05 октомври, 2007

Поправката Ванко2 - една малко по-различна информация

Бях намислил да пиша за съвсем различни неща, но гледам че доста се раздвижи дебата около т.нар. поправка "Ванко 2", която иска да декриминализира причиняването на катастрофа в нетрезво състояние с повече от 1,5 промила алкохол в кръвта.

Всъщност аз имам информация (за която за съжаление не мога да посоча никакви източници и нямам твърди доказателства), че първата експертиза (с дрегер) е показала, че Максим Ставийски е бил с 1,8 промила - предвиденото от закона за такова провинение е ОТ 5 до 10 години лишаване от свобода (много ви моля да ме поправите, ако греша). След това изведнъж се променила на 1,2 и чак на другата сутрин вече била 1,1.

Напоследък много се говори и за способността на интернет 2.0 да влияе върху света около нас. Искам да отправя призив към всички, които четат това да го разпространят, за да се знае - не че очаквам да изкараме истината на яве, но да премерим сили и да видим можем ли да направим нещо заедно.

За мен целият случай е една огромна трагедия. Трагедия за обществото ни. Защото показва докъде е стигнало то - не разбирам по каква причина има нужда да крием Максим и да му опрощаваме огромното провинение - какво като е световен шампион, какво като е известен?

2 коментара:

  1. Каква е цената на един живот... ,а на друг..?
    Абсолютно съм съгласна с всички Ваши мисли. Направо побеснявам от неадекватното отразяване на цялата тази история от страна на медиите. Това за 1.8 промила се въртеше навсякъде из интернет-пространството, но явно никой не може да го докаже, в смисъл вече е добре потулено.
    Иначе мен лични много ме дразни цялото това представяне на случката, вкоето излиза че Максим Стависки и Албена Денкова са жертвите. Искам изрично да отбележа, че нямам нищо пртив двамата фигуристи, но нека да си представим ситуацията, разиграна със същите участници, но наопаки ей така само:
    Албена Денкова и Максим Стависки катастрофират, като виновен за катострофата е някакъв на 20 години, с 1.2 промила алкохол в кръвта. В резултат на виновника му няма нищо, помага на жертвите в катастрофата, но въпреки всичко Максим умира, а Албена е в тежко състояние,а два месеца след катастраофата е все още в кома. Какво щеше да се случи? Бас хващам че въпросния причинител вече щеше да е осъден, като преди това му е била наложена мярка за неотклонение: задържане под стража, а за Албена щяха да се извършват общонационални молебени, всички щяхме да сме възмутени, потресени и т.н. и т. н. И наистина щеше да е възмутително. Някакъв си се напил и причинил катастрофа, загинал е човек, а за другия не се знае дали ще оживее. Виновника си излежава наказанието и така трябва и да бъде. Всички скърбим за загубата. Та така. Само на теория.
    PS Искам да отбележа пак, че в никакъв случай не пожелавам това да се случи на двойката фигуристи.

    ОтговорИзтриване
  2. Първата експертиза не се брои за точна. Само кръвната проба е такава. Типично отклоненията на дрегерите се движат около 10%, но е възможно ако се използва веднага след друг тест, разликите да достигнат до 50%. За това е нормално да има разкика кръвна проба срещу дрегер. Макар да признавам, че съм чувал слухове как се оправяш с кръвната проба (на кой пари къде даваш за да се случи). 1.2 промила срещу 1.8 промила обаче е малко по-голяма разлика отколкото бих приел нормално, освен ако дрегера не е бил повреден.

    ОтговорИзтриване