06 януари, 2010

Завой или финт?

Министър Цветанов намекнал вчера по националната телевизия, че МВР може да направи промени в измененията на ЗЕС, които бяха гласувани на първо четени в НС и подкрепени само от ГЕРБ и Атака.

Намеците са много категорични и засягат двете най-спорни разпоредби на новото готвено изменение – пасивният достъп, т.нар. „интерфейс” и използването на събраните данни за престъпления, предвиждащи 2 или повече години лишаване от свобода.

Вместо това от МВР били готови пасивният достъп да бъде заменен с много солени глоби за доставчиците, които не предоставят данните навреме, а текстът за тежките престъпления да остане, евентуално с добавяне на престъпления, свързани с тежките, които се наказват с по-малки присъди – напр. склоняване към убийство и др. подобни.

Готовността на МВР и управляващото мнозинство да се вслуша в гражданския глас е похвален, но ни остават два въпроса – дали? и защо?

Защо МВР изведнъж изглежда много загрижено за гражданското мнение? Дали готвените протести не изплашиха изведнъж мнозинството и министър-председателят, чийто цяло обществен авторитет се гради на това, че хората го харесват? Дали пък ГЕРБ все пак не започват да се чувстват некомфортно в компанията на една крайно-дясна и крайно-популистка формация като Атака?

И вторият въпрос, който лично мен ме притеснява повече, дали изказването на г-н Цветанов не е просто ловък финт, с който да бъде туширано недоволството преди готвения за 14 януари протест, за който изглежда мобилизацията расте с всеки изминал час?

При всички положения, ние трябва да запазим активността и устремеността си. Подозирам, че ЗЕС няма да е последният повод, по който мнозинството ще ни изправи на нокти.

Снимка: reket.info

6 коментара:

  1. нас ни вълнува главно "дали", не толкова "защо".

    ОтговорИзтриване
  2. При всички случаи - на 14-ти на площада, защото тези, с каквото лягат, с това не стават!

    ОтговорИзтриване
  3. що - щото може накрая да се допитали където трябва и да са разбрали колко трудно ще стане цялата тая работа.

    ОтговорИзтриване
  4. Щото ББ обича да бъде обичан. Не е първото решение, което отменя. Това е технологията срещу глупостите му – той няма идеология, т.е. на нищо не робува, но и нищо не може да отстоява. Той иска да бъде харесван – сигурно има някое психологическо обяснение защо е така, но то и не ми е интересно. Важното е, че се поддава на натиск :-)


    Но ... Павел е прав: „На 14 и – на площада!“

    ОтговорИзтриване
  5. Цветанов е ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦчетвъртък, януари 07, 2010 2:18:00 сл.об.

    Цветан Цветанов е доказан лъжец! Има писмено доказателство в стенограмата от четвъртото извънредно заседание на Народното събрание проведено на 22 декември 2009 г.

    ----------
    Цветан Цветанов: "Аз също искам да благодаря на миналото Народно събрание, което прие законодателните промени от 1 януари 2010 г. да няма вече безименни карти. В цяла Европа тези карти са поименни."
    ----------

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване