11 февруари, 2008

Може ли Барак Обама да спечели изборите за Президент на САЩ?


Напоследък споря с много хора дали Барак Обама има шанс да бъде следващият президент на Съединените американски щати. Най-честият аргумент против, който получавам е, "Смяташ ли, че американците ще гласуват за черен?" Смятам и ще обясня защо.
  1. САЩ не е България. Да, в Щатите има расизъм и много хора навярно са расисти, но това не е същият неприкрит расизъм, от типа "Какви роми бе, те са си мангали!", който в България намираме за напълно приемлив. Все пак САЩ са извървяли много дълъг път от сегрегацията и борбата за равноправие и ако расизмът не е изкоренен, то той поне е изтласкан в една сенчеста и неособено приятна част от обществените настроения. Така че за средностатистическия сравнително нормален американец не е табу да гласува за чернокож.
  2. Барак Обама е съвсем реален претендент за кандидатурата на Демократите, а оттам и за президентството. Той вече спечели огромна подкрепа из цяла Америка без това да е само от малцинствата. Вярно, чернокожите гласуват масово за него, но по същия начин жените гласуват за основния му претендент - Хилъри Клинтън. В същото време обаче сред младите гласоподаватели Обама печели подкрепа 3:1 в сравнение с г-жа Клинтън, а откакто Джон Едуардс се оттегли от надпреварата и сред, забележете, белите мъже. Освен това Обама вече традиционно печели подкрепата на високообразованите гласоподаватели на демократите, както и на хората от средната и по-високата класи. Докато Хилъри освен при жените е популярна и сред възрастните и членовете на работническата класа. Освен това географски погледнато Обама спечели много повече щати, а това има значение тъй като президентът на САЩ се избира не от гражданите, а от т.нар. Електорален колеж (Electoral college връзка в Уикипедия на английски), в който всеки щат има определен брой гласове като някой щати ги разпределят пропорционално на база вотът в съответния щат, а други дават всички на победителя.
  3. Кампанията му набира скорост. След Супер Вторника Обама събира все повече средства за кампанията си, все повече подкрепа и все повече победи (последната събото-неделя се проведоха избори в четири щати - резултат 4:0 в негова полза + отвъдморската територия Вирджиниеви острови, общо 5:0). В същото време Хилъри изпитва затруднения в кампанията си и дори прибегна до това да смени шефката на предизборния си щаб, което много хора, може би разумно, оцениха като паника.
  4. Обама ще бъде по-избираем кандидат от Хилъри срещу този на Републиканците (Макейн?) Последните проучвания на общественото мнение показват, че при хипотетична ситуация Макейн с/у Хилъри първият печели с около 3 процента, а при битка Макейн с/у Обама кандидатът на демократите ще спечели също с толкова! Освен това се наблюдава склонност сред гласоподавателите на републиканците да подкрепят Обама пред Хилъри! (The New York Times бяха цитирали анкета от някакво списание, в която на въпроса "За кого би гласувал Исус?" Обама излязъл на първо място!)
  5. Последно и може би най-важно - Барак Обама е забележителен политик! Завършил Колумбийския университет и Право в Харвард - може би най-добрите училища в САЩ, Обама започва кариерата си като организатор в обществен център в Илинойс - тоест тръгва от най-ниското стъпало. В момента е единственият чернокож сенатор.
Още много може да бъде написано по въпроса, но не искам материалът ми да става прекалено дълъг и отегчителен. Това, което прикова мен лично към кампанията за избиране на кандидати за президенти на двете основни партии, е ентусиазмът и ангажираността, която показват американските избиратели. Както и политиците им.

Каквото и да се случи тази кампания е необикновена. Необикновена, защото за първи път за президентския пост (почти сигурно) се борят жена и чернокож. Необикновена, защото привлича рекордни нива на участие в предварителните избори. Необикновена, защото, който и да спечели, некон(серватор)ите ще бъдат изхвърлени от играта.

Но дотогава... Давай Обама!