22 февруари, 2008

Да живее 9 септември!

Понеже ме мързи да правя връзки към други материали по темата и пр. направо пиша по въпроса. Достатъчно се изговори, ако още не знаете се разровете и ще намерите авторитетните изказвания на анализаторите.

9 септември е символ на разгрома над една диктатура - авторитарна, а не тоталитарна, която ни свърза с фашизма и нацистите и доведе България до една от поредните й катастрофи.

9 септември е символ за победата на народа и демократичните сили над един назадничав авторитарен строй, осъществяван от един монарх.

Това, което се е случило след тази дата - и репресиите, и диктатурата, и икономическото развитие и последваща тотална разруха са резултат от други действия, нямащи нищо общо с датата 9 септември.

Да виниш 9-и за авторитарния социализъм и все едно да виниш 10 ноември за мутрите, олигархията, разграбването и всичко останало лошо, което ни се случи през последните 18 години.

И 9 септември, и 10 ноеври са светли дати, които българското общество трябва да почита и да празнува.

20 коментара:

  1. "9 септември е символ на разгрома над една диктатура - авторитарна, а не тоталитарна, която ни свърза с фашизма и нацистите и доведе България до една от поредните й катастрофи."

    Това шега ли е?! Не е особено остроемна обаче. Ако пък го мислиш, то такова твърдение може да си го позволи или психически неуравновесен човек с шизофренни видения, или пък пълен профан в историческото познание, който хал хабер си няма от случилото се в 1944 година... Приеми моето съчувствие...

    ОтговорИзтриване
  2. "победата на народа и демократичните сили"
    т'ва верно е шега някаква - какво общо имат комунягите с демокрацията и народа?

    ОтговорИзтриване
  3. Не виждам повод за празнуване. Македонизацията на Пиринско и Вардарско (които започват буквално от "светлата" дата) и национализацията (която започва съвсем скоро след това) не ме вдъхновяват да махам байряче по митинги.

    ОтговорИзтриване
  4. Я ми припомни сваленото на 9-ти септември от комунистите правителство от кого е било съставено, че нещо не мога да се сетя?

    ОтговорИзтриване
  5. "9 септември е символ за победата на народа и демократичните сили над един назадничав авторитарен строй, осъществяван от един монарх."

    Господи Боже, наистина ли така мислите или .... не знам, майтапите ли се? Понеже се доверявам и не Ви подценявам, приемам тези думи по-скоро за оригинални, но не и за сериозни.

    Все повече се чудя, дали хората в тази страна съвсем не са изтрещели. Да, и в Германия ги гони ОСТалгията, но "победа на народа и демократичните сили".

    Просто нямам думи.

    ОтговорИзтриване
  6. Надявам се да се шегуваш и само да желаеш да ни предизвикаш. Защото ако е не обикновена проява на лош вкус, тогава...

    ОтговорИзтриване
  7. Да живее избиването на около 15 000 души след 9-септемврийския преврат??

    А правителството, свалено от преврата, е демократично. Съставено е от опозиционни партии.

    ОтговорИзтриване
  8. Според мен не се шегуваш, така че вероятно можеш да се познаеш сред героите на тази ми статия : http://petyr.blogspot.com/2008/02/blog-post_22.html

    ОтговорИзтриване
  9. На всички историци и исторички предлагам да прочетете следния материал:

    http://bg.wikipedia.org/wiki/Деветосептемврийски_преврат

    От коментарите ви разбрах тоталната неспособност да се разбере същината на написаното, с което смятам става излишно да водим каквито и да е дискусии.

    Да живее Републиката!

    ОтговорИзтриване
  10. Интересно, в началото като пишеше за социалдемокрация и "трети път" бях склонен да те приема за модерно мислещ - оказа се, че си обикновен ретрограден комунист.

    ОтговорИзтриване
  11. недосхванах какво има да и четем на статията? това че "Същевременно репресиите срещу партизаните не са прекратени" от сваленото правителство. браво, другарю, браво. я да позная - издънка от партизански род?

    ОтговорИзтриване
  12. Нито един активен борец в целия род. Даже репресирани май имам (не съм сигурен никак).

