22 март, 2009

Лого Обама не прави

От споделините неща в Гугъл четеца на Комитата попаднах на статията в блога на TMB за новото лого на дясното обединение (или алианс или коалиция - не знам точно).

(Уточнение - в действителност това е закачка на автора на статията с имитаторите на Обама, а не логото на десните. Извинявам се за допуснатата неточност, но останалите ми разсъждения си остават в сила.)


Логото е дори по-лесно за разгадаване от това на БСП, което се оказа, че прилича на това на един американски сайт за поздравителни картички.

Въпросът не е в плагиатстването обаче. Каня се да пиша за дясната коалиция, откакто се случи. Новината предизвика невероятни фанфари, изпълнени с надежда коментари и настроения, че най-накрая всичко е наред. А всъщност нищо не е наред.

Десните политици (включително моят приятел Радан) обичат да си спомнят за управлението на ОДС (1997-2001) като за един период на благоденствие, който просто ей така, без логични причини, е приключил незаслужено. А не е така.

Точно по времето на това правителство беше отворена кутията на Пандора за голямата корупция, за престъпната приватизация на държавното имущество, за личното облагодетелстване от публичната власт. Никой не може да отрече на правителството на Иван Костов заслугите за преориентирането на България към евроатлантическия свят (макар кандидатурата за членство в ЕС на България да беше подадена още от Жан Виденов като мин.-председател), но в крайна сметка гражданите на България дадоха оценката си за управлението на неговото правителство и ОДС и продължават да я дават и до ден днешен.

Разбирам десните си приятели и познати, които се чувстват обнадеждени от коалицията, но след първоначалната еуфория може би е по-добре да изтрезнеят и да осъзнаят, че лого Обама не прави. И коалиция доверие не връща. В последния брой на "Капитал" има много добра статия за коалицията и по-точно с кои политически сили ДСБ/СДС ще решат да се обединят за предстоящите избори. Напълно споделям мнението на "Капитал".

Но дори и без да привличат екстравагантни политически "лидери" като Сашо Праматарски, Капон, Лудото Яне и пр. коалицията межди СДС и ДСБ и така си има достатъчно проблеми, които й поставят прегради пред народното доверие и (в крайна сметка) участието в управлението.

Преди всичко е време да видим "десния" (слагам го в кавички, защото досега не съм виждал от десните партии някаква наистина дясна политика) проект за България. Най-голямата им грешка ще е да прибегнат отново до старото говорене за нереформираната (това беше любимата приказка на Надежда Михайлова, докато беше председател на СДС) БСП. Дори да го актуализират за 2009г. и управлението на Тройната коалиция, едва ли точно това ще им спечели гласовете на митичното създание, наречено "десен избирател" (и едва ли могат да се състезават с ГЕРБ и/или Атака за тези гласове).

Да критикуваш БСП is so 90's

Дори и аз го правя. Но това не ми е спечелило 4%, за да вляза в парламента, а още по-малко необходимите проценти, за да мога да управлявам страната си. Но аз го правя, защото харесвам партията си и искам да я спася от онези, които я ползват като плацдарм за собствените си амбици и интереси.

Това, което българите днес искат е истински проект за България. Проект, който ще направи България по-справедлива, просперираща, по-малко корумпирана. Политика, а не патекряк!

Барак Обама даде този проект за САЩ на американците и спечели. Но лого Обама не прави...

17 коментара:

  1. "Но аз го правя, защото харесвам партията си..."
    Харесваш БСП?! Кое точно най-много ти допада: атентата в Св. Неделя, обирите на мандри, избиването на народните представители, терора на българския народ или последните национални катастрофи, които причиниха (Луканов, Виденов, Станишев)?

    ОтговорИзтриване
  2. Радо, не съм те забравил, даже съм започнал един отговор към въпроса, който ми зададе преди доста време, но не ми остава време да го довърша.

    Левицата не е само това, което изброяваш...

    ОтговорИзтриване
  3. Осъзнавам, че съм родово обременен с кошмара от тази партия. Мои роднини така си умряха - със сърца, свити от страх и ужас от спомена какво са преживели. Сякаш това не е достатъчно, виждам какво правят сега децата на тези, които са тероризирали несъгласните по комунистическо време.

    Впрочем, съгласен съм, че не е само това: има и лагери, и още убийства, и държавни канали за контрабанда на оръжие и наркотици, и "възродителен процес", и хиперинфлация...

    ОтговорИзтриване
  4. Много са ми интересни левите, дето така са се загрижили за българската десница: хем десницата уж била "умряла" и не следвало да й се отделя никакво внимание, хем й отделят такова голямо внимание, че сами себе си опровергават, именно на дело признават, че твърде много ги е страх от десните сили. Мисля, че един ляв човек би трябвало да е по-загрижен за плачевното състояние на левицата, ала не, те считат за нужно тъкмо за десницата да ронят крокодилски сълзи... :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Ангеле, имаш ли нещо да казваш или само си пишеш? :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здрасти Илия,

    Дължа едно уточнение - това не логото на дясната коалиция, а шега. И то по-точно шега с БСП за изплагиатстваното им лого (и не само), както и с всички политици, партии и организации, които чопват елемнти от кампанията на Обама, без да я разбират.

    Но пък се радвам, че е повод за този анализ, който е пример за демагогията, която ни залива отляво...

    ОтговорИзтриване
  7. Да, явно не съм прочел внимателно статията ти и съм решил, че наистина това е логото.

    Но не виждам защо ме обвиняваш в лява демагогия - написал съм каквото мисля и както го мисля и то много повече се върти около други фактори и събития в дясното, отколкото до чистото лого.

