24 септември, 2007

Европейците са рационални - работят по-умно, а не повече

Георги Ангелов пак се опитва да ни убеждава, че всички злини и проблеми на българската икономика идват от мистичната формула "високи данъци".

Всъщност ми харесва сравнението, което използва: ЕС с/у САЩ. Преди няколко месеца същото списание "Икономистът" беше публикувало една много хубава графика, в която се онагледяваше, че за час работа няколко европейски страни произвеждат повече отколкото прехвалената американска икономика. И, забележете, между тези изпреварващи беше дори "болният човек на Европа" Франция! Много съжалявам само, че вече няма как да намеря графиката и да я приложа като доказателство...

Така че прав е г-н Ангелов, че европейците са рационални - работят по-умно, а не повече.

Освен това да гледаш само икономическите показатели и да вадиш изводи на тяхна основа е присъщо на икономически анализатор, но не може да се превръща в основоположно правило за политически напътствия (каквито са призивите за намаляване на осигурителната тежест). Общественият живот е обвързан и с много други фактори като образованието на населението, здравето, сигурността/престъпността и цялостният стандарт на живот.

2 коментара:

  1. И все пак г-н Ангелов е прав за едно нещо: за какво да имаме високи данъци като очевидно държавата е неспособна да управлява парите, които трябва да преразпределя

    ОтговорИзтриване
  2. Как от средна производителност на труда стигнахте до извода, че се работи по-умно? Просто се работи по-малко - заради високите данъци.

    Вместо да се работи примерно един час повече и държавата да вземе 60-70% от изкараното под формата на данъци, просто не се работи този един час. И тъй като пределната производителност на труда спада с отработените часове, по-малко отработени часове повишават малко средната производителност. (погледнете в някой учебник по икономика за разликата между пределни и средни величини и как едните влияят на другите)

    Нищо умно не могат да направят европейците - защото високото данъчно бреме ги принуждава да работят по-малко. Те нямат избор. За разлика от американците, които имат избор.

    ОтговорИзтриване