14 октомври, 2009

Отново за Клаус

Списание Foreign policy публикува много интересен профил на чешкия президент Вацлав Клаус, който почти съвпада с моя прочит. Материалът е провокиран (разбира се) от незаконния и недемократичен отказ на Клаус да подпише ратификацията на Лисабонския договор, но в него се разказва за почти цялата му политическа кариера.

Нямам възможност да преведа целия материал (пък и нямам право, но навярно той ще се появи и в българското издание), само ще ви предложа крайното заключение на списанието:

Човек, който някога беше виждан от много чехи като гаранция, че западните демократични стандарти ще се наложат в Чешката република, сега е възприеман от много като нарушител на същите тези процедури в името на собствените си задълбочаващо се екстремистки убеждения. Това е тъжен край за една забележителна политическа кариера.

3 коментара:

  1. Странно, че аз ще съм първата, която ще коментира този пост.
    Ако отказът на Клаус да парафира ратификацията беше незаконен, той вече нямаше да е президент. Или поне щеше да е в процедура за импийчмънт. Но е президент и не е в процедура на импийчмънт. Значи отказът му не е незаконен.
    Дали е недемократичен, не знам. Клаус има принципи. И ги защищава. Дали защищава принципи, е въпрос спорен. И точно в това е проблемът. Но щом има спор, означава, че има аргументи както за едното, така и за другото. Би било "тъжен край" за забележителната политическа кариера на Клаус само при неопровержими доказателства, че защищава не принципи, а кариера.
    Нека не бъркаме понятията.
    Впрочем, много ми ще да стане чудо и още утре Клаус да подпише ратификацията. Заклевам го да го направи.
    Но моето мнение е без значение.

    ОтговорИзтриване
  2. Ще подпише като поп, няма къде да отиде. Но може би му е паднал медийният имидж и сега наваксва.

    ОтговорИзтриване