14 декември, 2007

Защо толкова безотговорно?

След пътуването си до Белград, където бях на обучение, организирано от американски институции бях променил коренно отношението си към представителите на тази нация. Имаше защо - ще ви разкажа отделно за това.

Но днес прочетих в е-изданието на британския "Гардиан" това, с което си припомних каква беше причината за лошото ми отношение към американската държава - безотговорността.

Съвсем накратко американците предлагат мерките, които се приемат по отношение на намаляване емисиите на парникови газове, да бъдат пожелателни. Тоест всяка държава да може да отложи, намали или дори изобщо да не предприема нищо по въпроса.

От еко-организациите наричат това Убийство на Протокола от Киото. Позицията на американското правителство срещу него е известна отдавна. Не мога да разбера обаче откъде идва цялата тази несериозност на администрацията на Президента Буш.

Това предложение на САЩ се подкрепя от Канада, но е категорично отхвърляно от ЕС и Обединеното кралство. За мен в това се крие разковничето в разликата между тези два полюса, условно наречени Европа и Америка.

Неведнъж съм изтъквал теорията си, че проблемите на утрешния свят, на ХХІ век, ако щете, няма да са тероризмът, безработицата, корупцията или нещо подобно, ами точно промените в климата и заплахата от това сами да унищожим планетата, на която живеем и от която зависим всички до един, дори Джордж У. Буш.

В тази връзка тези, които първи осъзнаят тази заплаха и поведат борбата срещу нея ще са бъдещите лидери на международната общност.