    Това е разликата - някой го правим, защото са ни взели апартаментчето в центъра на София, други защото вярваме в нещо.

    Все още чакам поне ЕДИН коментар, непродиктуван от хейт... Дерзайте! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Айде сега хейт. Малко пресилени думи. Чета и си препрочитам коментара и нищо хейтърско не откривам.

    ОтговорИзтриване
  14. другарят не го интересува дали има хейт. другарят се надява всъщност на хейт коментари.
    хейта настрана - в какво вярвате?

    ОтговорИзтриване
  15. Другарю И, нормално е да ви мразим и защото взехте апараментите ни в София (и фабриките, и земите ни) - частната собственост е свещена и неприкосновена, ти защо не дариш на трудещите се фирмата на баща си и апартамента в София???
    Само ми е интересно как така си хем убеден Блеърист, хем убеден републиканец? Блеър изпрати ли Елизабет на гилотината?

    ОтговорИзтриване
  16. Илия, не познаваш историята. Правителството, съставено на 5 септември, е демократично. В него има представители на опозиционните партии, вкл. и премиера, и то предлага примирие на Съюзниците, в т.ч. и СССР като необходима прелюдия към мирен договор.

    ОтговорИзтриване
  17. Първо, едва ли и в 5 процента от случаите става дума за омраза заради "взето апартаментче". Има доста по-съществени взети неща : като хора например - убити и безследно изчезнали. Но вероятно най-важен е идейният сблъсък. Повечето от нас също дълбоко вярват в дадени неща, които влизат в кървав сблъсък с вашите идеи, а по една случайност издържат и на оценката на времето. За това - не бързай с оценките.

    ОтговорИзтриване
  18. Ще си позволя да коментирам с огромно закъснение, по същество и без "хейт":

    1. На 09.09.44 у нас управлява правителство на демократичните опозиционни партии (основно БЗНС и ДП)

    2. България от 08.09 е във фактически военни действия с/у Германия, мисля че на 08.09 е обявена и война с/у Райха

    3. Управляващите партии са републикански (ДП от скоро, останалите от памтивека)След смъртта на Цар Борис ІІІ и пораженията на Райха монархията в БГ има нулев шанс и без съветските войски

    4. ОФ партиите (извършители и бенефициенти на преврата) са поканени от Муравиев в кабинета, но отказват

    5. Нищо не е разгромено на девети - военни кръгове извършват бекръвен преврат (и хората, и тертипът на работа са същите от '23 и '34). Всяка съпротива срещу преврата е обезсмислена от марша на червената армия през страната.

    6. Смяна на кабинета щеше да има и без преврат, в момента на влизане на Толбухин в София - неизбежно...

    7. Непосредствено след 09.09 се извършват най-жестоките престъпления с политически подбуди в историята ни. Най-жестоки и далеч най-всеобхватни. Връзката е пряка и непосредствена, остави "авторитарния" (???) социализъм, започнал ЦЕЛИ ... 3 години по-късно, с обесването на Никола Петков на типичен тоталитарен процес

    8. Множество от жертвите незабавно след 9-ти изобщо не са "фашисти", т.е. съпричастни към режима на Цар Борис и пронемски настроени хора (не че ако бяха, е допустимо да бъдат избивани).
    Единственият ми роднина, убит в кървавите нощи след 9-ти е социалдемократ, опозиционер, подписал на трето място опозиционната подписка за напускане на Тристранния пакт. С встъпването на кабинета Муравиев той става околийски на Добрич... такива примери са хиляди.

    В заключение. Съгласен съм с Господин И:

    Да живее Републиката!

    Долу превратаджиите, болшевиките, убийците-сопаджии, съветските агенти, следователите-инквизитори от процесите на ранния тоталитаризъм.

    Долу диктатурата!

    ОтговорИзтриване
  19. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  20. Смятам драги господин Ивер2, ако се проследят предпочитанията Ви, може да се заключи, че в съзнанието Ви битува типичния духовен тюрлюгювеч на средностатистическия българин, който е неосъзнато последствие от мощния залп на "Аврора". Нищо лично - само извод.

    ОтговорИзтриване