27 януари, 2010

Дегустации

Ако ми позволите, ще ви предложа няколко вина, които опитах последните дни. Ей така, може нещо да ви се допие, или да сте поканили готино гадже на вечеря вкъщи да ви трябва послееееедният детайл, който да ви осигури успешен завършек на вечерта (ако обичате сами си дефинирайте 'успешен').

Започвам с един чуден и необикновен мавруд - Виника 2007 на винарната "Загрей". Ако очаквате нещо напълно типично за сорта по-добре потърсете нещо друго. Това вино е направено от стафиди - гроздето е сушено след брането си в продължение на 3 месеца в естествени условия. Но пък резултатът си заслужава! Виното е много приятно, плътно и загладено. С изразени аромати на горски плодове, с много добре изразена сладост. За разлика от класическият мавруд, това вино би подхождало добре и на по-леки храни, но все пак червено месо и сериозно ядене. Оценка: 5,5

Via Diagonalis 2007 на Castra Rubra също е интересно и вълнуващо вино. Купажът е съставен от 60% мерло, 30% каберне совиньон, 5% рубин и 5% мавруд и ще допадне на всички, които обичат средно наситени вина, с много плодови акценти, приятни за пиене дори сами по себе си. Оценка: 4,5

Завършвам с две отлични и вълнуващи вина...които имат само това общо помежду си:

Neethlingshof Pinotage 2003 е произведено от най-старата винарна в Южна Африка и е може би най-хубавият начин да се запознаете с този типично южноафрикански сорт грозде. Виното е много ароматно и много добре загладено. Чудесно върви съвсем леко охладено и според мен става и за лятна разхладителна напитка. Оценка: 5

И накрая стигаме до Halla Merlot 2008 на Катаржина, което е направо тежката артилерия на българското мерло. Признавам си веднага, че изпитвам сериозна слабост към вината на Катаржина - просто ми допадат. Halla ще ви завладее с ароматите на боровинки и сливи и перфектно балансиран вкус. Оценка: 5
Posted by Picasa

6 коментара:

  1. Ще ме накараш да се абонирам за блога ти ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако ще даваш оценки, по-добре използвай 20-точковата система на Дейвис или 100-точковата на Паркър... да няма 6-5 :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Пламене, аз харесвам 100-точковата система, макар да е малко объркваща, но тук искам да пиша възможно най-просто и достъпно за виното, за да може хора, които не са се ровили като малоумни да проверяват какво е "нос", "опалесценция", "астрингиране" (това дори не мога да го напиша), "танини" и т.н. да разбират за какво иде реч.

    6-балната система е лесна за разбиране от всеки българин :)

    ОтговорИзтриване
  4. Остана да се изкаже само А.Грънчаров - кокошата глава.Чакаме с нетърпение....

    ОтговорИзтриване