27 февруари, 2009

Никой не обича Обама?


Не мога да не се засмея от сърце всеки път, когато прочета напъните, дори на български блогъри, да представят Барак Обама в негативна светлина.

Напоследък чета доста за американската политика и срещам много интересни неща, които намирам за подходящи за споделяне в българското пространство. За съжаление, езикът представлява голяма бариера, а аз нямам необходимото време да превеждам всичко, което намирам за стойностно.

За да илюстрирам на каква подкрепа се радва Барак Обама в момента ви предлагам горното видео. Това е част от речта му пред Конгреса, в която Президентът очерта приоритетите си и политиката, която ще води през следващите четири години. В краткото клипче той говори за това, че обучението и образованието на децата е отговорност на родителите и че то трябва да започва вкъщи.

Линиите, които вървят по екрана представят настроението на участващите в т.нар. фокус групи - червените са хора, които се самоопределят като републиканци, а зелените са демократи.

Виждате, че още в началото, когато Обама казва "И все пак няма програма или политика, която може да замести родител...", одобрението сред републиканците надминава това сред демократите, а накрая с репликата "това не е въпрос за републиканците или демократите, това е американски въпрос" линията изчезва в "тавана".

Това е надпартийният подход на Обама. Той не среща подкрепа сред политиците от Републиканската партия, които бързо-бързо се върнаха към политиката-както-обикновено и започнаха да атакуват политиките на новия президент по всеки възможен начин. За тяхно нещастие обаче, този вид говорене печели много сред избирателите, ето защо Президентът и неговия план за стимулиране и възстановяване на икономиката среща огромна подкрепа сред американските граждани.

А на ултра-консервативните им остава само да бълнуват за социализъм и провал на Америка. :)

Дори американската политика да не ви вълнува толкова, на мен лично тези видове проучване на общественото мнение и как се възприема дадено политическо говорене са ми били много интересни.