22 март, 2009

Лого Обама не прави

От споделините неща в Гугъл четеца на Комитата попаднах на статията в блога на TMB за новото лого на дясното обединение (или алианс или коалиция - не знам точно).

(Уточнение - в действителност това е закачка на автора на статията с имитаторите на Обама, а не логото на десните. Извинявам се за допуснатата неточност, но останалите ми разсъждения си остават в сила.)


Логото е дори по-лесно за разгадаване от това на БСП, което се оказа, че прилича на това на един американски сайт за поздравителни картички.

Въпросът не е в плагиатстването обаче. Каня се да пиша за дясната коалиция, откакто се случи. Новината предизвика невероятни фанфари, изпълнени с надежда коментари и настроения, че най-накрая всичко е наред. А всъщност нищо не е наред.

Десните политици (включително моят приятел Радан) обичат да си спомнят за управлението на ОДС (1997-2001) като за един период на благоденствие, който просто ей така, без логични причини, е приключил незаслужено. А не е така.

Точно по времето на това правителство беше отворена кутията на Пандора за голямата корупция, за престъпната приватизация на държавното имущество, за личното облагодетелстване от публичната власт. Никой не може да отрече на правителството на Иван Костов заслугите за преориентирането на България към евроатлантическия свят (макар кандидатурата за членство в ЕС на България да беше подадена още от Жан Виденов като мин.-председател), но в крайна сметка гражданите на България дадоха оценката си за управлението на неговото правителство и ОДС и продължават да я дават и до ден днешен.

Разбирам десните си приятели и познати, които се чувстват обнадеждени от коалицията, но след първоначалната еуфория може би е по-добре да изтрезнеят и да осъзнаят, че лого Обама не прави. И коалиция доверие не връща. В последния брой на "Капитал" има много добра статия за коалицията и по-точно с кои политически сили ДСБ/СДС ще решат да се обединят за предстоящите избори. Напълно споделям мнението на "Капитал".

Но дори и без да привличат екстравагантни политически "лидери" като Сашо Праматарски, Капон, Лудото Яне и пр. коалицията межди СДС и ДСБ и така си има достатъчно проблеми, които й поставят прегради пред народното доверие и (в крайна сметка) участието в управлението.

Преди всичко е време да видим "десния" (слагам го в кавички, защото досега не съм виждал от десните партии някаква наистина дясна политика) проект за България. Най-голямата им грешка ще е да прибегнат отново до старото говорене за нереформираната (това беше любимата приказка на Надежда Михайлова, докато беше председател на СДС) БСП. Дори да го актуализират за 2009г. и управлението на Тройната коалиция, едва ли точно това ще им спечели гласовете на митичното създание, наречено "десен избирател" (и едва ли могат да се състезават с ГЕРБ и/или Атака за тези гласове).

Да критикуваш БСП is so 90's

Дори и аз го правя. Но това не ми е спечелило 4%, за да вляза в парламента, а още по-малко необходимите проценти, за да мога да управлявам страната си. Но аз го правя, защото харесвам партията си и искам да я спася от онези, които я ползват като плацдарм за собствените си амбици и интереси.

Това, което българите днес искат е истински проект за България. Проект, който ще направи България по-справедлива, просперираща, по-малко корумпирана. Политика, а не патекряк!

Барак Обама даде този проект за САЩ на американците и спечели. Но лого Обама не прави...