01 декември, 2008

"Превратаджии от първо лице" от Иван Бакалов

За любителите на най-близката българска история книгата на Иван Бакалов е задължителна.

Научих за пръв път за нея, когато прочетох интервюто с Пенчо Кубадински, публикувано в е-вестник. По същество това интервю заема една глава от книгата.

Според мен гаранция за обективността на книгата е фактът, че в нея са поместени само интервюта. И то подбрани така, че да се видят различните гледни точки.

Това не е книга за тези, които обожават или ненавиждат Тодор Живков. Това е книга за тези, които искат да видят различните гледни точки и сами да си извадят поуките.

2 коментара:

  1. Когато пуснаха банера в е-вестник, по заглавието книгата ми се стори интересна. След като прочетох интервюто с Пенчо Кубадински останах с впечатление за малко повърхностен подход. И загубих интерес.
    Ако ти се чете още история, мога да ти препоръчам "Българските преходи 1939-2005" на Искра Баева и Евгения Калинова.

    ОтговорИзтриване
  2. В е-Вестник с мъка прочетох една сълзлива и крайно наивно написана статийка за един незнаен герой. "Как офицерът инж. Светослав Петров предотврати световна война през 1983 г." Така се казва сълзливото четиво, за което пише, че е първо е било публикувано от българската редакция на радио Дойче веле. Германското радио DW вероятно е в голяма криза, за да пусне такава боза. Първо цялата история ми се струва доста измислена. Второ ако не е свободно съчинение не можаха ли от DW да намерят някой, който да направи наистина интересен материал. Кой е този велик българин инж. Светослав Петров? Толкова години след като СССР вече го няма, можеше да се даде нещо от биографията на този Петров. по-лош написан материал не съм чел през живота си - все едно авторът е бавно развиващ се. А може би не е така, а статийката е преведена като е използван Гугъл - само там преводите звучат идиостски.

    ОтговорИзтриване