30 януари, 2010

Аватар

Официален постер от impawards.com

Мдаааам... Най после! И горе-долу поличих това, което очаквах. Месеци назад ми беше ясно, че „Аватар” ще изуми с визуалните си ефекти и ще накара всички да завиждат, надувайки мускулите си от дигитални сини човечета, които правят физиономии съвсем като на истински хора. Общо взето беше ясно, че филмът ще задоволи свръх-очакванията от гледна точка на пищност и зрелищност.

Стоеше обаче въпросът дали „Аватар” ще може да надскочи далеч по-скромните очаквания от гледна точка на сюжет. Е, познайте... Айде напънете се малко.

Историята е толкова болезнено романтично клиширано сладникаво епично тъжно геройски банална, че направо се чудя тоя филм как не сме го гледали преди. Всъщност, май сме го гледали, но всеки е гледал по нещо различно. Нема страшно, ще го гледаме пак – стига да имаме очила за 3D-то.

Ей, не се подлъгвайте по мрънкалско-наставническия ми тон. Филмът все пак е интересен, без да бъде затормозяващ. Примерно няма нужда от много обяснения защо планетата Пандора е толкова важна за човечеството... опа, искам да кажа корпорациите (понеже те не се управляват от хора, раз'ираш ли, а от кръвожадни и алчни прасета – това до голяма степен е вярно!) Важното е, че кило и канче камък струва 20 милиона. (Както казваше една моя любима начална учителка в часовете по математика „Какво?! Круши, ябълки, лимони?”)

Ако в пост-модернистичните ви, прекалено ентелегентни глави се пръкнат други подобни въпроси и питания можете да се почешете с очилата за 3D виждане така, че после да ви е гнус да си ги сложите. Но това са детайли.

Кой ще ти мисли за малките неща, след като може в продължение на горе-долу 3 часа да се наслаждава на един прекрасен и зрелищен свят-джунгла, населяван от корени и грудки, до последния готвещи се за конкурса „Мис Растение”, животни, за които смрадта и грозотата е въпрос на чест и хуманоиди, които от рано са еволюирали в кръстоска между Нелсън Мандела и мега-лъскаво Ферари с карбонови елементи.

В заключение какво да ви кажа – ако „Аватар” е 3D като ефекти, то като история филмът е абсолютно 1D (тоест плосък). Средноаритметично 2D и така и се чувствам...