15 април, 2010

Бойковият Рубикон

Снимка: Dariknews.bg

Спомняте ли си старозагорския ремонт на министър Масларова? За реконструкцията на бившата болница в града в социален център към министерството бяха похарчени около 18 млн. лева – толкова, колкото да се бутне и построи наново сградата... два пъти. Мисля, че този проект се оказа последният, но ГОЛЯМ пирон в ковчега на едно правителство. Черешката на тортата, която се превърна в нарицателно за онова, което го характеризираше – мащабна, арогантна, безпардонна корупция.

Кажете ми, не ви ли напомня идеята за "Български Лувър" на старозагорската болница? Идеята на кабинета навярно принципно не е лоша – сегашната Национална галерия за чуждестранно изкуство и бившата сграда на МЕИ да се превърнат в модерен музеен комплекс от около 20 000 кв.м (запомнете цифрата). Сумата, определена от Министерски съвет за реконструкцията – 28 млн. лева. Или цена на квадрат – 1400 лв. (или ~ € 716).

Работещите в строителния бранш знаят, че строителството от нѝва до напълно завършена и обзаведена луксозна сграда струва някъде от порядъка на максимум € 500-600/м2. Разбира се обзавеждане и луксозна предвещават огромни порядъци на цената, но говорим за пълни разходи свързани с проектиране, проучване, копаене, наливане на бетон, изграждане, настилки, довършителни работи и т.н.

А тук имаме готова сграда. Вярно порутена, но сграда.

Дали пък "Лувърът" няма да се окаже първият пирон в популярността на г-н Борисов и правителството му?

Струва ми се излишно да коментирам доколко е разумно да се харчат 12 млн. лева (заделени в бюджета!) в година, в която спорим дали бюджетният дефицит ще е 5% или 20%.

Също не ми се отбелязва как Бойко Борисов (лично) подарява на бъдещия музей картини, купени с...бюджетни (общи) пари.

Подобни въпроси не вълнуват общественото ни съзнание. Но бъркането (или съмнението за) в кацата с меда е способно скоропостижно да прати рейтинга на министър-председателя там, където той никога не би искал да го вижда. Така че Рубикон е пресечена, остава само да видим дали римляните са готови да простят...

7 коментара:

  1. Гледай сега, ако сградата наистина мяза на "Лувър" (или поне на Музея Орсе, който първоначално е изпълнявал ролята на вулгарна гара), съм съгласен да платим сметката :-) Но ако и софийският музей прилича на парижкия си колега толкова, колкото и българската столица прилича на френската, тогава бих предпочел парите да бъдат похарчени по стара традиция за кебапчета и биричка.

    ОтговорИзтриване
  2. И тези бакалски сметки, които си прави Б. Б., сравнявайки София с Флоренция са повече от смешни. Никога 400 милиона чужденци няма да посщават София ГОДИШНО и никакви 100 евро няма да оставят те, за да видят само няколко истински картини в този "Лувър" (закупени напоследък незнайно как и незнайно с какви пари).

    ОтговорИзтриване
  3. Ами според мен първо на първо е много грешен термина "Български Лувър", защото лувъра е само един и е в париж.
    Второ до колкото разбирам нашето ще е картинна галерия, а в Лувара не е само картинна галерия, а има и архиологически и други експонати. така че сравнението не е точно.
    и трето напълно е прав А. Апостолов, Флоренция и в частност музея "Uffizi" е едни от най-пополярните галерии в света с произвидения на всички известни ренесансови художници. И не знам как нашия музей ще привличе дори и 4 милн.туристи с малко извстните в Чужбина български автори.
    А и не ми се мисли че 18 милн. лева се изплащат с входни такси.

    ОтговорИзтриване
  4. "Строителството от нѝва до напълно завършена и обзаведена луксозна сграда струва някъде от порядъка на максимум € 500-600/м2". Това е цена за „лукс” по селските вкусове на нашенските "инвеститори". И не включва външната инфраструктура, защото те все си мислят, че трябва да се прави за сметка на публичния бюджет и не я вземат пред вид в цената. (Затова няма адекватна канализация и пречиствателни станции в нашите "курорти"). Не е все едно дали фасадата ще бъде "драскана" мазилка върху стиропор или с украса от изтеглени профили. Дали стените вътре са с гипсокартон или с гипсови мазилки и релефи. А пространството наоколо, ако си остане както сме свикнали, ще бъде доста тъпо. Но най-важното е дали ще бъдат справедливо оценени реално извършените строителни работи. А това зависи от политическата воля и от кадровата политика - дали работата ще бъде възложена на честни професионалисти (които са натикани от корупцията в миша дупка).

    ОтговорИзтриване
  5. Има достатъчно добри произведения и няма къде да бъдат подходящо изложени, това е факт. Ако страната ни привлича туристи при наличната дезорганизация, мръсотия и мизерия, какво ли ще бъде, ако въведем ред и красота в екстериора?!

    ОтговорИзтриване
  6. Има какво да се показва в този музей и мястото му е много добро. София и България имат нужда от него.Много богат и стилен той ще расте и ще става все по прекрасен през годините. Бъдете хора. Вашите прадеди построиха и зографисаха църкви и манастири през робството, то днес ли в Свободна България вие ще се изложите? То и тогава са си скъпили грошовете, ама май са били по-свободни и по-човеци.Музеят ще стане и вашите деца ще се гордеят с него.

    ОтговорИзтриване
  7. Логиката ти е обратна на моята - приемаш корупцията за променлива величина. :)

    Като се вземе предвид, че от една страна в държавните инвестиции 30 до 50% е фира (не само кражби, но и чиста глупост), а от друга страна сграда изисква специфични инсталации, а за половината и пълна смяна на предназначението, цената е по-скоро ниска. От там ще се тръгне по обичайния ред - инвеститорът натиска изпълнителя да се вмести в цената, той избива парите откъдето може, сроковете се разтягат, евентуално цената все пак нараства и накрая се получава поредното правено-недоправено недоносче.

    Впрочем, това е просто ново издание на спортната зала.

    ОтговорИзтриване