11 септември, 2008

Един опасен човек

Едва ли някога ще знаем цялата истина за убийството на Георги Марков


Днес се навършват точно 30 години от смъртта на Георги Марков - българският писател и емигрант, жертва на политически мотивирано убийство в Лондон през 1978г., дело на българската Държавна сигурност. Има прекалено много неизяснени факти около това убийство. Едва ли някога ще знаем цялата и обективната истина за него.

За мен лично е трудно да си обясня защо е било необходимо Георги Марков да бъде премахнат. Все пак е живеел и работел във Великобритания, книгите му са били покрити в България, не е имал начин да публикува или да влияе на събитията тук. Това беше така до преди да прочета следните два материала от блога на Пламен Даракчиев:
Излиза, че Георги Марков е имал опасни за властта планове - да създаде нова независима българска медия - потенциален емигрантски политически кръг, който да се яви алтернатива на настоящата власт в България.

Изобщо не можех да повярвам на всички онези приказки, че Марков е убит заради критики към Живков и премахването му е било вид подарък за рождения ден на диктатора. От тези истории излиза съвсем ясно и точно защо е било необходимо убийството на писателя. ДС не е искала да допусне създаването на своего рода опозиция, зад граница, и формирането на естествен национален лидер в лицето на Марков.

Явно всички онези приказки, че Марков е бил агент на ДС са глупост при положение, че няма никакви убедителни аргументи в полза на тази теория. Владимир Костов например сам признава, че е бил щатен бил офицер от ДС (интервюто, публикувано в е-вестник с него е просто задължително четиво).

Без да съм маниак на тема "теория на конспирацията" разбирам много добре и вярвам в разказаното от Петър Семерджиев и Владимир Костов. Отгоре на всичкото до голяма степен съвременното развитие на България се осъществява по същата схема - с въртене на едни и същи изхабени лица и задушаване на всички потенциални алтернативи. Докога ще го търпим - от нас зависи.

Не забравяйте Георги Марков!

5 коментара:

  1. Привет
    прочетох мнението ти в кафене и се връщам да оставя ред-два.
    Исторически погледнато, човешкия живот в София и Москва не струва пет пари. Вчера, днес и утре.
    Москва си има лаборатория за произвеждане на отрови, с които да се премахват критиците (погледни пак лицето на украинския президент)
    тогава и днес, на управниците в София и Москва не им трябва причина да ликвидират някого.

    Ето защо въпроса е друг

    ОтговорИзтриване
  2. Какъв е въпросът?

    Къде в кафене да го видя?

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че е кощунство да се отрича това, което се знае отдавна: ДС уби Георги Марков, комунистическата власт го уби, защото не можа да му прости измяната. Няма кой друг да го е убил, каква е другата възможност: пиянски скандал ли? Хайде по-сериозно, за да има съмнение трябва да има други възможности, ако има една възможност, тя е истинната. Не знам някой друг да е имал интерес от убиването на Г.Марков освен тогавашната власт в България. Какво има повече да се усуква? Кой уби Литвиненко? Кой уби Политковская? КГБ, а нейн филиал е ДС; почеркът е все един и също. Не е нужно да се правят опити за оневиняване ка комустическата власт по всички линии, и то всекидневни опити...

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно, ченгета трепят ченгета, и на нас друго не ни остава освен да сме съпричатни към трагедията и грамата на живота!

    ОтговорИзтриване