27 февруари, 2009

Никой не обича Обама?


Не мога да не се засмея от сърце всеки път, когато прочета напъните, дори на български блогъри, да представят Барак Обама в негативна светлина.

Напоследък чета доста за американската политика и срещам много интересни неща, които намирам за подходящи за споделяне в българското пространство. За съжаление, езикът представлява голяма бариера, а аз нямам необходимото време да превеждам всичко, което намирам за стойностно.

За да илюстрирам на каква подкрепа се радва Барак Обама в момента ви предлагам горното видео. Това е част от речта му пред Конгреса, в която Президентът очерта приоритетите си и политиката, която ще води през следващите четири години. В краткото клипче той говори за това, че обучението и образованието на децата е отговорност на родителите и че то трябва да започва вкъщи.

Линиите, които вървят по екрана представят настроението на участващите в т.нар. фокус групи - червените са хора, които се самоопределят като републиканци, а зелените са демократи.

Виждате, че още в началото, когато Обама казва "И все пак няма програма или политика, която може да замести родител...", одобрението сред републиканците надминава това сред демократите, а накрая с репликата "това не е въпрос за републиканците или демократите, това е американски въпрос" линията изчезва в "тавана".

Това е надпартийният подход на Обама. Той не среща подкрепа сред политиците от Републиканската партия, които бързо-бързо се върнаха към политиката-както-обикновено и започнаха да атакуват политиките на новия президент по всеки възможен начин. За тяхно нещастие обаче, този вид говорене печели много сред избирателите, ето защо Президентът и неговия план за стимулиране и възстановяване на икономиката среща огромна подкрепа сред американските граждани.

А на ултра-консервативните им остава само да бълнуват за социализъм и провал на Америка. :)

Дори американската политика да не ви вълнува толкова, на мен лично тези видове проучване на общественото мнение и как се възприема дадено политическо говорене са ми били много интересни.

9 коментара:

  1. Има време ще го видим колко пари струва и кой ще ги даде?
    На фона на Буш дори Петър Димитров би изглеждал харизматичен пич.
    Представата ни за Америка, хората и политиката там е доста клиширана от Холивуд и Бродуей!
    Но нека не забравяме, че пич единствено е Станишев!

    ОтговорИзтриване
  2. Има време ще го видим колко пари струва и кой ще ги даде?
    На фона на Буш дори Петър Димитров би изглеждал харизматичен пич.
    Представата ни за Америка, хората и политиката там е доста клиширана от Холивуд и Бродуей!
    Но нека не забравяме, че пич единствено е Станишев!

    ОтговорИзтриване
  3. Огнян Даскърев каза, че средната класа в САЩ е с годишен доход над 250 хил. и Обама точно тях прецакал. Хвала на такава средна класа, бих казал аз. Освен тва явно не си чел шедьовъра на Дейвид Федеросо, там всико е описано, що за ЧЕРЕН злодей е Обама!

    ОтговорИзтриване
  4. Не го харесват 5-10№ от Янките т.е.,тези, които загробиха САЩ. Има защо. Ще вземе от тях и ще даде на 90№. А това не им харесва.
    Американците са настроени революционно и възможно е да поднесат изненади.

    ОтговорИзтриване
  5. Може ли няколко въпроса към Господин_И
    1. Откъде Обама намери 700миларда дол. за да подпомогне амер.икономика. Знаем че са на 0.
    чрез нов вътр.заем?
    като напечатиха нови долари?
    не са ли това "кухи, неживи долари" не гарантирани с нищо?
    2.Не се ли опитват с това да се измъкнат от кризата на гърба на останалия свят, като пускат безконтролно пресата за печатане на пари.
    3.НЕ ЛИ ТОВА ЕДИН ВИД ГРАБЕЖ НАД СВЕТОВНАТА ИКОН.СИСТЕМА, НА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ.
    Предварително благодаря.
    Иванов

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, коментарчето ми не се е запазило. :(

    ОтговорИзтриване
  7. @boristodorov: хареса ми лафът, че на фона на Буш дори П. Димитров би изглеждал харизматичен. Мисля, че няма смисъл да се убеждавам "колко пари струва" пък и никой не може да предскаже какво точно ще се случи през следващите 4 години. Това, което виждаме досега обаче е доста впечатляващо, поне за мен.

    @Николай: Не мога да ги разбера защо пускат разни хора да говоря глупости за средна класа, която изкарвала 250х. Имаше един лаф, че имало средни предприемачи, които изкарвали над 250х. и увеличенията на данъците щели да ги ударят и съответно да навредят на създаването и поддържането на работни места, но според мен това е доста спорно. Имам приятел, американец, който работи във софтуерна компания, изкарва 50-55 хил. долара годишно и казва, че заплатата му е много добра.

