28 октомври, 2009

ДАНС 101

Или за какво всъщност се отнасят прословутите доклади

Вчера набързо коментирах, т.нар. „справки” на ДАНС, които бяха публикувани на различни места в Интернет и предизвикаха поредната „буря в чаша вода” в държавата, върху която известни дейци на журналистическия труд у нас като Николай Бареков и Милен Цветков да циклят една седмица.

Оказва се обаче, че много малко хора от тези, които реално плащат заплатите на министри, шефове на агенции и полицаи (използвам думата свободно) разбират за какво става въпрос в случая. Пиша това с едничката цел да се опитам кратко и ясно да напиша какъв е скандалът.

Какви са справките?

Първата справка е малко по-стара, отнася се изключително до Стефан Гамизов и е озаглавена „Относно: Проблеми, свързани с рехабилитацията и изграждането на СОИ на блокове 1-4 и модернизацията на блокове 5 и 6 в ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД”.

Министър Милко Ковачев, снимка "Стандарт"

Интересно заглавие, за което се крие обширен разказ как по времето на министър Милко Ковачев (2004г.), началникът на кабинета му Костадин Сирлещов (запомнете името – среща се доста нататък в комбинация с това на Гамизов, а негова снимка в мрежата няма!) провежда преговори с японската корпорация „Мицуи”, вследствие на които се сключват неизгодни за държава сделки по модернизацията на „Марица изток 2”. Заключението на доклада е, че това е направено с цел лично облагодетелстване. Тук се появява и името на Стефан Гамизов. Сирлещов, който поддържа близки контакти в него, го вкарва в целия проект, като фирмата на Стефан Гамизов „Ес Джи Инженеринг” става главен консултант на „Мицуи” по проекта. По-нататък в документа са изнесени интересни факти как всички във фирмата на Гамизов работят на минимална работна заплата, част от назначените са „криминално проявени лица от ромски произход” и пр.

Стефан Гамизов, снимка: "Всеки ден"

Документът е от 15 страници (личи от самото сканирано копие), като в Интернет са публикувани само 13 от тях.

Втората справка (реалният повод за скандала) е споменатия от мин.-пред. Бойко Борисов в събота доклад от 30 страници. В Интернет са публикувани само 26, а заглавието е „Относно: действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”. Справката по стил, в който е написана, може да си съперничи с цялата жълта преса, взета заедно, а по интрига и с най-добрите романи за Джеймс Бонд и Авакум Захов.

Справката е условно разделена на три части, които се концентрират върху три основни групи/лица: Стефан Гамизов, Алексей Петров и Татяна Дончева.

наГамизване

Според справката първоначалният възход на г-н Гамизов се свързва със Стефан Софиянски и (цитирам справката!) „Любомир Павлов (Любо Пъпката)”. И в тази справка се споменава фактът, че включването на г-н Гамизов като консултант по проекта „Марица изток 2” става благодарение на Костадин Сирлещов. Справката обаче твърди, че г-н Гамизов е в тясна връзка с Христо Ковачки (енергийният магнат, създателят на партия ЛИДЕР и пр.) и че въпросният бизнесмен „финансира медийните изяви и ПР кампанията на Стефан Гамизов, което е потвърдено при експлоатацията на СРС” (стр.6). В справката също се твърди, че Гамизов, заедно с доверения служител на Ковачки Борислав Георгиев (който по-късно е намерен убит в апартамента си в София!) е пътувал до Сърбия във връзка с бизнес-интереси на Христо Ковачки там – в справката се твърди, че Христо Ковачки служи за прикритие на интересите на сръбския мафиотски бос Сретен Йосич.

Петко Сертов, снимка "Стандарт"

Но не това е най-интересното от частта за Стефан Гамизов! В документът обширно е изложено, заедно с цитати от разпечатки на разговори, придобити със СРС, как Стефан Гамизов, заедно с Костадин Сирлещов ръководят план за реализиране на проект на американската компания „Джи Ар Ес” (от Вашингтон – това е всичко, което се знае за нея), който проект е свързан с ДАНС. За удобство в справката никъде не се споменава за какво се отнася въпросният проект. За да постигнат целта си Гамизов и Сирлещов поддържат контакт и си съдействат заедно с премиерските (на С. Станишев) съветници – Ценка Атанасова, Драгомир Стойнев, Росен Карадимов, служителката от МС Ирена Борисова и председателя на ДАНС – Петко Сертов! Заключението на доклада е, че Гамизов и Сирлещов „В хода на разговорите те разпореждат и изискват от премиерските съветници да предприемат определени действия, включително и да въздействат върху мнението и поведението на Министър-председателя”.

Има и още една част, в която се разглеждат връзките на Стефан Гамизов с гл. редактор на „Фрог нюз” Огнян Стефанов, за който беше разкрито, че седи и зад сайта „Опасните новини” и който беше зверски пребит с чукове преди близо 2 години.

Новият ЛЕВски и връзката с Татяна Дончева

Алексей Петров, снимка "Дневник"

През това време Петко Сертов и приближените му си блъскат главите откъде и как от ДАНС изтича информация, която се появява в сайтове като „Опасните новини” и в други печатни и електронни издания. Председателят на ДАНС възлага на съветника си Алексей Петров да разследва случая напълно в разрез със закона за ДАНС (съветниците на председателя не са оперативни работници и нямат права да разследват).

