14 декември, 2007

Защо толкова безотговорно?

След пътуването си до Белград, където бях на обучение, организирано от американски институции бях променил коренно отношението си към представителите на тази нация. Имаше защо - ще ви разкажа отделно за това.

Но днес прочетих в е-изданието на британския "Гардиан" това, с което си припомних каква беше причината за лошото ми отношение към американската държава - безотговорността.

Съвсем накратко американците предлагат мерките, които се приемат по отношение на намаляване емисиите на парникови газове, да бъдат пожелателни. Тоест всяка държава да може да отложи, намали или дори изобщо да не предприема нищо по въпроса.

От еко-организациите наричат това Убийство на Протокола от Киото. Позицията на американското правителство срещу него е известна отдавна. Не мога да разбера обаче откъде идва цялата тази несериозност на администрацията на Президента Буш.

Това предложение на САЩ се подкрепя от Канада, но е категорично отхвърляно от ЕС и Обединеното кралство. За мен в това се крие разковничето в разликата между тези два полюса, условно наречени Европа и Америка.

Неведнъж съм изтъквал теорията си, че проблемите на утрешния свят, на ХХІ век, ако щете, няма да са тероризмът, безработицата, корупцията или нещо подобно, ами точно промените в климата и заплахата от това сами да унищожим планетата, на която живеем и от която зависим всички до един, дори Джордж У. Буш.

В тази връзка тези, които първи осъзнаят тази заплаха и поведат борбата срещу нея ще са бъдещите лидери на международната общност.

4 коментара:

  1. Не ги мисли тези от снимката, шефът им взе Нобелова награда;-)

    Айде, вземи разкажи за Белград, че не съм бил там от 3 години някъде

    ОтговорИзтриване
  2. Само да не си помислиш, че се отнасям несериозно към екологичните теми.

    Това което не приемам е изкарването на пари от лекции за екология.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Някъде имаше цитати от една лекция на Горби (май в някакъв уни в Анкара беше), където той казал (цитирам по памет) "От момента, в който станах генсек единствената ми цел беше да премахна тази зла и уродлива тоталитарна система" - тази лекция бих дал пари да я слушам на живо! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Е, ама Горби не стана милионер;-)

    Мисля, че разбра идеята ми

    ОтговорИзтриване