25 май, 2009

Гласувайте преференциално!

Толкова съм отчаян от тоталната пошлост и ограниченост на политическия дебат в България, че направо не ми се пише.

За какво да пишем по въпроса дали Жозе Барозо трябва да изкара втори мандат като президент на ЕК или има ли място Република Турция в ЕС след като абсолютно всеки политически дебат в България се свежда до просто замеряне с обидни реплики и ограничени коментари по злободневни теми.

От кампаниите на основните политически сили научаваме, че ще пазим заветите на Хан Кардам в ЕП (БСП), че ще върнем достоинството на България в ЕС като през 1997г. (Синята коалиция) или че ще вдигнем усвояемостта на еврофондовете от сегашните 0.62% (ГЕРБ) (все едно правителството ги усвоява тия фондове в голямата ти част...)

Особено жалко е обаче, че политическите ни лидери особено усърдно избягват една изключително важна тема - преференциалното гласуване. Въвеждането му беше един от малкото светли лъчи в посока "реформа на изборното законодателство", които видяхме откакто проблемът беше диагностициран като такъв преди доста години вече. Разбира се представителите ни направиха всичко необходимо и възможно, за да обезсмислят този демократичен инструмент и както видяхме на предните европейски избори - успяха.

За тези избори обаче нежеланието да се споменава и съответно да се използва преференциалното гласуване е още по-голямо. И ако приемем, че ни е ясно защо лидерите на БСП и ДПС не искат електоратът им да разбира за тази възможност и свобода или ако дори можем да припишем неудобното мълчание на иначе гръмогласния Бойко Борисов на неговата изначална авторитарност, защо не се чува нищо от средите на "Синята коалиция" или на "Зелените" в защита на и за насърчаване на преференциалното гласуване?

Аз лично съм по-учуден и възмутен от действията на "Зелените", отколкото на "сините". Все пак ДСБ/СДС и компания са традиционни партии, които от години работят и се справят в тази среда. Отгоре на всичкото и двете основни партии в тази коалиция все повече се заявяват като "консервативни" (особено ДСБ) и от тази гледна точка е нормално за тях да изповядват един традиционен възглед за по-ограничена и контролирана демокрация.

"Зелените" от друга страна са тоталната алтернатива на всичко и всички. Не случайно те не искат да влизат в коалиция с никого. Това е положително (поне според мен). Другото ми положително впечатление е, че макар и с половин уста, те започват да напипват пулса на времето - че проблемът не е с отделни личности и/или партии, ами с цялата система и че тя има нужда от реформа и подобрение, за да направи обществото ни по-демократично и да овласти (empower) гражданите на България да участват във вземането на решения.

Основна черта на това "участие във вземането на решения" е изборът кой да те представлява. Преференциалното гласуване усилва волята на гражданите при вземането на този избор. Всички глупави коментари от рода на "така става много лесно спечелването на места с купуване на гласове" (нещо, за което впрочем имаше съмнения през 2007г. - д-р Антония Първанова от НДСВ спечели необичайно много гласове сред интернет потребителите [заради защитата на торентите] и в някои ромски махали в Добрич и околностите) могат да бъдат парирани с простичкия, но смислен аргумент, че като цяло демокрацията има много слабости и позволява купуването на постове - това разбира се не може да аргументира премахването й.

Така че апелирам към всички вас, независимо от това за коя от тринайсетте листи ще гласувате, да се възползвате обезателно от правото си на преференциален вот, за да покажете кой точно искате да ви представлява в Европейския парламент. А също и да дадете ясен сигнал на тези, които реално взимат решенията, че тази практика трябва да бъде наложена и утвърдена във всички видове избори.

13 коментара:

  1. Дебатът е толкова зле, че думи нямам. То всъщност няма дебат. Докато съдът реши кой е легитимния председател на СДС и докато се разбере Азер Меликов Иван ли е или не е Иван, те изборите ще си минат и ще си заминат.

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съм съгласен, дори мислех скоро и аз да пиша по въпроса. Нека гласуваме с преференция, за да може по-късно да се наложи и без праг. "Синята коалиция" със сигурност масово ще се гласува така, аз дори считам Светослав Малинов за фаворит в листата, тъй като електората на ДСБ е пословичен с дисциплината си. Колкото до "Зелените", там все още са на етап налагане на партията като разпознаваем субект. Въпреки това, да не забравяме Бого Шопов.

    ОтговорИзтриване
  3. Преференциалното гласуване трябва да се прилага и лично аз няма да го пренебрегна. Но голяма част от избирателите изобщо не се досещат, че има такова нещо. Мълчанието от страна на партийните централи наистина не е случайно.