Според справката Алексей Петров, в напълно типичен стил започва да търси къртицата, раздавайки обвинения наляво и надясно и заплашвайки служители на ДАНС на работните им места в агенцията.

Иван Драшков, снимка news.bg

Прави впечатление, че основната линия на разделение вътре в агенцията е по оста Алексей Петров – Иван Драшков и всеки повод се използва за злепоставяне на противната страна и вземане на надмощие в управлението и операциите на агенцията. Конфликтът между двата „клана” достига такива мащаби, че почти цялата работа на агенцията бива блокирана.

Големият трън в очите на Петров-Сертов е сайтът „Опасните”. Всячески се търси откъде изтича класифицирана информация към сайта и кой стой зад него. В хода на „оперативната работа” се установява, че народният представител Татяна Дончева е близка с журналиста Огнян Стефанов. По нареждане на Сертов започва специална проверка дали Дончева и Румен Овчаров (неговото име е замесено като потенциално имащ интерес от злепоставяне на Първанов и Станишев преди конгреса на БСП) имат отношение към изнасянето на класифицирана информация от ДАНС. Следва подробна информация колко разговора са проведени от и помежду следните лица: Татяна Дончева, Цвятко Цветков, Стефан Гамизов, Огнян Стефанов, ген. Иван Чобанов и др.

Обобщение

Внушенията, които прави въпросния доклад са, че един кръг от фигури (основно Гамизов, Петров и Дончева), заедно или поотделно, организират конспирации, чрез които се опитват да атакуват ръководството на ДАНС, да овладеят контрола върху структурата и чрез нея върху правителството на Сергей Станишев и на страната.

Тези констатации са страшни и най-вероятно са верни. Без да претендирам за юридическа грамотност, ми се струва, че подобни действия биха могли да бъдат отнесени към „Държавна измяна”.

Остава обаче въпросът кой и защо е написал доклада и защо „изтича” (а по-точно го пускат) сега. Най-вероятно справките са съставени от или под влиянието на Иван Драшков (бивш зам.-председател на ДАНС).

Истината е, че целият грандиозен скандал едва ли засяга само и единствено интересите на Алексей Петров, Гамизов и Иван Драшков. Зад целия сценарий се крият доста по-големи структури, които водят по-мащабна битка.

8 коментара:

  1. А ще ми брийфнеш ли моля ролята на Харалан Александров, че ми е много любим, а нещo не можах да хвана там спатиите...

    ОтговорИзтриване
  2. Отстрелваща статия :)
    С много мастии, били те чисто бели/черни или такива на пет(ъ)н(ц)а :)

    ОтговорИзтриване
  3. Общо взето брутално потискащи са тия доклади, защото се вижда каква византийщина се вихри във високите етажи на властта. И макар, че е ясно на много, че мръсните игри с цел печелена на власт и пари за сметка на държавата и народът й са ежедневие, е наистина неприятно да се запознаеш с подробностите.

    На мен страница 20 относно техниките на Алексей Петров да управлява пресата чрез откровени заплахи за брутална физичекса саморазправа направо ме смляха. Особоно като се име предвид, че редакторът на Фрог нюз наистина го сплескаха с чукове. Значи заплахите са напълно реални. Страшно и отчайващо.

    ОтговорИзтриване
  4. Признавам си, че не съм чел въпросния доклад и нямам намерение да го чета. Не ме интересува творчеството на незнайния "топач".
    Казвам горното, защото ми е любопитно нещо, то се вижда и без да си ченге и прави впечатление. Доколкото разбирам, онова за връзката между господин експерта, Фрог нюз, бития Стефанов и Опасните, е споментато във въпросните писания.

    Въпроса ми е, дали има писано нещо за връзка между споменатите и Афера.бг, защото оставам с впечатление, че въпросното електронно издание изпълнява функцията на Опасните.
    Не, че има някакво значение, но ми е любопитно дали куките са го фиксирали.

    ОтговорИзтриване
  5. Събина: Харалан действа като ПР на Гамизов за пред "интелектуалната общественост". В доклаадите има интересни информации/разпечатки от разговори, в които Харалан предупреждава Гамизов, че ги подслушват. Самият Харалан пък научил от родителите си, на които го е казал семеен приятл, работещ в ДАНС. Семейна сага! :)

    И.Е.Станков: Точно така. Забелязал съм, че единственото нещо, от което се плашат господата (и дамите) е публично оповестяване...

    Балтазаре: Има ги, има ги афера.бг Няколко пъти при това... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аман от конспирации! Нашата страна май от край време се управлява от конспиратори. Конспиратори, които конспирират срещу България и българския народ.

    ОтговорИзтриване
  7. афера вече 2 пъти е 'взривена' от вчера на сам...внимавайте какво и срещу кого пишете!ДС никога не е слизало от управлението на помийната яма Чалгария!

    ОтговорИзтриване
  8. и каква е тук заплахата за държавната сигурност????? клеветническите сплетни един срещу друг на няколко стари и нови ченгета - те на това ли му се вика заплаха за държавата не виждам нищо секретно квалифицирано,освен ако такове нещо не съществува само в мозъци болни от "страха от врага"насаждан десетилетия в мозъци като тия дето са го писали тоя скапан доклад

    ОтговорИзтриване