15 юли, 2009

Интервю "Следизборно с Господин И"

Станах и аз мастит политически коментатор, почнаха да ме интервюират. Казвам го шеговито, разбира се (и има нужда от уточняване!), но миналата седмица, още пресно пресно след изборите седнах със Събина от супер-свежия блог "Ентелегентно" да си поговорим за резултатите, партиите, новото мнозинство и какво очаква България оттук нататък. Препечатвам 'интервюто' както е публикувано в "Ентелегентно".

Илия Марков е млад, добре образован, изключително политически грамотен. Илия казва, че е социалист от както се помни и блогър (Господин_И) от около шест години. Илия е заместник-председател на НС на Българската социалистическа младеж (БСМ) и член на изпълнителното бюро на ЕКОСИ - младежката организация на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Освен това е един от тримата, заедно с Радан Кънев и Комитата, от видео блога „Пристрастно“ по RE:TV.

ентелегентно: Защо си социалист?
Илия: Това е вътрешно убеждение. Смятам, че не съм си го избрал. Това е разбиране за устройството на света и на обществото – вярвам, че обществото не е сбор от единици, всяка е сама за себе си. Вярвам, че в общото действие на тия единици се ражда нещо по-голямо и нито една единица не бива да бъде отхвърлена или изоставяна.

е: Учил си във Великобритания. Как попадна там?
И: Бях решил, че искам да уча политически науки, избрах си университет и така. Като отидох в University of Essex се оказа, че факултетът им по Политология е един от най-добрите в Англия, но беше късмет. Това не го знаех преди да тръгна.

е: А защо се върна?
И: Това никога не е стояло като избор.

е: И сега какво след изборите?
И: Хубавото на тези избори, безспорно е, че участваха повече хора. Но активността не е рекордна, защото 60% е малко – в Европа това е ниска активност. Активност имаше, обаче защото хората се почувстваха уплашени. Усетиха, че БСП и ДПС не им мислят доброто. Хората, които работиха по закона за изборите решиха, че на хората не им пука за демокрацията. А всъщност хората разбират, че демокрацията е предпоставка те да се развиват и да живеят добре. А най-хубавото е, че висока активността обезсмисля купуването на гласове. Чисто финансово, даже.

Обаче когато хората виждат, че не им се предлага нищо реално, само един красив на думи проект, тогава няма как да гласуват. Затова ГЕРБ носят много голяма отговорност сега. Ако излъжат отново хората, на следващите избори пак никой няма да излезе да гласува. И тогава ДПС ще имат не 30, а 60 народни представители, както каза И.Е Станов.

е: Казваш, че хората искат истински неща, но в крайна сметка не си ли избраха пак нещо красиво без съдържание. Не е ли ГЕРБ поредния балон?
И: Най-вероятно е. Обаче първо сме длъжни да се съобразим с избора на гражданите. И второ, трябва да им дадем време.

е: Аз съм песимистично настроена.
И: И аз… :) Нали знаеш, каква щяла да е първата работа на Бойко Борисов – да се запознае с депутатите на ГЕРБ.

е: С Маниака например… Защо се провалиха мажоритарните избори?
И: Те бяха грешно зададени – това не е мажоритарност, не и демокрация. Няма равнопоставеност. Не може избирателен район в София да има еднаква тежест с по-малък такъв в страната. Пак всичко идва от закона за изборите, като идеята беше да се намали тежестта на ГЕРБ и да се подсили тази на БСП и ДПС в по-малките региони. И накрая БСП не взе нито един мажоритарен – вола като рие и си хвърля на главата.

е: Какво ще се случи сега с БСП? И какво трябва да се случи?
И: С БСП не знам какво ще се случи… БСП е много изолирана от обществото, разчита на малък брой възрастни хора, които изпитват носталгия по младостта си, а БСП ги манипулира и лъже. Приказките на Станишев за „реваншизъм“ са насочени към определена група хора, които знаят какво значи тя. И на тоя фон аз мисля, че най-вероятния сценарий за БСП е този на НДСВ. Това не е хубаво, но според мен в обществото има достатъчно енергия за нова, модерна, европейска левица. Проблемът е, че най-вече поради историческите обстоятелства, много хора у нас, ако им кажеш че са леви, ще те набият или най-малкото ще се обидят. Но има доста, които имат леви идеи, но не биха се свързали с БСП. Има свободна енергия, която трябва да бъде организирана.