    @Иванов: 7-800 милиарда за плана за стимулиране наистина са нови пари, но както знаем (напоследък Цайтгайст стана много популярен някак си) по принципа "парите като дълг" (money as debt) всички пари представляват дълг, зад който не седи нищо (както знаем, от 70-те години златният стандарт не съществува). Ако трябва да сме точни този план е измъкване на гърба на следващите поколения, най-вече американци, но и на останалата част от света.

    Този огромен дефицит или дълг представлява богатство (ресурси, продукти, блага), които все още не са произведени - ТАКА Е!

    Но в сегашните условия, на сегашната криза, за съжаление няма друг начин, по който да бъде стимулирана икономиката, така че да се завърти машината и да се тръгне напред, към ръст, който да създаде тези блага.

    Алтернативата е депресия, свиване на икономиката, загуба на работни места и социални катаклизми...

    @Радо, съжалявам за коментарчето ти, не можеш ли да го преразкажеш? :)

    ОтговорИзтриване
  8. Исках да кажа, че се надявах Обама да спечели, както преди се надявах Гор да спечели и се бях аргументирал.

    Другото беше едно обяснение как така драстичното увеличаване на паричната база още не е предизвикало голяма инфлация.

    Клипчето с пийпълметрията е наистина доста интересно.

    ОтговорИзтриване
  9. Xi!
    На мен са ми ясни тези неща. Не ми е ясно защо светът се примирява и докога ще се примирява една паразитна нация, а амариканската в момента е такава,да паратизира на гърба и за сметка на стотици милиони бедни и бедстващи хора по света,да живее и да продължава да живее в едно благополучно състояние, и да смята, и да иска с арогантното си поведение всички други да мислят и казват,че това си е в естествения ред на нещата. Не ми е ясно защо и до кога светът ще се примирява с този прикрит и не толкова прикрит разбойнически грабеж на останалия цивилизован и не толкова цивилизован свят.
    Това си е чист пладнежки грабеж...
    Немската, Френската, и пр., банки от еврозоната, като печатат еврота не товарят ли с дългове цялата еврозона, целия ЕС включително и нас. Значи и те се оправят косвено за наша сметка.
    Докато англичаните, японци, китайци и пр., печатейки пари в тяхна си валута товарят с бъдещи задължения техните поколения, което и честно и почтено.
    А САЩ увисва на шията и се оправя за сметка на всички нас, останалия свят, само затова, ЗАЩОТО СА УСПЯЛИ НЯКОГА ДА НАЛОЖАТ ДОЛАРА ЗА СЕТОВНА РАЗМЕННА ЕДИНИЦА И ВАЛУТА.
    ИМА ЛИ КОНТРОЛИРАЩ МЕЖДУНАРОДЕН ОРГАН, КОЙТО ДА КОНТРОЛИРА И ДЪРЖИ СМЕТКА, КОЛКО ТОНА КНИЖНИ 100 ДОЛАРОВИ КНИЖНИ БАНКНОТИ ПЕЧАТА САЩ ЗА СЕДМИЦА, МЕСЕЦ И ЗА ГОДИНА.
    ДОКОЛКОТО ЗНАМ...НЯМА!
    Разходите за печат на една 100 дол. банкнота са 16 цента. Гледах го в науч.поп.филм. Значи на всяка 100 дол.банкнота пусната в обръщение печелят по 99 дол. и 84 цента.
    При вложени 16 цента сащ получават фанстатична печалба на стойност 99.84 дол.
    За 16 цента те получават стоки и услуги 99.84дол. на свотовния глобален стоков пазар.
    НЕ Е Л ТОВА ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ДА ПОДЪРЖАТ ТАКА ЯРОСТНО ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА НА СВЕТА, НА СВЕТОВНАТА ТЪРГОВИЯ.
    Няма ли да им приседне от толкова харно накуп. ДРУГИ ДА ПЛАЩАТ ЗА ТЪПАТА ИМ ХАЙДУШКА И СПЕКУЛАНТСКА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА.
    Имали криза. Техен проблем. И ние имахме през 1997 год и си платихме.
    Нещо да са ни помогнали. А сега целия свят, мизерстваща Африка, Азия, Юж.Америка и тн. десетки бедстващи страни и народи, в това чисво и ние...ДА ИМ ПОМАГАМЕ.
    кЪДЕ Е ЛОГИКАТА? КЪДЕ Е ПРАВДАТА?
    Тази глобализиран и налаган с всички средства икономически световен ред работи, направен е нарочно да работи за едните САЩ и сигурно на още някои, за да го подържат и съществува до ден днешен
    ЗНАЧИ ПРОБЛЕМИТЕ ГИ ПРЕХВЪРЛЯМЕ ОТ БОЛНАТА ГЛАВА НА ЗДРАВАТА И ВСИЧКО Е ОК.
    ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО,НЕ Е ХУМАННО И СПРАВЕДЛИВО И Е ДАЛЕЧ ОТ ВСЯКА ЛОГИКА И МОРАЛ.
    И ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ ПРОМЕНИ.
    ИЛИ НЕ Е ТАКА, А?
    Иванов

    ОтговорИзтриване