11 февруари, 2008

Може ли Барак Обама да спечели изборите за Президент на САЩ?


Напоследък споря с много хора дали Барак Обама има шанс да бъде следващият президент на Съединените американски щати. Най-честият аргумент против, който получавам е, "Смяташ ли, че американците ще гласуват за черен?" Смятам и ще обясня защо.
  1. САЩ не е България. Да, в Щатите има расизъм и много хора навярно са расисти, но това не е същият неприкрит расизъм, от типа "Какви роми бе, те са си мангали!", който в България намираме за напълно приемлив. Все пак САЩ са извървяли много дълъг път от сегрегацията и борбата за равноправие и ако расизмът не е изкоренен, то той поне е изтласкан в една сенчеста и неособено приятна част от обществените настроения. Така че за средностатистическия сравнително нормален американец не е табу да гласува за чернокож.
  2. Барак Обама е съвсем реален претендент за кандидатурата на Демократите, а оттам и за президентството. Той вече спечели огромна подкрепа из цяла Америка без това да е само от малцинствата. Вярно, чернокожите гласуват масово за него, но по същия начин жените гласуват за основния му претендент - Хилъри Клинтън. В същото време обаче сред младите гласоподаватели Обама печели подкрепа 3:1 в сравнение с г-жа Клинтън, а откакто Джон Едуардс се оттегли от надпреварата и сред, забележете, белите мъже. Освен това Обама вече традиционно печели подкрепата на високообразованите гласоподаватели на демократите, както и на хората от средната и по-високата класи. Докато Хилъри освен при жените е популярна и сред възрастните и членовете на работническата класа. Освен това географски погледнато Обама спечели много повече щати, а това има значение тъй като президентът на САЩ се избира не от гражданите, а от т.нар. Електорален колеж (Electoral college връзка в Уикипедия на английски), в който всеки щат има определен брой гласове като някой щати ги разпределят пропорционално на база вотът в съответния щат, а други дават всички на победителя.
  3. Кампанията му набира скорост. След Супер Вторника Обама събира все повече средства за кампанията си, все повече подкрепа и все повече победи (последната събото-неделя се проведоха избори в четири щати - резултат 4:0 в негова полза + отвъдморската територия Вирджиниеви острови, общо 5:0). В същото време Хилъри изпитва затруднения в кампанията си и дори прибегна до това да смени шефката на предизборния си щаб, което много хора, може би разумно, оцениха като паника.
  4. Обама ще бъде по-избираем кандидат от Хилъри срещу този на Републиканците (Макейн?) Последните проучвания на общественото мнение показват, че при хипотетична ситуация Макейн с/у Хилъри първият печели с около 3 процента, а при битка Макейн с/у Обама кандидатът на демократите ще спечели също с толкова! Освен това се наблюдава склонност сред гласоподавателите на републиканците да подкрепят Обама пред Хилъри! (The New York Times бяха цитирали анкета от някакво списание, в която на въпроса "За кого би гласувал Исус?" Обама излязъл на първо място!)
  5. Последно и може би най-важно - Барак Обама е забележителен политик! Завършил Колумбийския университет и Право в Харвард - може би най-добрите училища в САЩ, Обама започва кариерата си като организатор в обществен център в Илинойс - тоест тръгва от най-ниското стъпало. В момента е единственият чернокож сенатор.
Още много може да бъде написано по въпроса, но не искам материалът ми да става прекалено дълъг и отегчителен. Това, което прикова мен лично към кампанията за избиране на кандидати за президенти на двете основни партии, е ентусиазмът и ангажираността, която показват американските избиратели. Както и политиците им.

Каквото и да се случи тази кампания е необикновена. Необикновена, защото за първи път за президентския пост (почти сигурно) се борят жена и чернокож. Необикновена, защото привлича рекордни нива на участие в предварителните избори. Необикновена, защото, който и да спечели, некон(серватор)ите ще бъдат изхвърлени от играта.

Но дотогава... Давай Обама!

8 коментара:

  1. Не вярвах, че ще напишеш нещо, с което да се съглася, но...ето, написал си го.
    На мен пъстрокожият (това е оригиналната дума на български и е много готина) също ми е симпатичен, особено в сравнение с Клинтъновица. Ако бях американец, и трябваше да избирам между Маккейн и Обама - бая бих се колебал (нали ти е ясно, че предпочитам по принцип републиканците). Но в случая с Обама - наистина бих се разколебал.

