22 декември, 2008

"Идеалист" спира. Дам...


Спомням си колко изумен бях преди 1-2 месеца, когато разбрах, че издател на блога "Идеалист" (който се очакваше да се превърне в списание "Идеалист" през януари) е господин Стефан Гамизов, за който съм писал няколко пъти в блога си (тук и тук). Изненадата беше приятна, тъй като повението на Гамизов отдавна си ми намирисваше, а "Идеалист" правеше много сериозни заявки да бъде нещо различно на медийната сцена в България.

Запазих си едно на ум разбира се, тъй като още от първите изяви на експерта по всичко бях сигурен, че той играе двойна игра и не е точно това, за което се представя и за съжаление днес разбрах, че съм бил прав. Официалното съобщение от "Идеалист" е, че проектът спира поради спиране на финансирането от страна на неговия издател.

Казвам "за съжаление", защото "Идеалист" ми харесваше и го четях с удоволствие, дори не винаги да се съгласявах с позициите на авторите му. Радвам се, че в същото това съобщение има едно загатнато послание - че екипът на "Идеалист" няма да се разпадне като такъв, а че ще обмислят как да преформатират и подновят проекта.

Съдбата на проекта "Идеалист" е част от един по-голям "сценарий", който се развива пред очите ни, за съжаление често без да го забелязваме. На медийният пазар в България се случва едно доста мащабно преструктуриране и преразпределение на позициите. Ако това беше чисто и просто плод на инвестиционни и други интереси и усмотрения - няма нищо лошо (аз не съм от онези социалисти, които искат да заместват пазарната икономика с някаква по-справедлива система). Но мащабните прехвърляния на собственост на водещи телевизии и печатни издания (Нова ТВ, ТВ7, Монитор, Експрес, Телеграф) към лица с неясен произход на средствата си (Ирена Кръстева); и настъпващите промени в тях (Нова ще става женска телевизия) може би говорят, че има някаква организирана кампания, която се води някъде от някакви хора, за които ние дори не подозираме.

Разбира се при тези условия е много по-вероятно тези хора да преследват свои собствени цели и амбиции, отколкото общочовешки ценности като свободата на словото, медийният плурализъм, ясното и точно информиране на обществеността.

Дано не изляза прав...

5 коментара:

  1. Не, Марков, не си прав... Оценката ти за състоянието на медийния пазар няма нищо общо с това, което се случва с "Идеалист". Не е част от конспиративния сценарий, в който толкова силно вярвате вие вляво - както казва един мой любимец - "бил съм там и съм го правил".
    Простата и болезнена истина е, че в България няма достатъчно хора, способни да направят подобен проект - хора, които са склонни да не се автоцензурират, да погледнат поне метър напред пред страховете за собственото си оцеляване и да забравят за освен жълтите павета в София има и друга България.
    Ей това не направиха хората на "Идеалист"

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен, някак си съм свикнал да ме обвиняват (като ляв) не че вярвам в конспирации, а че участвам в тях. Така че заключението ти за естеството на ценностите на хората вляво е интересно и свежо.

    А що се отнася до "Идеалист" - това, което проследих като новини около неговото развитие през последните седмици ме кара да мисля по начина, по който го правя тук.

    Твоите заключения сигурно са плод на твои собствени наблюдения, но поне мен нищо в настоящето състояние на нещата не ме убеждава, че това е истинската причина.

    ОтговорИзтриване
  3. Кое точно те изненадва?

    За корпоративен блог, Блогът на Идеалист е пълна боза. Ама пълна. Слаб блог, без лице, без тематична или друга последователност.
    Като имаш предвид, че ние си правим сами блоговете и се справяме далече по-добре от целия творчески колектив, който седеше зад този корпоративен блог..

    Никой, който е с всичкия си, не би продължил да налива пари в подобно нещо.

    ОтговорИзтриване
  4. как може да поставяш НоваТВ(600 млн. евро) до няколко смешни малки вестничета и една кабеларка и така написано все едно Ирена Кръстева е купила и Нова, а това за женската телевизия е кретения която написаха жълтите бълвочи измисляйки си, че го е казал шведския й шеф, а той много ясно го каза - ще си остане политематичен канал

    ОтговорИзтриване
  5. уточнение - една фалирала кабеларка

    ОтговорИзтриване