03 юни, 2009

Какво означава "преференциално гласуване"?

Тъй като няколко различни човека ми зададоха този въпрос, реших да напиша практическо ръководство как се гласува преференциално и какво означава това.

Ето тук вече обясних какви са моите аргументи да смятам преференциалното гласуване за изключително важно. Нека сега ви обясна накратко какво значи да се гласува преференциално.

Илюстрацията е от блога на Иван Янакиев, който също има много добро обяснение на преференциалното гласуване.

И така какво значи "преференциално гласуване"? Ще ползвам примерната "бюлетина" за онагледяване, макар тя да е съвсем различна от реалната, с която ще гласуваме в неделя.

Нека си представим, че на предстоящите избори ще има още една листа, под номер 15, която ще участва. Ще я наречем "Партия на анимационните герои". Да си представим също, че листата е подредена по следния начин:

1. Цуни Дупев
2. Хулиган Кучков
3. Ганьо Балкански
4. Гоочолу
5. Доочолу
6. Щъркела Чоко
7. Жабока Боко

Да речем, че щъркелът Чоко ви е земляк, пък и вие много харесвате последователната му и правилна гражданска позиция. В "тъмната стаичка" в неделя отбелязвате с някакъв знак полето до името му.

С това действие вие вече сте гласували за партията на анимационните герои. (ПАГ) Да речем, че още 99 души са избрали същата бюлетина (но не и същия кандидат) и да допуснем, че тези 100 гласа осигуряват на ПАГ 3 от 17-те български европейски народни представители. По правило господата Дупев, Кучков и Балкански ще черпят с жълта ракия и ще вдигат хора по родните си места, тъй като те ще са избраниците на българските граждани, които да ги представляват.

Но дали?

Оказва се, че освен вас, още 14 човека (тоест 15% от всички гласували за тази листа), са отбелязали, че искат г-н Чоко да ги представлява е Европейския парламент. Тогава г-н Балкански пуска една люта попръжня, както той си знае, защото при настоящата подредба на нещата, той бива изместен от Чоко, който заема мястото на последния избран от листата. Ако г-н Балкански има достатъчно преференции обаче (>15%) той също ще измести последния избран, т.е. нито г-н Дупев, нито г-н Кучков могат да се чувстват спокойни.

С малко по-сериозна нотка

Макар през 2007г., когато за първи път беше въведено "преференциалното гласуване", народните ни представители да си подсигуриха спокойния сън, като го направиха почти неработещо с високия праг от 15%, това реално е най-смислената и съществена реформа на политическата система, която видяхме за 20г. (е, като изключим създаването на демократична система в България, разбира се).

През 2007г., при пълно информационно затъмнение и полугласни призиви "да не гласуваме преференциално, че да не объркаме нещо" достатъчно голяма част от хората се възползваха от това си право, което показва, че хората като цяло имат нужда от повече демокрация и повече такива реформи.

Ето защо още веднъж се обръщам към всички вас, които четете това, да се възползвате от правото си на преференциален глас (дори, ако искате да гласувате за водача на дадена листа) и да убедите всичките си близки и приятели да го направят!

3 коментара:

  1. Много е добро решението за тази публикация. Също така е добре, че си я споделил в "Свежо". Нека повече хора си припомнят или научат механизма за преференциалното гласуване и се възползват от него в деня на вота.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм с тебе. Баси, да не съм станал комунист?;-)

    Майтапа настрана, но и аз съм на мнение, че трябва да им объркаме сметките и преференциалният вот е единия от начините да го направим. Е, най-ефективният метод да им объркаме сметките е ДА ИДЕМ и ДА ГЛАСУВАМЕ - a преференциалният вот ще им дообърка сметките:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво е да се спомене и че в България за Евроизборите са необходими минимум 5.88% от гласовете (100/17), за да може една листа да класира поне 1, било то преференциално избран или не, кандидат.
    Поздрави за отличната осведомителна серия :)

    ОтговорИзтриване