07 ноември, 2008

За Гамизов пак

Днес отново активно се говори за Стефан Гамизов след участието му в предаването "На 4 очи с Цветанка Ризова" по Нова ТВ преди няколко и в "Тази сутрин" при Николай Бареков тази сутрин. Няколко различни човека го похвалиха пред мен за изявата му в това предаване, заради честната и правилна позиция, която е защитил в него. Лошо няма.

Притеснява ме това обаче, че Стефан Гамизов спокойно може да влезе в категорията "винтил" - знаете когато напрежението в тенджерата под налягане дойде в много парата трябва да бъде изпусната отнякъде иначе рискуваме експлозия.

Впрочем тази е много интересна категория в българската политика - на винтилите. В нея спокойно мога да причисля и "сериозни" хора като Таня Дончева, както и откровени шутове като Яне Янев, Жорж Ганчев и дори Волен Сидеров.

Хората, които седят зад кулисите и дърпат конците на куклите, участващи в представлението (за да останем в стилистиката на театралната метафора) са достатъчно интелигентни и опитни да разбират, че има голяма нужда от подобна форма на уравновесяване на налягането. Не казвам, че гореспоменатите фигури са контролирани от тях, но несъмнено в създаването и популяризирането на поне някои от тях те имат участие.
Такъв именно ми се струва и случаят на господин Гамизов. И според мен не е никак трудно човек да си направи необходимите заключения, ако погледне обективните факти. Нека започнем например с това откъде изникна Стефан Гамизов в публичното пространство. Една сутрин преди може би около година той просто се появи в "Тази сутрин" по бТВ при Николай Бареков.

Ако някога ви се е налагало да се занимавате в българските медии и то по определено политически въпроси може би знаете колко е трудно да се "пробие" в националните телевизии (а и вестници) с тези неща. Каква тогава беше логиката да се даде на Гамизов свободно екранно време в едно от най-гледаните предавания изобщо да говори по въпросите на "вселената и всичко останало" на мен поне никак не ми е ясно.
Второ, г-н Гамизов често бива представян като някакъв много пространен експерт по всякакви въпроси - икономика, енергетика и разбира се политика. Говори се за негови дейности в САЩ, фондацията му в България и пр. Само че за тази фондация българското общество не знае нищо - не съм чул примерно някъде да се афишира и да се набляга на името й и на това какво точно върши тя, нито примерно да се рекламира нейн сайт в интернет или друг източник на информация с какво се занимава тя.

Освен всичко друго преди време съм писал, че не е и много ясно с какво точно г-н Гамизов финансира дейностите си - не е точно ясно с какъв бизнес се занимава. Най-често се споменават някакви енергийни интереси, но не става ясно каква е ролята му в тях - лобиране, проектиране, осъществяване на енергийни проекти?

Още един аргумент, който откривам сам в своя полза, за това, че ролята на г-н Гамизов е да действа като "отдушник" е в това, че зад силната му и несъмнено убедителна критика на случващото се в Републиката, която чухме в предаването "На 4 очи", не стоят никакви предложения в полза промяна на статуквото. Разбира се не бива да пропускаме, че разговорът приключи с "епохалната" реплика за "Третата република", термин който Гамизов май заема от Радан Кънев*. И все пак не чухме нищо за конкретни предложения.

Не бива обаче да се подвеждаме да смятаме, че Стефан Гамизов е глупав или аналогичен на политическото статукво в България. В предването по Нова ТВ той направи няколко много добри хода. Като например това да признае, че е грешал по отношение на ДАНС и да се отдалечи от Сергей Станишев, който защитаваше допреди няколко месеца. В същото време Гамизов повтори острата си критика срещу Първанов и косвено и срещу Бойко Борисов като ги свърза в "близко приятелство" (впрочем това почти ритуално късане на всички мостове може би говори за променени амбиции и намерения - след като няма достатъчно адекватен и представителен лидер в неговите очи може би е време за нов лидер за България?)

А колкото до ДАНС - един много наболял случай, по който аз лично изпуснах няколко добри шанса да споделя впечатленията си (може би защото така и не се почуствах достатъчно компетентен) - никъде не чух Гамизов да назовава проблема с ДАНС поименно. А според мен той се изчерпва с това, че ДАНС беше "зачената в грях". За да го обясня най-накратко - контраразузнаването, финансовото разузнаване и пр. са изключително "деликатни" дейности, които от една страна са на ръба на закона, а от друга са неизбежни и се извършват от всяка една държава в света. НО, във всяка една демократична държава опасността за суверенитета и върховенството на закона, които тези дейности създават, са осъзнати и затова са положени специални усилия да има необходимият институционален и граждански контрол върху тях. Събирането им под една шапка и под едноличен контрол (независимо дали той ще се осъществява от президент или министър-председател) без наличието на необходимите гаранции за тяхното функциониране в интерес на обществото е рецепта за провал. Точно както стана през последните месец-два.

И отново не чух нищо в тази насока от г-н Гамизов. И това, че ДАНС вече не е "добра приказка" и че "Алексей Петров трябва да върне парите" са чиста проба хвърляне на прах в очите на хората, които се чувстват омърсени и отвратени от политиката в България - напълно с основание разбира се.


* Ако трябва да съм крайно нескромен самият аз съм говорил за прилагане на термина и номериране на Българските Републики преди да видя това нещо използвано другаде - но не предявявам авторство върху него - просто аналогията с френските републики е достатъчно близка и логична.