05 октомври, 2007

Поправката Ванко2 - една малко по-различна информация

Бях намислил да пиша за съвсем различни неща, но гледам че доста се раздвижи дебата около т.нар. поправка "Ванко 2", която иска да декриминализира причиняването на катастрофа в нетрезво състояние с повече от 1,5 промила алкохол в кръвта.

Всъщност аз имам информация (за която за съжаление не мога да посоча никакви източници и нямам твърди доказателства), че първата експертиза (с дрегер) е показала, че Максим Ставийски е бил с 1,8 промила - предвиденото от закона за такова провинение е ОТ 5 до 10 години лишаване от свобода (много ви моля да ме поправите, ако греша). След това изведнъж се променила на 1,2 и чак на другата сутрин вече била 1,1.

Напоследък много се говори и за способността на интернет 2.0 да влияе върху света около нас. Искам да отправя призив към всички, които четат това да го разпространят, за да се знае - не че очаквам да изкараме истината на яве, но да премерим сили и да видим можем ли да направим нещо заедно.

За мен целият случай е една огромна трагедия. Трагедия за обществото ни. Защото показва докъде е стигнало то - не разбирам по каква причина има нужда да крием Максим и да му опрощаваме огромното провинение - какво като е световен шампион, какво като е известен?