12 декември, 2007

Защо българските партии нямат избиратели (едно интересно изследване)

Започнах тази публикация съвсем на шега, искайки чисто и просто да ви представя къде седят политически повечето ми приятели. В хода на писането обаче започнах да извеждам едни заключения, които ми се сториха дости интересни и реших да ги доразвия. Настоящето е плод на това изследване.

Преди време правих реклама на блога си на "Политическия компас" -
едно средство, с помощта на което, всеки много лесно би могъл да определи къде точно стои на политическия небосклон. Точно тогава реших отново да си направя теста и от сайта открих, че "Политическият компас" вече има и вариант за приставка във Facebook. Добавих си я и поканих доста приятели от сайта също да си направят теста, защото тази приставка позволява човек да види визуализация на всичките му приятели. Представям ви моята:


Първо искам да направя уговорката, че само около 50% от горепосочените резултати са на българи. Но това няма голямо значение. Защото например номера 3 и 4 са американка и англичанка. 9 и 7 са българи, "твърд" електорат на ДСБ. 2 и 8 единият е българин, другият американец, но и двамата са пазарни фундаменталисти... :)

От останалите 10, които се въртят горе-долу в горния десен ъгъл на зеления квадрант половината са българи. Тоест дори ако "облакът" беше само от българи резултатите пак щяха да са горе-долу същите. Аз съм голямата червена точка.

Сега да погледнем коя е партията, която се е разположила в това политическо "поле":

Честно да ви призная направих разпределението малко на око и по собствено чувство. Искам също така да направя две уговорки: 1. Поставил съм партиите според това какви идеи (поне привидно) защитават; 2. Трудността да поставя някои идва от това, че никога партията не си е правила труда да взема позиция по дадени въпроси (по-скоро говоря за оста Авторитарно - Либертарианско, отколкото икономическото ляво-дясно).

Може би графиката ми не е вярна по много параметри. Но едва ли съм допуснал грешка в това, че в зеления квадрант, където видяхме се концентрират голяма част от младите българи, няма нито една партия, която да ги мотивира да гласуват за това, в което вярват. В тази връзка, в близките години ще има голям потенциал за развитието на една истинска и автентична зелена партия, която да се насочи точно към тази част от електората.

Тук е моментът да си зададем въпроса "какво вещае това за БСП?" Мястото, на което се е разположила лявата партия в момента, показва че тя се бори за гласовете на по-възрастните ляво и ляво-център разположени консервативни избиратели. Няма да открием топлата вода, ако кажем, че електоратът на БСП се състои в много голяма част от пенсионери и хора извън активна възраст, и че същият този електорат по чисто биологични причини се топи.

Ако партията не направи нещо по въпроса на това да се премести чисто идейно и идеологически, така че да привлече нови избиратели, съвсем скоро БСП ще изпадне в положението на някои други соц-партии от Източна Европа като полската например, която в момента държи под 10% електорално влияние.

7 коментара:

  1. ГЕРБ е доста по авторитарна - поне колкото АТАКА и не толкова дясна, аз бих ги поставил в центъра за сега, на база общи приказки - толкоз. ДПС също малко по-нагоре в скалата - с тоя лидер и тоя електорат. Как определи ДСБ по-лява икономически от СДС? Един Мартин Димитров не стига. По скоро са на едно ниво. ДСБ правилно е по-високо, сините бабички са там, все пак

    ОтговорИзтриване
  2. Много разумни забележки.

    Само ще се повторя като кажа, че изготвих графиката на базата на това, което партиите представят като идеи. На базата на програмата на ГЕРБ, която представиха преди изборите ги разположих толкова надясно - разбира се тя е неадекватна програмата им, но това представят.

    ДПС - същата работа - не говоря за лидера и електората, а какво видимо представят като тяхна политика (либералният вектор ;) )

    ДСБ по-лява от СДС - не. Това е пропуск. ДСБ по-високо - не заради сините бабички, ами заради наченките на консерватизъм, които се забелязват при тази партия.

    Може би графиката не е точно направена и в смисъла на това, че партиите не трябва да са като точки, а като по-големи окръжности, които заемат цели полета.

    В този смисъл БСП може би би докоснала 0-та по оста на авторитаризма-либертарианството, но пак би била далеч от нормалното за една модерна лява европейска партия.

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно си прав в извода си.
    Въпросът да се намери какви са идеите, които биха грабнали съвременните леви избиратели.Нужни са нови партийни подходи адекватни на новото време.

    ОтговорИзтриване
  4. Не става въпрос толкова за партийни подходи, колкото за обща идеология и идеи на партията.

    По въпроса можеш да прочетеш статията ми от последние брой на "Лъвчета" от четв. във в-к "Дума", която я има също и на сайта на БСМ - ето директна връзка.

    ОтговорИзтриване
  5. Ако подходите в политиката не следват идеологията, то тогава е нереалистично да ни повярват.Не може БСП да разчита на сляпата вяра в идеите вече.
    В статията в Дума си прав за много от нещата.Когато говорим за масова партия, това означава БСП да достигне до възможно най-голям кръг от нужди и интереси.
    За мен проблемът е в достигането и в "запалването, заразяването" в дадената идея т.е. не толкова да е партия на "активния българин"(защото него го няма), а да успее да активира средния българин.Ако промените в климата биха "жегнали" средностатистическия българин- ок, нека на това да се наблегне.Важното е нещо в идеите да грабне хората.И разбира се това нещо да не е чистият популизъм.Нали все пак Партията е изразител на интересите на народа, а не на това, какво смятат за правилно "великите".Защото колкото и да е правилна политиката, ако хората не я припознаят за своя- масова партия няма да станем
    Виж една интересна статия:
    http://www.euro2001.net/index.shtml?page=statia&file=issues/6_2005/stat_3.html

    ОтговорИзтриване
  6. Графиката според мен, ще е по-коректна, ако се направи на база вот в парламента по ключови въпроси и общо поведение на самата партия, а не на предизборни програми и заявки.

    ОтговорИзтриване