    В крайна сметка явно и ти се съгласяваш с мен, че лого Обама не прави - плагиатстването е грозно и глупаво.

    А по новото лого на БСП нямам никакво отношение, не съм участвал в нито един момент в изработката му, така че едва ли ще ме предизвикаш да го отбранявам :)

    ОтговорИзтриване
  8. Редактирах статията, за да коригирам неточността.

    ОтговорИзтриване
  9. :-) Е, работата с логото и останалите разсъждения са ми доста ясно отграничени - просто си го ползвал за повод.

    Не ми харесва онзи нюанс, който усещам в написното и който е характерен и за предизборното говорене на БСП... не ми се влиза в подробности, но е в стила на "А вие що биете негрите?"

    ОтговорИзтриване
  10. Това си е мой анализ за дясното обединение и няма нищо общо с БСП.

    Нямам с какво да ти го гарантирам, но ако си готов да се задоволиш с "честната ми дума" - няма нищо общо с предизборното говорене.

    Ако исках да говоря предизборно смятай, че всеки ден щеше да четеш статии за Бойко Борисов в този блог. :)

    ОтговорИзтриване
  11. "Но аз го правя, защото харесвам партията си..."

    Няма да е зле всичките, които харесват тази партия, следващото лято да се качат на чинията на връх Бузлуджа и да отлетят да си правят мутросоциализма на някоя друга планета...

    ОтговорИзтриване
  12. Търновец, мисля, че изказването ти е крайно и не служи по никакъв начин на дебата.

    Не съм казал, че харесвам ТАЗИ партия. Но БСП не е бащиния на Сергей Станишев и Георги Гергов (например).

    Писал съм достатъчно за това какъв съм, какви убеждения изповядвам и т.н. и съм готов да се боря за тях на всеки фронт.

    ОтговорИзтриване
  13. Знам Илия, и може би нарочно го написах толкова крайно с леко провокативна цел. Като цяло обаче не е далеч от вижданията ми за бъдещето на БСП, макар и в тази партия да се намират бели лястовици като теб. Сърдечно препоръчвам за предизборната кампания да не се използват изтъркани рефрени от "На всеки километър", а да се наблегне на песни от типа "Ние сме безнадежден случай! Колко пъти? Един ли? Сто ли?".

    ОтговорИзтриване
  14. Няма да издам тайна, че колкото съм критикуван в блога си, заради принадлежността си към БСП, толкова съм критикуван в партията, че съм изменник, че не съм верен на партията (по-точно казано на ръководството) и т.н.

    Но всъщност причината да го правя е, точно защото и аз виждам бъдещето на БСП в тази посока, ако продължаваме по същия начин.

    Вече съм се сбогувал с надеждите си, че ръководството на партията ще си отвори очите и ще види, че води левицата към пропастта-от-която-връщане-няма (те само се правят, че не забелязват), но се надявам поне на част от редовите членове да успя да ги отворя...

    Ама това беше статия за десните... :)

    ОтговорИзтриване
  15. Нямам думи.. просто...

    Правителстовто на ОДС за 1997-2001 е може би най-успешното правителство в новата българска история. Особено, като се има предвид в какво състояние правителството на Жан Виденов остави държавата. Ако искаш мога да ти дам няколкo цифри от макроикономиката на България за период 95-97 да видиш за какво става въпрос. Дано поне тези цифри ти свалят червените очила.

    Много е нагло точно човек, който защитава БСП да говори за корупция. Мисля, че най-добрия атестат в тази посока бяха спрените пари от ЕС. Негативите от това са мого и не мисля да губя време да ти ги обяснявам. Просто споменавам факта.

    Да критикуваш БСП било So 90s...
    Предполагам знаеш, че наскоро правителството взе решение за увеличаване на капитала на Насърчителна Банка, сега вече Българска Банка за Развитие с 330 млн лева. Предполагам си доста далеч от финансите и не знаеш, но тази банка финансира фирми близо до правителството. Тоест тези пари ще отидат директно в джоба на комунягите и то във време, в което поддържането на висок бюджетен излишък е от огромно значение...

    Вчера случайно видях предаването на Милен Цветков..... виждаш как партията, която толкова много обичаш ви изигра. Много ми е интересно как се чувстваш в момента?

    Надявам се се почувстваш обиден или засегнат от поства ми. Просто изразявам личното си мнение.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Никола (надявам се, че нямаш против да ти пиша на "ти").

    Не мога да се сърдя, когато някой изразява собствено мнение, даже напротив - радвам се.

    Аз правя точно същото, когато пиша за "десните" или "сините" (не знам точно как ще се казват последно...) - изразявам собственото си мнение!

    Ако правителството 97-01 беше толкова успешно нямаше на края на мандата си да има почти толкова гласове, колкото и БСП през 2001.

    Аз не защитавам БСП и не казвам, че няма корупция - ако разгледаш другите публикации в блога ми сам ще се убедиш в горното. Най-малко мен можеш да ме обвиняваш в "червени очила" :)

    Но това не означава, че някой (Иван Костов например) може да си узурпира правото единствен да говори за корупция в България.

    Колкото до предаването на Милен Цветков и случилото се с БСМ - не се чувствам по-различно отколкото някога съм се чувствал. Продължавам борбата си за нормална, демократична, обърната към хората Левица в България, вместо сегашната олигархична, дясна, партийно-олигархична БСП, която имаме в момента.

    И ще работя за това на всеки фронт, на който мога.

    ОтговорИзтриване
  17. Пожелавам ти успех във всяко едно начинание и след някоя и друга година да се срещнем на някой диспут. :)

    ОтговорИзтриване