    ОтговорИзтриване
  4. Богомил Шопов е шести в листата на Зелените. Сещайте се сами, и ако Зелените са вашия избор, гласувайте преференциално за вашия избор ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Калоян - точно това е и моята идея за преференциално гласуване. :)) А дано Бого успее^^

    ОтговорИзтриване
  6. Илия, причината е проста: таз'годишните евро-избори се разглеждат (с основание или не) като подготовка за националните. Е, в националните няма преференции - защо реши, че някой ще се хаби да обяснява за преференциите в европейските. (Иначе преференциите са най-хубавото, което има в избирателната система).
    За сините: некак си не е редно ДСБ да почне да агитира за Светослав Малинов за сметка на Надето (от СДС) – все пак това беше изстрадана коалиция, така че там можем да проявим някакво разбиране:)
    За Зелените: освен Бого от тях можеш ли да повториш някое име? При тях умишлено не се лансират лидери и личности - не си ли го забелязал?
    За ДПС – там е ясно (ein Volk, ein Vaterland, ein F...!)
    За БСП – БСП беше най-големия противник на преференциалното гласуване - защо очакваш, че точно те ще агитират за това?
    За ББ (така де - ГЕРБ;-): Важи същото, каквото и за Зелните и ДПС – освен ББ и ЦЦ, можеш ли да кажеш друго име от тях? (Пък и двамата лидери на ГЕРБ даже не са кандидати за евро-избори)
    За НДСВ – това е наистина партия с личности и имена. Лошото на тези лизности е, че винаги гласувата ЗА тройната коалиция – така че, някак си се привеждат към случая БСП§ДПС.

    Но! Преференциалното гласуване е 100 пъти по-добро от „галевитарните“ депутати!

    ОтговорИзтриване
  7. Малко добавка за НДСВ: Все едно ми е дали ще бъде Миглена Кунева (която е готина) или Илчев, след като и двамата подкрепят Станишев.

    ОтговорИзтриване
  8. Сори, днес те оспамих, ама има и още нещо: Нали знаеш, че границата от 15% е сложена именно, за да възпрепятства преподреждането (граничната стойност е 5% доколкото знам).
    Защо при това положение да искаш от някого да хаби душевни, мозъчни и т.н. ресурси, за да говори на тази тема.
    Включих се в групата ти по въпроса във фейсбук – ще черпиш бира, то се е видяло;-)

    ОтговорИзтриване
  9. Всъщност ЗЕЛЕНИТЕ призовават да се гласува префенциално, ето тема с това заглавие пусната във форума за евроизобрите от член на Националния Съвет на ЗЕЛЕНИТЕ:
    http://forum.bulgariangreens.org/viewtopic.php?f=74&t=566

    (не е много коментирана, слагам адреса само за да подкрепя тезата си)

    Иначе донякъде споделям мнението на Стойчо, за това че ЗЕЛЕНИТЕ се опитват да не налагат една или друга личност като основно лице на партията.

    ОтговорИзтриване
  10. Преференциалното гласуване е успокоително бонбонче!
    Неговата роля е единствено гласуващите за дадена партия (само за нея!) евентуално да прередят листата ú. Не променя с нищо същността на проблема – че гласуването за партия няма място при избиране на 17 български представители в Европейския парламент! Повече тук http://vascont.wordpress.com/2009/05/28/evroizbori-2009/

    ОтговорИзтриване
  11. Николай, лафа за преференциалното гласуване в Синята коалиция и дисциплината на ДСБ е Азер-Меликовщина от най-чист вид.
    Няма "директива", няма и да има, ДСБ е лоялен партньор в коалицията.

    А аз бих гласувал преференциално "против" Светослав Малинов - искам го в българския парламент, а не в оная безсмислена институция в Страсбург.

    ОтговорИзтриване
  12. "Оная безсмислена институция в Страсбург" има дума по 2/3 от законите, които се прилагат за всеки български гражданин.

    В това отношение нашето НС е доста по-безсмислено...

    А това елементарно обиждане и то за нещо, което е казано в положителен смисъл е направо безумно...

    ОтговорИзтриване
  13. ОК, спора за смисъла от институциите ще го водим друг път.

    Какво положително намираш в поста на Николай Павлов? Добавянето "със сигурност" пред опашата лъжа не я прави истина; споменаването на дисциплината трябва да те наведе на мисълта, че има директива да се гласува преференциално. Не знам кое е на Николай Павлов ДСБ-то, но в това от реалния свят няма такова нещо. Това е елементарно интригантстване, пробутано като подкрепа на тезата от ОП.

    ОтговорИзтриване