22 декември, 2008

"Идеалист" спира. Дам...


Спомням си колко изумен бях преди 1-2 месеца, когато разбрах, че издател на блога "Идеалист" (който се очакваше да се превърне в списание "Идеалист" през януари) е господин Стефан Гамизов, за който съм писал няколко пъти в блога си (тук и тук). Изненадата беше приятна, тъй като повението на Гамизов отдавна си ми намирисваше, а "Идеалист" правеше много сериозни заявки да бъде нещо различно на медийната сцена в България.

Запазих си едно на ум разбира се, тъй като още от първите изяви на експерта по всичко бях сигурен, че той играе двойна игра и не е точно това, за което се представя и за съжаление днес разбрах, че съм бил прав. Официалното съобщение от "Идеалист" е, че проектът спира поради спиране на финансирането от страна на неговия издател.

Казвам "за съжаление", защото "Идеалист" ми харесваше и го четях с удоволствие, дори не винаги да се съгласявах с позициите на авторите му. Радвам се, че в същото това съобщение има едно загатнато послание - че екипът на "Идеалист" няма да се разпадне като такъв, а че ще обмислят как да преформатират и подновят проекта.

Съдбата на проекта "Идеалист" е част от един по-голям "сценарий", който се развива пред очите ни, за съжаление често без да го забелязваме. На медийният пазар в България се случва едно доста мащабно преструктуриране и преразпределение на позициите. Ако това беше чисто и просто плод на инвестиционни и други интереси и усмотрения - няма нищо лошо (аз не съм от онези социалисти, които искат да заместват пазарната икономика с някаква по-справедлива система). Но мащабните прехвърляния на собственост на водещи телевизии и печатни издания (Нова ТВ, ТВ7, Монитор, Експрес, Телеграф) към лица с неясен произход на средствата си (Ирена Кръстева); и настъпващите промени в тях (Нова ще става женска телевизия) може би говорят, че има някаква организирана кампания, която се води някъде от някакви хора, за които ние дори не подозираме.

Разбира се при тези условия е много по-вероятно тези хора да преследват свои собствени цели и амбиции, отколкото общочовешки ценности като свободата на словото, медийният плурализъм, ясното и точно информиране на обществеността.

Дано не изляза прав...