    Обаче са пичове американците. Егати древната и ефективна система за избиране на държавен глава имат.
    Ако у нас има предварителни избори, ама честни, като американските - представяш ли си как ще се вдигне политическата активност на гражданите? Тогава абсолчтно нямаш основание да кажеш „Всички са маскари“. И нещо важно, загубилите на предварителни избори се запазват като политически кадри, което при нас не се случва.

    Господин И, имаш да черпиш - съгласен съм с теб:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Само една поправка в текста: на български се казва Избирателна колегия, а не - колеж:-)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз веднъж да се съглася с Господин И. Още повече че по принцип клоня към демократите като по-отворените към света и новите технологии политици. Напред, Обама!

    ОтговорИзтриване
  4. Хехе, присъединявам се към съгласията:)

    От началото на кампанията симпатизирам на двама набедени "аутсайдъри" - Обама и Макейн. Те са твърде различни един от друг, но и твърде различни от продукта, който партиите им ни предлагаха напоследък.

    Ако излязат на финалната права, доста ще се чудя кой ми е по-симпатичен, но подозирам, че в крайна сметка ще е Обама, по две причини:

    а) Традиционно симпатиите ми са към "магаретата", стига да не е твърде наляво кандидатът и

    б) Подозирам, че Макейн ще се натегне пред консервативното крило и ще изговори купища глупости, та ще ме докара до отчаяние

    ОтговорИзтриване
  5. В Америка има расизъм до пръскане. Живял съм там 4 месеца и съм наблюдавал хората. Вярно там не им викат цигани, а маймуни и е трудно да видиш бели да движат с черни както е по филмите. Не случайно няма цветнокож или жена президент в цялата им история. Те са супер консервативни особено централните щати. Америка не са само крайбрежните зони! Централните щати където са консервите ще го сасипят. За белите там е малко, като да им бръкнеш отзад или да окрадеш еврейн да имат черен президент. А прочутите движения за правата на маймуните е едва в близките 60 години. В много отношения ние сме по- толерантни отколкото са те.

    ОтговорИзтриване
  6. Ама всички ви ще черпя бе, Стойчо, явно съм си имам фен клуб на младия консерватор - всички коментари на публикацията са ми от "десни". :)

    @Стойчо: На американците им системата е архаична и никак не е толкова ефективна, но не ми се влиза в този спор. Честна - до голяма степен, но... сега на първичните в един щат (не помня кой точно беше) спряли да броят гласовете като Хъкаби започнал да излиза пред Макейн и обявили стареца за победител... без коментар :)

    Относно забележката ти приемам - дори не се бях замислял, но е точно така.

    Как може да клониш към ненормалните републиканци, които искат в училищата да се преподава, че Господ е създал човека!

    @Комитата: За втори път се съгласяваш! Първият път беше за задължителното гласуване и "празния глас". Внимавай, ще вземе да ти стане навик! И преди да се усетиш ще пускаш червена бюлетина!!! Това е то световният марксистки заговор! :)))))

    @Радан - вече започна този процес, за който говориш в 2) :( Даже, преди няколко дни блогът на FP беше публикувал някакво несъответствие в говоренето на Макейн по отношение на биогоривата - как преди няколко години казал, че изкуствено се създава пазар за тях като държавата ги субсидира и че това е много грешно и сега как казал как са "бъдещето и ще решат глобалното затопляне". Консервативна му работа... :(

    @А на "Анонимния" какво да му отговарям "движения за правата на маймуните"...без коментар.

    ОтговорИзтриване
  7. Хехе, пък демократите бомбардираха Белград - на тях ли да симпатизирам;-)Карибската криза и началото на виетнамската война?;-)

    ама, зарежи, спорът наистина ще е безсмислен - и двамата не сме американци, пък и к'во ми дреме за Белград;-)

    Между другото - също като Радан подкрепям политици недолюбвани от мас-медиите, и недолюбвам политици, които са любимци на медиите, но за това...когато се съберем на бира:-)

    Благодарско за израза „младия“;-) консерватор – и за това ще те опровергавам на живо :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Страшна система имат американците няма що,явно сте доста незапознати за да говорите такива неща.Има интеренет де вижте какво е electoral college и как се гласува в САЩ и тогава ми я хвалете тази олигархия.МНого мразя такива коментари на незапознати хора,които величаят западните страни без да разбират проблемите им.Навсякуде има расизъм,ама в Бг за разлика от САЩ не е имало ККК.Много има да учите преди да се изкажете интелигентно по вупроса САЩ.Четете повечко, и по-малко хулете родината си,това говори,не ВИКА,за интелекта ви!

    ОтговорИзтриване