15 април, 2010

Бойковият Рубикон

Снимка: Dariknews.bg

Спомняте ли си старозагорския ремонт на министър Масларова? За реконструкцията на бившата болница в града в социален център към министерството бяха похарчени около 18 млн. лева – толкова, колкото да се бутне и построи наново сградата... два пъти. Мисля, че този проект се оказа последният, но ГОЛЯМ пирон в ковчега на едно правителство. Черешката на тортата, която се превърна в нарицателно за онова, което го характеризираше – мащабна, арогантна, безпардонна корупция.

Кажете ми, не ви ли напомня идеята за "Български Лувър" на старозагорската болница? Идеята на кабинета навярно принципно не е лоша – сегашната Национална галерия за чуждестранно изкуство и бившата сграда на МЕИ да се превърнат в модерен музеен комплекс от около 20 000 кв.м (запомнете цифрата). Сумата, определена от Министерски съвет за реконструкцията – 28 млн. лева. Или цена на квадрат – 1400 лв. (или ~ € 716).

Работещите в строителния бранш знаят, че строителството от нѝва до напълно завършена и обзаведена луксозна сграда струва някъде от порядъка на максимум € 500-600/м2. Разбира се обзавеждане и луксозна предвещават огромни порядъци на цената, но говорим за пълни разходи свързани с проектиране, проучване, копаене, наливане на бетон, изграждане, настилки, довършителни работи и т.н.

А тук имаме готова сграда. Вярно порутена, но сграда.

Дали пък "Лувърът" няма да се окаже първият пирон в популярността на г-н Борисов и правителството му?

Струва ми се излишно да коментирам доколко е разумно да се харчат 12 млн. лева (заделени в бюджета!) в година, в която спорим дали бюджетният дефицит ще е 5% или 20%.

Също не ми се отбелязва как Бойко Борисов (лично) подарява на бъдещия музей картини, купени с...бюджетни (общи) пари.

Подобни въпроси не вълнуват общественото ни съзнание. Но бъркането (или съмнението за) в кацата с меда е способно скоропостижно да прати рейтинга на министър-председателя там, където той никога не би искал да го вижда. Така че Рубикон е пресечена, остава само да видим дали римляните са готови да простят...