25 май, 2009

Гласувайте преференциално!

Толкова съм отчаян от тоталната пошлост и ограниченост на политическия дебат в България, че направо не ми се пише.

За какво да пишем по въпроса дали Жозе Барозо трябва да изкара втори мандат като президент на ЕК или има ли място Република Турция в ЕС след като абсолютно всеки политически дебат в България се свежда до просто замеряне с обидни реплики и ограничени коментари по злободневни теми.

От кампаниите на основните политически сили научаваме, че ще пазим заветите на Хан Кардам в ЕП (БСП), че ще върнем достоинството на България в ЕС като през 1997г. (Синята коалиция) или че ще вдигнем усвояемостта на еврофондовете от сегашните 0.62% (ГЕРБ) (все едно правителството ги усвоява тия фондове в голямата ти част...)

Особено жалко е обаче, че политическите ни лидери особено усърдно избягват една изключително важна тема - преференциалното гласуване. Въвеждането му беше един от малкото светли лъчи в посока "реформа на изборното законодателство", които видяхме откакто проблемът беше диагностициран като такъв преди доста години вече. Разбира се представителите ни направиха всичко необходимо и възможно, за да обезсмислят този демократичен инструмент и както видяхме на предните европейски избори - успяха.

За тези избори обаче нежеланието да се споменава и съответно да се използва преференциалното гласуване е още по-голямо. И ако приемем, че ни е ясно защо лидерите на БСП и ДПС не искат електоратът им да разбира за тази възможност и свобода или ако дори можем да припишем неудобното мълчание на иначе гръмогласния Бойко Борисов на неговата изначална авторитарност, защо не се чува нищо от средите на "Синята коалиция" или на "Зелените" в защита на и за насърчаване на преференциалното гласуване?

Аз лично съм по-учуден и възмутен от действията на "Зелените", отколкото на "сините". Все пак ДСБ/СДС и компания са традиционни партии, които от години работят и се справят в тази среда. Отгоре на всичкото и двете основни партии в тази коалиция все повече се заявяват като "консервативни" (особено ДСБ) и от тази гледна точка е нормално за тях да изповядват един традиционен възглед за по-ограничена и контролирана демокрация.

"Зелените" от друга страна са тоталната алтернатива на всичко и всички. Не случайно те не искат да влизат в коалиция с никого. Това е положително (поне според мен). Другото ми положително впечатление е, че макар и с половин уста, те започват да напипват пулса на времето - че проблемът не е с отделни личности и/или партии, ами с цялата система и че тя има нужда от реформа и подобрение, за да направи обществото ни по-демократично и да овласти (empower) гражданите на България да участват във вземането на решения.

Основна черта на това "участие във вземането на решения" е изборът кой да те представлява. Преференциалното гласуване усилва волята на гражданите при вземането на този избор. Всички глупави коментари от рода на "така става много лесно спечелването на места с купуване на гласове" (нещо, за което впрочем имаше съмнения през 2007г. - д-р Антония Първанова от НДСВ спечели необичайно много гласове сред интернет потребителите [заради защитата на торентите] и в някои ромски махали в Добрич и околностите) могат да бъдат парирани с простичкия, но смислен аргумент, че като цяло демокрацията има много слабости и позволява купуването на постове - това разбира се не може да аргументира премахването й.

Така че апелирам към всички вас, независимо от това за коя от тринайсетте листи ще гласувате, да се възползвате обезателно от правото си на преференциален вот, за да покажете кой точно искате да ви представлява в Европейския парламент. А също и да дадете ясен сигнал на тези, които реално взимат решенията, че тази практика трябва да бъде наложена и утвърдена във всички видове избори.