30 януари, 2010

Аватар

Официален постер от impawards.com

Мдаааам... Най после! И горе-долу поличих това, което очаквах. Месеци назад ми беше ясно, че „Аватар” ще изуми с визуалните си ефекти и ще накара всички да завиждат, надувайки мускулите си от дигитални сини човечета, които правят физиономии съвсем като на истински хора. Общо взето беше ясно, че филмът ще задоволи свръх-очакванията от гледна точка на пищност и зрелищност.

Стоеше обаче въпросът дали „Аватар” ще може да надскочи далеч по-скромните очаквания от гледна точка на сюжет. Е, познайте... Айде напънете се малко.

Историята е толкова болезнено романтично клиширано сладникаво епично тъжно геройски банална, че направо се чудя тоя филм как не сме го гледали преди. Всъщност, май сме го гледали, но всеки е гледал по нещо различно. Нема страшно, ще го гледаме пак – стига да имаме очила за 3D-то.

Ей, не се подлъгвайте по мрънкалско-наставническия ми тон. Филмът все пак е интересен, без да бъде затормозяващ. Примерно няма нужда от много обяснения защо планетата Пандора е толкова важна за човечеството... опа, искам да кажа корпорациите (понеже те не се управляват от хора, раз'ираш ли, а от кръвожадни и алчни прасета – това до голяма степен е вярно!) Важното е, че кило и канче камък струва 20 милиона. (Както казваше една моя любима начална учителка в часовете по математика „Какво?! Круши, ябълки, лимони?”)

Ако в пост-модернистичните ви, прекалено ентелегентни глави се пръкнат други подобни въпроси и питания можете да се почешете с очилата за 3D виждане така, че после да ви е гнус да си ги сложите. Но това са детайли.

Кой ще ти мисли за малките неща, след като може в продължение на горе-долу 3 часа да се наслаждава на един прекрасен и зрелищен свят-джунгла, населяван от корени и грудки, до последния готвещи се за конкурса „Мис Растение”, животни, за които смрадта и грозотата е въпрос на чест и хуманоиди, които от рано са еволюирали в кръстоска между Нелсън Мандела и мега-лъскаво Ферари с карбонови елементи.

В заключение какво да ви кажа – ако „Аватар” е 3D като ефекти, то като история филмът е абсолютно 1D (тоест плосък). Средноаритметично 2D и така и се чувствам...

15 коментара:

  1. Почвам да се замислям дали няма нещо в този филм, щом всички се отъркаха о него. :) Лично аз - два пъти. :) :) Ще пусна и утре нещо, ама то ще е повече за 3D-то, и спирам, че става много нахално...

    ОтговорИзтриване
  2. Яко! Много яка рецензия. Моята ентелегентна глава се въртят още по брутални неща. Казах - 100 тунинговани клишета. Точка.

    ПП: А чу ли великата песен на Леона Каква-беше. My heart will go on е шедьовър!

    ОтговорИзтриване
  3. Мдам, слушах целият саундтрак доста внимателно, обаче ми звучи много много банално и той. :( Какво да направя? :)

    Павеле, спирай вече, че Камерон ще ти се разсърди :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да, абсолютно прав си:) И аз на моя сайт изписах доста неща по въпроса...все в същия дух, разбира се:)))))Радвам се, че има други хора, които мислят така. Дори смятахме да правим група във Фейсбука, нещо като анти-фенове на Аватара. В потрес чета коментари от рода: "Този филм ме накра да се замисля за много неща..." Колко ли са отвикнали хората да мислят, след като това блудкаво клише може да им отвори очите за света?!

    ОтговорИзтриване
  5. вие (който сте вложил толкова старание и солидна част от прилагателните в речика си за да напишете тази статия) сте идиот господине! и сухар!

    ОтговорИзтриване
  6. Мисля, че по-баналното в случая е стандартното мърморене,че нешо все не е наред.Ясно е , че на места издиша малко, но явно никой не е усетил посланието, унесен в стремежа на слободневно мърморене.
    Ако можехте да направите нещо по-добро-просто го направете, а не хабете мисълта си излишно тук.:)

    ОтговорИзтриване
  7. А вие катка и Анонимен сте - ами анонимни. Ние, който "не сме разбрали" филма, поне сме се подписали под мнението си.

    И аз като Илия изразих мнение и всички се спуснаха да ми обясняват колко съм нетолерантна, как не съм разбрала и не-знам-си-какво.

    Може ли да добавя другото ми любимо ревю?

    ОтговорИзтриване
  8. Тъй, пространствени люде :)

    Я пак си помисли дали 1D е плоско(ст)? :)

    Ще ти подскажа - без измерения (0D) - точка :)
    Ако е 1D е линия... то колко D ти трябва, за да получиш плоскост, пък била тя и на ниво "Аватар"? :) lol

    ОтговорИзтриване
  9. Това часът по математика ли е? Защото явно аз съм объркал стаята... :)

    ОтговорИзтриване
  10. Тази нещастна пародия на филм съвсем скоро ще бъде подобаващо оценена от световната общност и простаците, които сега харесват некадърно направения филм отново ще бъдат в небрано лозе - точно както им се случи, след като изпитаха срама от "Титаник"...
    А пдевдо-лежисьорчето Камерън със сигурност ще се навре в миша дупка!

    ОтговорИзтриване