12 март, 2009

Словоблудства-1

“Големият враг на ясния език е лицемерието. Когато между истинските и заявените цели на някого има несъответствие, той инстинктивно се обръща към дългите думи и изтърканите идиоми, и като сепия плюе мастилени петна.”

Джордж Оруел


От публикацията "Сбогом на мажоритарния вот" на vsekiden.com:

“Да кажем направо – мажоритарната система облагодетелства богатите, докато пропорционалната защитава интересите на икономически по-слабите. И тъй като, за съжаление, в нашето общество богатите са много малък процент, едни мажоритарни избори няма да дадат тази представителност, която би трябвало да има в Народното събрание”

Иглика Иванова
, Коалиция за България

“Време все още има, макар и малко. Но в условията на вихрещо се явление като купуването на гласове мажоритарният избор само ще изкуши и поощри още повече мераците на нарушителите”

Четин Казак
, ДПС

“НДСВ не се страхува от мажоритарни избори, но предлаганият закон е концептуално сбъркан. Чрез него се хвърля прах в очите на хората, но всъщност е една мимикрия на пропорционалната система”

Камелия Касабова
, зам.-председател на НДСВ (са това съм принципно съгласен, но знаем колко им дреме на НДСВ за "хората"; а иначе от приказката, че не се страхуват, разбираме колко много се страхуват всъщност...)

1 коментар: