23 октомври, 2007

Има ли смисъл "Криейтив комънс", ако ще е само за блоговете ни?

Преди да започна да пиша по темата - не можем ли да измислим някакъв нормален превод на Creative commons на български? Аз лично смятам да започна да си го наричам "съзидателни общности". Преди време, мисля че Вени беше правила някакви опити по темата, но не си спомням с какво предложение бешя излязла, а сега нямам време да правя подобно проучване.

Така че го правя като предложение към цялата общност - да си намерим нормално заглавие на инициативата на български.

Сега по основната тема. От известно време се заинтересовах живо от темата "съзидателни общности" и намирам идеята за чудесна. Още по-хубаво е, че в България тя събира много широка подкрепа.

За да хвърля бомбата, ще кажа, че тази "идеология" по принцип е поле на "лявото" и на лявата политика, но когато разбира се става въпрос за автентичното европейско ляво, чието поле са също така борбата за равни права на хетеро- и хомо-сексуалните, опазването на природата, анти-расизма и анти-фашизма и други такива.

От известно време се каня и все не ми остава време да си сложа подходящия знак на сайта, с който да информирам читателите му, че е лицензиран под договор на "съзидателните общности". Днес най-накрая се хванах да го направя и влязох на централния сайт да потърся подходящия лиценз. Там ми направи впечатление, че върви кампания за събиране на средства за Creative Commons, обаче от България досега не е дарен и един лев...което малко ме разочарова.

За да не съм лицемерен, ще си призная, че и аз няма да даря. Но пък аз от скоро се интересувам от идеята и не съм чак толкова голям привърженик и активист на движението.

Все пак най-важна си остава идеята и нейното прилагане. Но не само, когато си пишем по блогчетата и си разменяме плюнки и шамари, ами и когато залог са важни неща - като държавната администрация например. Или образованието.

Важно е също така тези идеи да се отстояват. Организацията, в която членувам - БСМ, преди е предлагала, разработвала и отстоявала политики по използването на отворен код и свободен софтуер в администрацията. Само че много хора не са склонни да прочетат малко или да се поинтересуват какви идеи застъпва дадена организация - за тях е достатъчна думата "социалистическа" в наименованието, за да я заклеймят. Наскоро станах свидетел в един форум как потребителите бяха много очудени, че младите социалисти обсъждали въпроси за свободния софтуер.

Вчера един друг блогър ни призова да скрием личните карти на бабите си, за да спасим страната (по полски пример). Честно казано обаче аз не смятам, че да можеш да си прочетеш е-пощата и да списваш блог, те прави по-способен да правиш правилни избори относно управлението на общината и държавата си, ако се оставяш да бъдеш воден от първосигнални емоции толкова лесно... Няма повече да говоря по темата, отклоних се достатъчно - www.bsm.bg е на ваше разположение за повече информация.

4 коментара:

  1. Вероятно в БСМ има и други читави хора освен теб, но дори и повечето да сте такива, това не променя по никакъв начин факта, че БСП води политика в интерес на българската олигархия, с която върхушката на тази партия се е сраснала. Познавам твърде много хора от тая върхушка, и то твърде отдавна и твърде отблизо, тъй че лявата фразеология при мен не минава. Политиката на вашата партия е убийствена за най-бедните и най-слаби членове на обществото. Какво направихте например вие, младите и честните от БСМ, срещу милионерката Емилия Масларова, която твърди, че филма за умиращите деца в Могилино бил манипулиран? Нищо не направихте, нали... Леви сте били. Леви, ама друг път.

    ОтговорИзтриване
  2. Отговарям ти веднага и откровено - нищо не направи по въпроса с дома в Могилино, както и с протестите в Миянма, нито участва активно в шествията за Странджа, Иракли, Рила и т.н.

    Апропо, ако погледнеш сайта ни ще видиш, че от преди няколко дни имаме официална позиция, с която подкрепяме учителските протести.

    Според мен една политическа организация, която не участва във властта пряко, може да се гледа най-напред по това какво прави, а не какво не прави.

    Това, срещу което роптаех в поста си е, че точно хората, които би трябвало да са най-широко скроени и разкрепостени, прекалено лесно се "изключват". Това го поставям не като проблем на БСМ - че не можем да се рекламираме достатъчно по този начин, ами като проблем на самите "изключващи" се - по този начин те са манипулируеми, нямат реална информация и не могат да я получат, защото не искат да си я набавят.

    Това е реален проблем на цялото ни общество - от това, което виждам в интернет и в блогосферата хората тук не правят изключение, дори като не взимаме крайни ****** като Ангел Грънчаров например. 20 години всички тези, които вече наричаме презрително "политически елит" злоупотребяват точно с тези наши слабости - използват заучени фрази и реплики, за да могат да ни контролират. Помисли колко такива "митични кода" има - анти-комунизъм, НАТО, ЕС, приватизация, демокрация, ДС, агенти, папки и пр. Колко от нас реално ги разбират? Николко.

    Как искаш БСП да бъде лява партия, ако в мисленето на половината "интелектуален елит", който виси по блогове и форуми по цял ден, ляво=лошо?

    Дори ти допускаш същата грешка (ако примем, че е такава), за която говоря - говориш за БСП и българската олигархия и го обвързваш директно с БСМ. В БСП членуват над 200 000 души (може да се каже, че цифрите са що-годе точни), голяма част, от които от по-ниските социални слоеве. Означава ли членството им, че те също подкрепят олигархията и я държат на власт? Не говоря в незнанието си - правят ли го нарочно? Защото от "БСП води политика в интерес на българската олигархия, с която върхушката на тази партия се е сраснала" разбираме това.

    БСП не е никой от днешната й "върхушка", която дори не искам да изреждам поименно. 80% от хората в БСП са свестни, честни и читави хора, които са прекарали целия си живот в труд и борба за собственото си оцеляване и реализация. Нищо не може да промени този факт.

    Както и нищо не може да промени факта, че БСП не е Вълко Червенков или Тодор Живков или дори Андрей Луканов. БСП е наследница на БСДП, партията основана от Димитър Благоев и неговите съратници на връх Бузлуджа преди 116 години. И през тези 116 години тази партия е дала на България едни от най-големите й политици и държавници. Те са били леви.

    В момента системата е такава, че не допуска промяна. Но ако само седя на брега и гледам буйната река няма да се науча да плувам. Мога да скоча, да се нагълтам с мръсна вода, но поне да се науча да не се давя. А през това време ще дам кураж на още 2 да скочат и да се опитат да се научат да плуват. Докато един ден спечелим световното по плуване в бързи води...

    Другото е само висене по блогове и празни приказки...

    ОтговорИзтриване
  3. Creative commons - Творческо споделяне.

    ОтговорИзтриване
  4. @djsupermax: "Творческо споделяне" ми допада...

    ОтговорИзтриване