22 март, 2010

Повод ли ви трябва, господин Борисов?

Снимка: в-к "Труд"

Водещата новина на вчерашния брой на в-к "Труд" (който май все още е най-големият ежедневник или вече...?) е, че Ахмед Доган е получил около 1,5 млн. лева хонорари за консултантски услуги по 4 енергийни проекта – станалият печално известен "Цанков камък", "Доспат", "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Господин Доган е нает като консултант ("мениджър на проучванията") по проекта от фирма "Минстрой холдинг", която е подизпълнител на обектите. От получените хонорари Ахмед Доган (който напомням по образование е философ) е заделил 50 хил. лева хонорари за 4 служители на "Минстрой холдинг".

За да обясня просто схемичката – има проучвания, които трябва да се направят за около 50 хил. лева – те може да се направят от служителите на фирмата директно, а тя директно да си им плати тези пари. Но има и един милион и половина, който трябва да бъде даден на "инструмента на властта" (по собствените думи на г-н Доган). Всичко това е чудесно и мисля, че е учебников материал за "конфликт на интереси".

Сега се връщаме към предизборната реторика на (тогава) неформалния лидер на ГЕРБ, а сега министър-председател на Републиката – г-н Бойко Борисов, който обещаваше справяне с корупцията и лично разследване срещу г-н Доган като, едва ли не, "олицетворител" на корупцията в България.

Явно целите и задълженията на министър-председателя обаче не съвпадат с тези на "лидера на опозицията" отпреди няколко месеца, тъй като от Юли насам сме чували твърде малко относно г-н Доган. Сегашният случай обаче е чудесно подсещане и повод г-н Борисов да се занимае и с този интересен случай.

Не мога да обърна внимание и на факта, че подобна информация излиза точно в този вестник. Вестник "Труд" е пословичен с близките си отношения с всички значими фигури от политическия, икономическия и обществения живот като цяло и не може да не си зададем въпроса защо вестникът открива толкова откровен фронт срещу фигура от ранга на Ахмед Доган. Дали акцията е съгласувана с министър-председателя? Или някой друг страничен играч има интерес да напомни на г-н Борисов за ангажиментите, които е забравил?

Предстоят ни още интересни дни...

9 коментара:

  1. "Спестявам си коментара, но всичко около "Цанков камък" вече сме дали на прокуратурата", каза Борисов и допълни, че оставя случая на тези, които получават заплати за това и очаква те да се произнесат в най-кратък срок. ...Той обясни, че предпочита да не коментира това, което е внесъл в прокуратурата, защото след това в правосъдната система се сърдели, че той издава присъди.
    http://news.bpost.bg/story-read-22196.php

    ОтговорИзтриване
  2. Има ли осъдени от ГЕРБ до сега??? НЯМА. Значи са същите като тройната... клика...

    ОтговорИзтриване
  3. ЧУДЕСНО, НО ИМА ЛИ КОЙ ДА ВИ ЧУЕ?

    ОтговорИзтриване
  4. Авторът нещо се е объркал. Няма никакъв конфликт на интереси. "Минстрой холдинг" е на Доган. Частна фирма е, част от "Мултигруп". Доган наследи от Илийчо Павлов фирми на "Мултигруп". И неговата фирма си му плаща нещо като дивидент. Такава форма са измислили - консултант. И съвестно е декларирал дохода в данъчната си декларация. Вижте "Капитал", там пише по въпроса. Въпросът е - защо Овчаров взима от държавата 460 млн. евро да строи язовир и ВЕЦ с 80 мегавата мощност, и път-тунел? Очевидно са се скарали с Доган за пари и между тях избухна конфликт, от който Овчаров престана да бъде министър.

    ОтговорИзтриване
  5. scripta na saita e preeban
    ima nekuv infinite loop - are malko po-prefesionalno go razdavaite

    ОтговорИзтриване
  6. Кой знае колко подобни свинщини сме платили всинцата ние?...

    ОтговорИзтриване
  7. "...тъй като от Юли насам сме чували твърде малко..." :)

    Както си го написал с главна буква, излиза че имаш предвид Юлиян :)

    ОтговорИзтриване
  8. Боев, вие чували ли сте за grammar nazis? :)

    ОтговорИзтриване