е: БСП не може да бъде реформирана така ли?
И: Кой да я реформира? Ако погледнем парламентарната ни група – всичките 40 депутати, то няма какво толкова да гледаш даже, кой да я реформира. Старите муцини е ясно, че не могат. Новите лица - Кирил Добрев, който правеше рекламите с презареждането, Антон Кутев ли, Ивелин Николов ли? Кутев отговаряше за младежкия сектор, провали се с гръм и трясък. Николов като стана главен редактор на „Дума“ първата му работа беше да свали страницата на БСМ. Какво презареждане? Кой?

img_8929
С Радан Кънев от “Пристрастно”

е: Какво се случва с младежките организации?
И: Има хора в БСМ, които се реализират добре в партията, дори с минимални връзки със клановете. е, защото БСП нали знаеш, че е на кланове. Без обвързване и менторстване от някои от ‘големите’ в БСП няма пробив) Но има и такива, които въпреки, че са постигнали нещо в БСМ, някой е решил,че не са нужни и сега ги няма. СДС също си закопаха тяхната. В Европа не е така. Там минеш ли успешно през това ниво, гарантирано се развиваш нагоре.В България ДПС имат доста добра младежка организация, от която реално излизат нови хора. ДПС като цяло много инвестират в хората си и имат подготвени млади. И понеже го правят, там вече има и доста българи, което може би е и пътя партията да се отвори.

е: И какво се оказва, ДПС ли е най-“нормалната“ партия в България?
И: Да, в много отношения. Проблемът е, че Доган си сегментира електората. Всъщност българите нямат негативно отношение към турците, а към Доган. А на останалите партии не им пука – след нас потоп. Станишев месеци лъжеше колко всичко е наред – буквално лъжеше. Изобщо не му пука какво ще стане след четири години, като отпадне партията.

е: Тъпо е да не му пука. Той е млад мъж, какво ще прави от тук нататък.
И: Какво, в някой център в Москва да изследва униформите на руската армия…

е: Махни Станишев. Как виждаш себе си в реформирането на лявото?
И: Като участник, но по-скоро в синтезирането на нещо ново, отколкото в реформирането на старото. Всъщност името няма значение, важно е да се тръгне отдолу нагоре, а не обратно. Аз с каквото мога ще участвам. Аз и сега участвам – пиша, ходя по срещи, организирам…

е: Кога ще спре появата на малките партии?
И: Няма да спре. Те не са малки, защото имат ресурси и добра организация.

е: А кой ще е следващия „феномен“ след Бойко?
И: Не знам. Може и Яне да е. Ще те учуди ли (смее се).

е: Не знам и аз. Май вече нищо не ме учудва.
И: И мен вече нищо не ме учудва. :)

Е не беше бира, кафе беше, но това е важното. Важното е най-накрая да имаме политици, на които им пука и осъзнават, че предизборната кампания започва от деня след предните избори. Както и политици, които да дават път на хора като Илия, а не да се правят, че не забелязват перспективните млади. След изборите на 5 Юли Илия имаше редица медийни изяви, в които критикува БСП и Сергей Станишев, което по стара традиция има вероятност да се обърне срещу него… Искрено се надяваме Илия да докаже, че традициите не са това, което бяха.

* “Пристрастно” се излъчва по RE:TV в неделя вечер от 1930.


1 коментар:

  1. Имаше два наистина добри резултата след изборите: едното е активността (60% при изключително раздути избирателни списъци) и другото е, че твоя блог, блога на Радан и Пристрастно имат сериозен мегдан да стават все по-четени :-)

    ОтговорИзтриване