12 декември, 2007

Защо българските партии нямат избиратели (едно интересно изследване)

Започнах тази публикация съвсем на шега, искайки чисто и просто да ви представя къде седят политически повечето ми приятели. В хода на писането обаче започнах да извеждам едни заключения, които ми се сториха дости интересни и реших да ги доразвия. Настоящето е плод на това изследване.

Преди време правих реклама на блога си на "Политическия компас" -
едно средство, с помощта на което, всеки много лесно би могъл да определи къде точно стои на политическия небосклон. Точно тогава реших отново да си направя теста и от сайта открих, че "Политическият компас" вече има и вариант за приставка във Facebook. Добавих си я и поканих доста приятели от сайта също да си направят теста, защото тази приставка позволява човек да види визуализация на всичките му приятели. Представям ви моята:


Първо искам да направя уговорката, че само около 50% от горепосочените резултати са на българи. Но това няма голямо значение. Защото например номера 3 и 4 са американка и англичанка. 9 и 7 са българи, "твърд" електорат на ДСБ. 2 и 8 единият е българин, другият американец, но и двамата са пазарни фундаменталисти... :)

От останалите 10, които се въртят горе-долу в горния десен ъгъл на зеления квадрант половината са българи. Тоест дори ако "облакът" беше само от българи резултатите пак щяха да са горе-долу същите. Аз съм голямата червена точка.

Сега да погледнем коя е партията, която се е разположила в това политическо "поле":

Честно да ви призная направих разпределението малко на око и по собствено чувство. Искам също така да направя две уговорки: 1. Поставил съм партиите според това какви идеи (поне привидно) защитават; 2. Трудността да поставя някои идва от това, че никога партията не си е правила труда да взема позиция по дадени въпроси (по-скоро говоря за оста Авторитарно - Либертарианско, отколкото икономическото ляво-дясно).

Може би графиката ми не е вярна по много параметри. Но едва ли съм допуснал грешка в това, че в зеления квадрант, където видяхме се концентрират голяма част от младите българи, няма нито една партия, която да ги мотивира да гласуват за това, в което вярват. В тази връзка, в близките години ще има голям потенциал за развитието на една истинска и автентична зелена партия, която да се насочи точно към тази част от електората.

Тук е моментът да си зададем въпроса "какво вещае това за БСП?" Мястото, на което се е разположила лявата партия в момента, показва че тя се бори за гласовете на по-възрастните ляво и ляво-център разположени консервативни избиратели. Няма да открием топлата вода, ако кажем, че електоратът на БСП се състои в много голяма част от пенсионери и хора извън активна възраст, и че същият този електорат по чисто биологични причини се топи.

Ако партията не направи нещо по въпроса на това да се премести чисто идейно и идеологически, така че да привлече нови избиратели, съвсем скоро БСП ще изпадне в положението на някои други соц-партии от Източна Европа като полската например, която в момента държи под 10% електорално влияние.