26 ноември, 2008

Защото сме неудобни!

Преди три дни БСП гласува новия си устав. Член 45 от него предвижда създаването на нова вътрешнопартийна младежка организация, в която да членуват задължително всички членове на партията между 18 и 35 години.

Тази подмяна на досегашната младежка организация на БСП, в която членувам и на която имам честта да бъда в ръководството - Българска социалистическа младеж е напълно закономерна предвид настоящето състояние на БСП.

БСМ беше създадена като външна и независима младежка организация от БСП през 1994г. с една основна цел - да бъде мост на партията към българското общество и да я извади от вътрешната и международна изолация, в които беше изпаднала.

БСМ свърши тази си работа. Младежката организация се присъедини към съответните структури на Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти години преди БСП да бъде допусната в тях като пълноправен член.

Когато на "Позитано" НАТО и ЕС бяха мръсни думи в политическите документи на БСМ пишеше, че организацията подкрепя членството на България в тях.

БСМ винаги беше демократичната, европейска и модерна левица, която БСП искаше да стане.

За съжаление с идването на Сергей Станишев на председателското място в БСП много неща се промениха. Макар БСП формално да следваше европейската си програма, реално в характера на партията беше направен обратен завой. И 47 Конгрес на БСП е символичен за този регресивен процес.

Решението за механичната подмяна на една модерна и демократична младежка организация с котило за послушковци и кариеристи (в каквото една вътрешна, изолирана и силно контролирана структура несъмнено ще се превърне) е само един пример за това. Избирането на Георги Гергов в ръководството на партията е друг пример.

Независимо от всичко БСМ постигна целите си. И ще продължи да го прави. А заедно с нея ще продължат да се борят и всички тези, които виждат в свободата, демокрацията и солидарността по-доброто бъдеще на България!

Вижте и това - Официалната позиция на БСМ

10 коментара:

  1. Здравей Илия, аз съм Жоро от блога Жоро и Първан. Спомням си, че с теб имахме един много ползотворен спор относно младежките организации. Това, което се случва с вашата, ме навежда на мисълта, че за съжаление излизам прав. Не за това обаче пиша.

    Поздравявам те за позицията ти и ти пожелавам успех.

    ОтговорИзтриване
  2. Истинския европейски социализъм и социалдемокрацията в частност, намират своя образ в БСМ, което не може да се каже за БСП.

    Бого

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Жоро и Бого,

    Благодаря ви за подкрепата!

    Жоро не си спомням точно нашият спор около каква теза се въртеше, но едва ли е било нещо, което не съм споделял като позиция... :)

    Бого, всичко, което БСМ правеше беше в името на това БСП да се превърне в модерна лява партия. Защо? Защото всички ние вярва(х)ме, че това е единственият начин, по който партията ни може да бъде актуална на времето си и да оцелее, както го е правила последния над век.

    За съжаление БСП вече има твърде малко с лява партия дори и се опасявам, че може би дори е късно да бъде спасена. Времето ще покаже, нашата борба продължава.

    Още веднъж благодаря за добрите думи! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Значи бяхте използвани за "таран на революцията" за проникване във вражески организации като Социнтерна и ПЕС, а пък сега, след като ви поизползваха, ви изхвърлят от употреба и ви правят отново най-скучен комсомол.

    Ако някой смята, че БСП има нещо общо с автентичната идея за социализъм, то тогава той явно няма особено високо мнение за социализма... :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Не мога да разбера идеята да създаваш партия, чиято основна цел е да обслужва друга партия.
    Според мен партиите трябва да преставляват политически идеите на членовете и привържениците си.
    Ако действително сте създали БСМ с цел "помощ/обслужване на БСП", сега е време или да я разпуснете, или да се "еманципирате", като си изберете нови/достойни цели.
    Мога да разбера политически действия в полза на идея или група хора и не мога да приема за нормално такива в полза на партия/структура.
    Тома Белев

    ОтговорИзтриване
  6. Не вярвам да сте изненадани от това им решение. Все пак от няколко години Кирил Добрев тича наляво и надясно, правейки се на "млад" и опитвайки се с абсолютно неадекватни и инфантилни ПРешения, да показва колко млади социалисти има. В началото си мислех, че Добрев ще направи нещо хубаво, толкова се беше засилил да си търси екип и т.н., но уви! След налудничавите акции тип: билборд,звездички,торти и пр., се надявах някой там в БСП, който е в час с социологическите проучвания и с настроенията сред електората, ще разбере, че опита за създаване на друга младежка организация е абсолютно недоразумение.
    Жалко. Изсипаха едни пари в едно безумие.

    ОтговорИзтриване
  7. Ангеле, това, което ти не разбираш или не признаваш е, че БСП винаги е съвместявало различни виждания по отношение на лявото. Или поне беше така...

    А че БСП при това си ръководство няма нищо общо със социализма е факт.

    Тома, БСМ никога не е била "партия" - тя беше младежкаТА организация на БСП и като така функцията й беше да създава достойни лидери и да обновява партията. И именно понеже правеше това ПРЕКАЛЕНО добре беше задушена и подменена като младежка организация... Иначе както съм написал тези, които искаме да се борим за свободна и модерна левица продължаваме да си работим - и в БСМ, и навсякъде другаде. Това е истинската цел на БСМ.

    Анонимен - напълно вярно, нямам какво да добавя.

    ОтговорИзтриване
  8. Илия, този път изглежда, че Ангел има право. И ти си прав за различните позиции, относно лявото в БСП, но истината е, че европейските нормално леви партии гледаха на БСП, като на чисто и просто преименувана компартия от постсъветски тип.
    Не случайно БСП се коалира с разните социалдемократически движения преди избори ( сега май па е ред на Томовото ). Другото нормално ляво лице, което БСП ползва за параван е именно БСМ, но вече предполагам никой не вярва, че е имало някакво сериозно отношение. Вътрешнопоартийната демокрация в БСП е една фикция, а реално партията се движи от свинарите, даже Станишев вече сви ушите и се предаде.

    ОтговорИзтриване
  9. Radvam se che hora kato teb sa budeshtite politici na Bulgaria.

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, това последното е голям комплимент и няма как да не ме радва.

    Не знам дали аз ще съм от "бъдещите политици" на България, но ще дам всичко от себе си тези, които са, винаги да се съобразяват с интересите на гражданите си, а не с тесни частни или партийни интереси. Това за мен е основното в политиката.

    ОтговорИзтриване