19 септември, 2007

Гаф!

Вчера слушах интервю на Петър Волгин с кандидата за кмет на ДСБ и СДС Мартин Заимов по БНР.

Чудно ми е защо никой от т.нар. "десни" не е скочил досега да каже нещо за "дисидентското" минало на кандидата им - от това, което съм чел за него досега знам, че е ползвал от почти всички преимущества, които Партията с голямо "П" е осигурявала на верните си хора. Но не за това иде реч тук...

Вчера бях направо изумен, когато г-н Заимов, говорейки за НДСВ, нарече г-н Симеон Сакскобурготски "Негово Величество". И не бях само аз стъписан, защото г-н Волгин почти се запъна като го чу и го попита, за да се увери, че не е разбрал грешно.

Отговорът на Мартин Заумов беше, че не признава референдума от 15 септември 1946г. за легитимен. А на коментара на Петър Волгин, че в "правния мир никой не оспорва този акт (референдума)" г-н Заимов отвърна, че той не отричал Конституцията на България.

Бих искал да попитам г-н Заимов, а и всички негови симпатизанти, как точно един човек се кандидатира за кмет, когато отрича самата същност на общността, в която живее - а именно Републиката? Референдумът от '46 е исторически и правен факт, който определя развитието на България и я нарежда сред най-напредничавите държави в Европа - независимо от случващото се след това (тоталитаризма, национализацията на икономиката и т.н.)

И може ли изобщо Симеон Сакскобурготски да бъде наричан "Величество" от когото и да било, при положение, че той самият призна републиканската форма на управление на България, заклевайки се да бъде Министър-председател по Конституцията на Републиката?

Когато един човек се кандидатира за кмет, не може с първата си широка медийна изява да отрече същността на системата, в която се бори за подкрепа.

Какво означава "не приемам референдума за легитимен"? Означава ли, че г-н Заимов не приема правото на българските граждани да излъчват управниците си в местната власт? И на каква основа тогава иска подкрепата им?

Какво означава "аз не отричам Конституцията"? Член І от Конституцията гласи, че България е Република с парламентарна форма на управление.

И въобще това са прекалено големи "гафове" за едно толкова кратко и "незначително" интервю и за мен са сериозно основание да се поиска от г-н Заимов да се оттегли от кметската надпревара.

Снимката, използвана тук е от личния блог на Мартин Заимов.