03 ноември, 2008

Време за прогнози

Утре са изборите в САЩ. Най-важните от много време насам. Преди няколко дни четох статия на Томас Фридман в New York Times, в която той казва, че изборите наистина имат голямо значение и кани читателите си да направят едно просто сравнение между САЩ преди 8 години и днес.

Мислех да правя формално обявяване на пристрастията си, но за тези от вас, които са чели блога ми дори само през последните няколко дни пристрастията ми навярно са ви ясни.

След толкова много информация обаче, която поех последните месеци ме сърбят ръцете да направя прогноза как ще протекат изборите да видим разбирам ли нещо. RealClearPolitics дават много добра възможност на читателите си сами да наредят картата на Електоралната колегия според очакванията им. Аз ползвам услугата да ви покажа как виждам изборите.

Натиснете картинката за по-голямо изображение

Малко разяснения. Щатите в тъмно червено/синьо са съответно щатите, които смятам, че Макейн/Обама ще спечелят със сигурност. Светлите цветове показват не пълна сигурност, но предположение кой ще е победителят.

Като изключим твърдите щати - Калифорния, Ню Йорк, Илиной за Обама и Тексас, Оклахома, Кентъки за Макейн какви прогнози залагам:

Обама твърдо ще спечели Пенсилвания, Охайо, Минесота, Уисконсин, Колорадо и Ню Мексико, Мичиган и Ню Хемпшир.

Смятам, че Обама ще спечели още Вирджиния, Флорида, Джорджия и Невада.

Макейн най-вероятно ще спечели Западна Вирджиния, Северна Каролина, Индиана, Мисури, Северна и Южна Дакота, Монтана и "домашния" си Аризона. (Всички тези щати в момента са посочени, като "toss-up" или равни в RealClearPolitics)

Според това разпредление Обама/Байдън ще спечелят 353 гласа в Електоралната колегия срещу 185 за Макейн/Пейлин. За избиране на кандидат са необходими 270 гласа. Резултат над 350 гласа се смята за разгромна победа. Както виждаме демократите са се запътили натам (и то не само в президентските избори - очаква се да имат и 60-членно мнозинство в Сената, което ще им позволи де факто да го контролират).

Ако има слабост в предположението ми, то е че залагам победи на Обама в 5 ключови "бойни полета" - Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Флорида и дори Джорджия. Но от проучванията, които следя в последните дни и информацията от ранно гласуване + новини от кампаниите и прочие ме навеждат на тази мисъл. Оттам нататък Обама има поле за още повече гласове - независимо дали става въпрос за Северна Каролина, Мисури или някои от съвсем малките щати като Монтана, Северна/Южна Дакота или дори Аризона.

Ще видим дали съм бил прав само след 1-2 дни... :)

3 коментара:

  1. Много точна карта. Най-много 2-3 щата да ти избягат
    На Обама му трябва още съвсем малко от щатите, които все още няма на 100%, а Маккейн требва да направи некакъв невъзможен терминаторски пробив из сините щати. С други думи - 44-ят президент на САЩ се казва Барак ХЮСЕИН Обама! Поздрав за мойте любимци от Екстрем Център Пойнт :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сега, като видях, че вървят такива поздрави се присъединявам и аз :D .

    На Николай честото за Обама-знам, че ти те по-пристрастно, отколкото на мен.

    ОтговорИзтриване