27 октомври, 2009

Ченгесарстан


Точно, когато си мислиш, че нищо в тази страна не може да те изненада, се случва нещо като изтичането на доклада на ДАНС (официално заглавие „Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”).

Днес, освен с този 26-страничен епохален труд (по данни на Медиапул от него липсват последните 4 страници, тъй като Бойко Борисов е споменал на пресконференцията в събота, че целият доклад се състои от 30 стр.), се запознах и с една малко по-стара справка на ДАНС относно „Проблеми, свързани с рехабилитацията и изграждането на СОИ на блокове 1-4 и модернизацията на блокове 5 и 6 в ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД”, която се отнася почти изцяло до лицето Стефан Гамизов (което съм писал поне 4-5 пъти в блога си в последните 2 години).

Тук можете да изтеглите и двата доклада.

Основните неща, които правят впечатление в двата доклада са няколко:

• В ДАНС пишат отлични доклади във вестникарско-клюкарски стил, които обаче имат нищожна юридическа стойност.
• Бившият председател на ДАНС – Петко Сертов – се е държал като малко дебеличко и нескопосано момченце, които всички да думкали като боксова круша наляво-надясно. В това отношение той малко ми напомня на бившия си началник – Сергей Станишев.
• Вездесъщият експерт по всичкология Стефан Гамизов е ползвал парите, крадени с две шепи като „консултант” на японската корпорация Мицуи по модернизирането на ТЕЦ „Марица Изток 2” да финансира скъпите си „демократични” и „национално-отговорни” дейности, свързано с организацията му Референдум.бг, „Гражданска лига”, появите му по национални телевизии (сега разбирате ли откъде са парите за скъпите костюмчета на Цветанка Ризова и лъскавите часовници на Николай Бареков?)
• Агенцията, призована да пази националната сигурност, се занимава с дребни клюки и мащабни интриги и е надупчена като сирене ементал. Шефовете й вместо да работят по предназначение са се хванали за главата и се чудят откъде постоянно изтича информация и как да запушат дупките.
• Народни представители се изживяват като модерни джеймсбондовци, работят под прикритие, организират сенчести информационни мрежи и използват наученото за частен интерес (на кой точно – не се знае).

Аз си правя няколко основни изводи до какво ще доведат тези разкрития:

1. Стефан Гамизов е унищожен като обществена личност. Нито една от изявите му вече няма да хваща дикиш.
2. Сергей Станишев ще бъде разгембен, след като започне да бъде викан през ден да дава обяснения, как е получил доклада, как така е изчезнал, срещал ли се е с Гамизов, какви решения са прокарвали личните му съветници в МС и пр.
3. ДАНС е напълно компрометирана структура – най-вероятно Бойко Борисов и кабинетът му ще преминат към разпускането й (което звучи най-логично в случая).

Актуализация: Кой какво каза? (от действащите лица)

Интересен коментар и на Карбовски за "Стандарт", публикуван в Кафенето

3 коментара:

  1. Браво! Казваше ли ни, м, казваше ли ни?

    :))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен с всичко, четох докладите с интерес, напълно походящи са за някой жълт вестник. Бих добавил и т.4:
    Татяна Дончева вече няма да бъде алтернативната фигура в БСП, може би ще се сниши (поне за известно време).

    ОтговорИзтриване
  3. Казвах ли ви, а, а? :)

    Марин: И това е вярно!

    ОтговорИзтриване