахването му е било вид подарък за рождения ден на диктатора. От тези истории излиза съвсем ясно и точно защо е било необходимо убийството на писателя. ДС не е искала да допусне създаването на своего рода опозиция, зад граница, и формирането на естествен национален лидер в лицето на Марков.

Явно всички онези приказки, че Марков е бил агент на ДС са глупост при положение, че няма никакви убедителни аргументи в полза на тази теория. Владимир Костов например сам признава, че е бил щатен бил офицер от ДС (интервюто, публикувано в е-вестник с него е просто задължително четиво).

Без да съм маниак на тема "теория на конспирацията" разбирам много добре и вярвам в разказаното от Петър Семерджиев и Владимир Костов. Отгоре на всичкото до голяма степен съвременното развитие на България се осъществява по същата схема - с въртене на едни и същи изхабени лица и задушаване на всички потенциални алтернативи. Докога ще го търпим - от нас зависи.

Не забравяйте Георги Марков!